Széktrendek

Széktrendek

Széktrendek

Az utóbbi időkben a bútordesignerek újra elővették Charles and Ray Eames fröccsöntött műanyagból és üvegszálból előállított székét, amelyet többféle lábbal lehetett kapni. A wikipédián angolul elérhető a szék teljes története (http://en.wikipedia.org/wiki/Eames_Fiberglass_Armchair), de érdemes tudni, hogy a szék anyagát a II. világháború után az amerikai hadsereg fejlesztette ki, Charles és Ray Eames építészek pedig az 1948-as Olcsó Bútordesign Nemzetközi Versenyén indult az üvegszálas, könnyed székkel, amely az első volt az egyben fröccsöntött műanyag székek piacán. Addig a műanyagot elfedték textillel, kárpittal, ez a szék a hagyományokkal szemben viszont szabadon hagyta. 1950-től a mai napig gyártják ezeket a típusú székeket.

Eames üvegszálas székekCharles és Ray Eames üvegszálas széke (theguardian.com)

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

Mivel éppen újraéljük ezt a korszakot, feltűntek a kicsit modernizált, de a lényeget, a könnyedséget meghagyó székek. Az IDdesignnál kapható Aros székek lábai egyszerűbbek, az ülőrész és háttámla puha tapintású, inkább szivacsos anyag, az ülőfelület pedig kapott egy puha kárpitozott párnát. Fehér, szürke, fekete, rózsaszín, szürke és türkiz színekben kapható.

Aros székAros szék (iddesign.hu)

Nem először éljük ezeknek a fém lábaknak az idejét, 2001-ben Pilippe Starckot is megihlették. Aki ilyet vesz, örök darabot vesz, mindig visszajön a divatba.

Philippe Starck székPhilippe Starck polikarbonát széke(hivemodern.com)

Megjelentek az Eames székhez hasonló ülőrészű székek, azonban a lábakat fára és műanyagra cserélték, a vonalvezetés azonban hasonló maradt: egy pontból négyfelé ágazik. Az IDdesign Moon széke kapható fekete vagy tölgy lábakkal, sárga, türkiz, szürke, fekete, fehér és akár narancs színű ülőrésszel is.

Moon székMoon szék (iddesign.hu)

A szétálló lábak most nagy divatjukat élik, a Mercedes Benz is megalkotta a sajátját. Egyszerű a formavezetés, könnyed darab.

Mercedes Benz székMercedes Benz design szék (www.artofhome.hu)

Érdemes megemlíteni a szintén széttartó lábakon álló, Ross Lovegroove által tervezett Diatom széket, amit a Morroso olasz cég gyárt.

diatom székDiatom székek (moroso.it)

Mivel az Eames építészpárosnak nem csak az üvegszálas szék volt az egyetlen remek darabja, nem csak ez éli újra reneszánszát, hanem a pihenőszékük is. Ez az örök darab hajlított furnérból és bőrből készült a Herman Miller bútorgyártó cégnek. Eamesék célja általában tömegesen gyártható, megfizethető design volt, kivéve ezt a pihenő széket, amely egy luxuskategóriát célzott meg és idővel a modern stílus meghatározó darabja lett.

Eames-lounge-chairEames Lounge (670) és Ottomán (671) (hivemodern.com)

Nem csoda hát, hogy korunk darabjai is erre hasonlítanak. A Chesterfield kárpitozású pihenő fotel bármelyik luxus irodában vagy nappaliban megállja a helyét.

Chesterfield lounge fotelChic black chesterfield (jozzdug.org)

Olvastad már?
Hogyan válasszunk csaptelepet?
Falfülke vagy polc?

No Comments

Post A Comment