Hogyan tervezzünk meglévő adottságainkkal?

Hogyan tervezzünk meglévő adottságainkkal?

Hogyan tervezzünk meglévő adottságainkkal?

Legyen szó szőnyegről, cserépkályháról vagy boltívekről, a legtöbb felújítandó lakásban akad valami, amittől nem tudunk vagy nem akarunk megszabadulni. Ezek olyan adottságokká válnak, ami köré gyakran terveznünk kell, mert nem lehet őket elrejteni. Az első és legfontosabb, hogy szedjük sorba, hogy mivel is állunk szemben, és ezek mennyire befolyásolják:

  • a színvilágot, amit kialakíthatunk
  • a formákat, amikből válogathatunk
  • az áhított stílusunkat
  • vagy a végső elrendezésünket.

Egy boltív a formáinkat fogja befolyásolni, míg egy szőnyeg inkább a színvilágot, de akár a stílusunkat is kidobhatja az ablakon.

Boltív

A boltíveket érdemes kiegyenesíteni, ha van rá lehetőség, különösen, ha nem akarjuk a teljes designt eköré építeni. Ha viszont nem lehet, érdemes akár hangsúlyossá tenni, köré dolgozni, kidomborítani. Elvégre egy boltív csak annyit kíván, hogy ívekkel párosítsuk, vagy urbanista, art deco stílusnál teljesen hagyjuk önálló életre kelni.

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

A kidomborítást elérhetjük festéssel, burkolással, világítással, különleges formájú ablakkal vagy ajtóval is. De jól mutathat egy harsány tapétával is.

PERZSA SZŐNYEG

Imádjuk a perzsa szőnyegeket, viszont meghatároznak szinte mindent piros színűkkel. Nem csak a színeinket, de a lakberendezési stílusunkat is irányba állítja. A piros színnel ugyanis nem minden működik, de szerencsére még mindig van egy egész nagy palettánk, amiből válogathatunk. Szereti a tört színeket, a mohazöldet, a napsárgát, a drappal, bézzsel és szürkével is jól kijön, és jó hír, hogy a fával is barátságban van.

A modern bútorokkal is össze lehet hangolni, nem kell a klasszikus formákat sem követnünk, ha a színeket jól eltaláljuk, hálás kiegészítő lesz a perzsa szőnyegünkből. Azért ne vessük el a retro és vintage megoldásokat sem, hiszen ha közel áll hozzánk a perzsa szőnyeg, akkor ezek a stíluselemek sem lesznek túlságosan messze.

ALACSONY BELMAGASSÁG

A formavilágunkat legalább annyira befolyásolhatja az alacsony belmagasság, mint az elrendezésünket. De beleszól a színvilágba is. Szerencsére együtt lehet vele élni, de ne vágyjunk olasz szellősségre, inkább maradjunk az egyszerűségnél és válogassunk világos színpalettából.

Festmények

Öröklött, saját magunk által készített, ajándékba kapott vagy nyaralásból hazahozott festményeket nem szívesen dobunk ki. Viszont nem biztos, bármennyire is markáns, hogy szeretnénk a teljes stílust eköré építeni. Szerencsénk van, hiszen több lehetőségünk is van, elsősorban elrejthetjük egy galériába, ami túlnyomó többségben olyan stílusú, amit a végső lakásnak szánunk.

Ennek szöges ellentéte, de kidomboríthatjuk, önálló életre kelthetjük, és színben visszahozzuk itt-ott más kiegészítőkben. Ilyenkor lehet központi elemként használni, rátenni a fókuszt, mégsem eköré építeni a teljes lakberendezési stílusunkat.

Nem találod a stílusodat? Ez a cikksorozatom segít: Stíluskereső

No Comments

Post A Comment