Fekete falakkal a drámai hatásért

Olvasási idő 3 perc

Amikor falfestésben gondolkodunk, aligha nyúlunk feketéhez vagy nagyon telített színekhez. Még tervezőként is visszafogottan gondolkozunk, ha arról van szó, hogy erős színekkel dolgozzunk. Az erős színek ugyanis erős hatásokat jelentenek, amit nagyon el kell találni, hogy működjön. Íme néhány példa és tipp arra, hogy hogyan lehet dolgozni a feketével úgy, hogy drámai hatást érjünk el és ne komorat.

Hálószoba

Fekete tapéta fém szálakkal hálószobában. Kép forrása: decoist.com

Az első terület a hálószoba, amire szeretnék kitérni. Itt nagyon egyszerű a dolgunk, hiszen ha szép, markáns hátfalra vágyunk, nyugodtan válasszunk feketét, ha van egy egyenes falunk ehhez. Az éjjeliszekrény, az ágy háttámlája, esetleg egy tükör vagy kép a falon sokat fog lágyítani az összhatáson.

Mikor használjuk? Ha nincs ablak a falon. Egybefüggő területeken, ahol érvényesülni tud a szín megtörés nélkül és gyönyörűen ki fogja emelni az elé tett bútorokat és dekorációkat.

Nappali

A nappali mindig trükkösebb, hiszen ma már divatos az amerikai konyhás megoldás is, így nehezebb dolgunk van az összehangolásnál. Ha van elég fényünk, világosabb bútoraink vannak, 1-2 darabunk élénk színű, nyugodtan használjuk, szintén teljes felületre.

Fekete fa hátfal, fehér és világos szürke bútorokkal. Kép forrása: fromluxewithlove.com

Mikor használjuk? A legfontosabb itt, hogy egy-egy falnál többet ne fessünk feketére, hiszen attól komor lesz. Azt a falat válasszuk ki a célra, amit a leghangsúlyosabbá szeretnénk tenni. Például a TV mögötti falat vagy a kandalló körüli részt. A nappalit világosnak és fényesnek szeretnénk, így csak akkor javaslom, ha padlótól plafonig érő ablakaink vannak, ami kompenzálja a feketét. Fontos, hogy három szintű (általános, helyi és hangulati) fényt használjunk mellette, mert ha nincs természetes fény, egy mennyezeti, általános világítással ez a megoldás nyomasztóvá válik.

Fa, natúr színek és fehér, fekete hátfallal. Kép forrása: planete-deco.fr
Kontrasztosabb, fekete hátfalú nappali. Kép forrása: planete-deco.fr

Konyha

A konyha munkapult feletti része tökéletes helyet kínál egy fekete hátfalnak, ha valaki kísérletező kedvű.

Fekete burkolat a konyha hátfalon

Ez lehetőséget ad arra, hogy mélységet teremtsünk és egybefüggővé varázsoljuk a konyha felső részét.

Fekete tégla burkolat a konyha hátfalán

Van, hogy inkább az a cél, hogy kontrasztos legyen, elüssön, látványos legyen. Itt a fehér fuga erről gondoskodik.

Látványos konyha fekete fallal. Kép forrása: planete-deco.fr

Mikor használjuk? Van, hogy a stílus megengedi, a minimalista stílus és az angolszász stílusokba nagyon könnyen beilleszthető. A cseresznye bútorok mellé viszont nem annyira ajánlom, hiszen azok sokszor maguk is erős hatásukról ismertek. Itt is a világosabb bútorok ellensúlyozásával finomíthatjuk. Az egyik helyen maga a csempe töri meg, a másiknál a fuga, a harmadiknál a fehér porcelán.

Miért rémálom egy kivitelezés? – 4. A határainkról

Olvasási idő 4 perc

Miért rémálom egy kivitelezés fejléc

Miért rémálom egy kivitelezés?

Valamennyire egybecseng ez az előzővel, hiszen az irracionális elvárások vonják maguk után azt, hogy mi tudjuk, meg vagyunk győződve valamiről, de mi van, ha képtelenek vagyunk felismerni a határainkat?

4.) Határaink felismerése

Avagy mit tudok és mi az, amiről csak azt hiszem, hogy tudom? Miért kell szakértő (építész, művezető, lakberendező, burkoló, stb.), ha én mindent tudok? Vagy csak az elméletét tudom, hogy így vagy úgy kellene?
Sokkal nagyobb gondokat és konfliktusokat okoz az, ha azt hisszük, hogy tudunk valamit, és közben mégsem. Ettől kisebb problémákat okoz, ha belátjuk, mi az, amihez valóban nem értünk, csak hallottunk valamit valakitől. Néha tényleg igazunk van, legalább ugyanennyiszer nincs. Meddig tart a kompetenciám, meddig tart az adott szakértőé? Véleménye van vagy szakmai véleménye van? És neked?

A szakmai vélemény sok összetevőből áll össze. Először is ott vannak a tények. Aztán erre ráépülnek a tapasztalatok. Majd az ez alapján kialakult vélemény. Attól szakmai egy vélemény, hogy vannak mögötte tények és tapasztalatok. Attól szakmaiatlan, hogy csak egy vélemény.

Egy eset:

Két különböző szakembertől kértünk árajánlatot ugyanazokra a tervlapokra. Az egyik szakember 20%-kal olcsóbbat adott a másiknál. Mivel ugyanazokat a tervlapokat kapták meg, ugyanazokkal az instrukciókkal, az ügyfél úgy döntött, hogy az olcsóbbat választja. Utólag derült ki, hogy az anyagon történt spórolás és a tervlapokon szerepeltetett designtól való eltérések tették lehetővé az olcsóbb munkát. A munka tehát nem csak 20%-kal volt olcsóbb, de annyival másabb és rosszabb is.

Tanulság:

Ami bűzlik, az mindig rothadt. Ha korrekt árajánlathoz képest alább mondanak árat, azt sosem a munkadíjon kell keresni. Ha pedig a munkadíj annyival olcsóbb, akkor elvárhatom ugyanazt a korrekt, minőségi munkát? Valószínűleg nem.

Mi történt utána?

Igazából semmi. Mivel a költség fontosabb volt, mint a design, így ez egy jó döntésnek bizonyult. Itt nekem volt irreális elvárásom, hogy az valósuljon meg, amiért felkértek.

Meg lehetett volna előzni?

Nem biztos, hogy kellett. Számomra jó tanulás volt, hogy nem mindig ugyanazok a motivációink. Az ügyfelem elégedett volt, hogy a költségkeretben benne maradt, és elégedett a végeredménnyel. Meg lehetett volna előzni, de ebben az esetben jól sült el.

Néhány jó tanács:

 • Figyelj az "így szoktuk", "annak úgy kell lenni" kezdetű gondolatokra, ezek csak a kényelmet, a gondolkodás helyettesítését szolgálják. Valóban úgy kell lenni? Tényleg kell, hogy most is úgy szokjuk?
 • Nem kell mindent nyakló nélkül bevenni, amit mondanak. Fogadjuk be, mérlegeljünk.
 • Nem kell mindenhez értened, de nem is kell mindenre azonnal mondanod valamit. Teljesen rendben van, ha bármihez gondolkodási időt kérsz, utána nézel, tájékozódsz.
 • Figyelj a mindent tudókra, gyakran valójában felületesen értenek csak mindenhez. Vannak, akiknél ez nagyon jól jön (pl. egy műszaki ellenőr jó, ha mindenhez ért pontosan annyira, hogy ne vezessék meg), de van, hogy ez egyáltalán nem jó, főleg egy olyan szakembernél, akinek egy mélyebb szaktudást igénylő, célorientált feladatot kell elvégeznie
 • Kérdezz és várj javaslatot mindenre, de a végén mindenről te döntesz, mert magadnak csinálod, nem a szomszédnak
 • Rendben van, ha valami neked teljesen mindegy

Utolsó részben kitérünk a felelősségre, az egyik legkönnyebben érthető, ugyanakkor legnehezebb témakörre, ami rémálommá teszi az álomház felépítését.

Lakberendezés

Tervezésre, tanácsadásra lenne szükséged? Nézz szét a szolgáltatásaim között.

Miben tud segíteni egy lakberendező?

Egy jó lakberendező, aki képes rád hangolódni, a te dinamikádnak megfelelően veled együtt keresi a megoldást a kérdéseidre. Ezek lehetnek színekkel, formákkal, designnal kapcsolatosak. Néha kitérünk a kivitelezéssel kapcsolatos kérdésekre is.

Hogyan találjam meg a hozzám illő lakberendezőt?

Ez sosem könnyű feladat. Segít, ha szimpatikus az illető, akár fotóra, akár a blogjai, akár a munkája. Fontos, hogy mennyire tapasztalt, az a te igényeidnek mennyire felel meg? Az árazás sem utolsó szempont, hogy mit engedhetsz meg magadnak. Ez ugyan egy munka, de fontos a megfelelő kommunikáció, ha úgy érzed, hogy valakivel nem találod a hangot, akkor jobb elengedni egymást és mást keresni.

Te nekem való lakberendező vagy?

Igen, ha a blogjaimat olvasva szimpatikus vagyok, akkor valószínűleg. Racionális alkat vagyok és hamar megtalálom a hangot azokkal, akik maguk is racionálisak. Az otthon tervezés során rengeteg érzelemmel, szokással és előítélettel meg kell küzdeni magunkban, ami mindenki számára nehéz. Az én dolgom, hogy ezekre rávilágítsak, esetleg át is írjam őket veled. Ha erre nyitott vagy, akkor keress meg, már egy telefon beszélgetésből kiderül, összeillünk-e.

Hálószoba terveim

Miért rémálom egy kivitelezés? – 3. Az elvárásokról

Olvasási idő 4 perc

Miért rémálom egy kivitelezés fejléc

Fibinger Zsuzsa

Segítségre van szükséged lakberendezéssel kapcsolatban?

Munkáimból

Miért rémálom egy kivitelezés?

Következzenek a kicsit elvontabb, de ugyanolyan fontos, a kivitelezés teljes egészét, átfogóan megkeserítő tényezői:

3.) Irracionális elvárások, a lehetetlen megkísérlése

Mindenkinek vannak irracionális elvárásai. Te szeretnél konfliktus mentes kivitelezést, a kivitelező sok pénzt, a tervező alkotói szabadságot, a szomszéd meg csendet. Aztán mindenki felébredt a kockás pizsamájában. Szerinted mennyire racionális elvárás egy kivitelezőtől, hogy olcsón dolgozzon, szépen, precízen és még garanciálisan is? Mennyire racionális elvárás, hogy ha valakivel rosszul kommunikálsz, értse, amit mondasz neki? Az, hogy a tervező kitalálja a gondolataidat? Az, hogy ezt az egészet helyetted megcsinálja valaki?

A legtöbb gondot jellemzően az okozza, ha egy elvárás láthatatlan. Igazából nincs kimondva, de mégis mindent irányít. Lehet ez egy határidő, lehet ez egy költség keret és lehet ez bármilyen más elvárás is. Van, hogy kimondásra kerül, még sincs ellenvetése senkinek. Valójában azonban elfogadva sincs.

A rossz hír, hogy a saját irracionális elvárásainkért mi vagyunk a felelősek, de a következményeit mindenképpen mi viseljük. A felelősségről bővebben az ötödik részben írok, de fontos, hogy az elvárások csak elvárások. Nincs sem igazságtartalmuk, sem a valóságot nem tükrözik. Ugyanolyan tippek, mint bárki másé. Az, hogy valóban elkészül valami határidőre, csak akkor tudod meg, ha letelt a határidő. Az, hogy a költségvetésen belül maradtál-e, az utolsó tétel megvásárlása után derül ki. Vannak mutatók, tartsd magad valamihez, de a saját érdekedben tartsd fenn a tévedés lehetőségét.

Egy kivitelezés nagy része nem rajtad múlik, semmilyen szinten nincs kontrollod a történések felett. Mondhat bárki bármit, ettől ez még így van. Kergetheted magad illúziókba, hogy ha mindenkit minden nap ellenőrzöl, kikérdezel, akkor majd jó lesz, de a dolog vége, hogy teljesen ki vagy téve a neked dolgozó erők szakmaiságának és jó szándékának. És van, hogy ezek jó szándékának összessége is katasztrófához tud vezetni külső, láthatatlan tényezők miatt. Lehet olyan, hogy ami eddig simán és olajozottan működött, elromlik.

Egy eset:

Nehéz egy tanulságos esetet is leírni, hiszen annyira sok ilyennel találkozok, a mikro döntésektől az egész projektet átívelő önámításokig. Az egyik leglátványosabb eset azonban az a projekt volt, ami az eredetihez képest hatszor (igen, 6) annyi ideig tartott, háromszor akkora költségvetésből készült, mint ahogy az ügyfelem előre gondolta. Engem is meglepett, mennyire extra bonyolulttá vált az egész, ahogy telt az idő, és pontról pontra hullott szét minden terv és elvárás. Nem ennyire extrém eset, ahol a költségvetés négyszeresére duzzadt, a kivitelezés időtartama pedig háromszorosára.

Tanulság:

Ezt mindenki, kivétel nélkül mindenki alul lövi. A költségvetést legalább úgy, mint a határidőt. A másik fontos tanulság pedig az, hogy légy nagyon rugalmas a saját megbízhatatlan tippjeiddel, és rengeteg fejfájástól kímélheted meg magad. A valóság ugyanis mérföldekre eshet attól, amit szeretnél.

Mi történt utána:

A projekt lezajlott, egyetemlegesen az összes projekt résztvevő le lett harcolva, és a végén mindenki keserű szájízzel távozott.

Megelőzhető lett volna?

Valójában meg, ha mindenki a valósághoz igazítja az elvárásait, de ez így utólag nézve annyira lehetetlennek tűnik, hogy nem. Ez a szintű illúzió nem lerombolható. Amikor mindenki ennyire vak a realitásra (én is az voltam), akkor úgy hiszem, hogy nem. Talán, ha mindenki két lábon áll a földön és szól, hogy nem oké, ami nem oké.

Néhány jó tanács:

 • Érdemes időnként a saját indítékaidat is felül vizsgálni. Ha egy elvárás irracionális, mennyit áldozol még azért, hogy igazad legyen, és mi az pont, ahol felismered, hogy vannak dolgok, amiket nem lehet? És kérdés, hogy miért nem lehet?
 • Nézd meg, hogy mi az a tényező, ami irracionálissá tette az elvárásod? Lehet a tapasztalat hiánya, lehet, hogy egy elérhetetlen álomkép? Tudod orvosolni, meg tudod haladni?
 • Miért mondanak neked nemet az emberek valamire? Mi a motiváció? Az mennyire reális?
 • Miért nem mondanak nemet az emberek, amikor valójában nemet gondolnak? Lehet érdemes lenne megvizsgálnod, mennyire tudsz nemet elfogadni. Persze az is lehet, hogy nem te vagy az oka (ettől még te kapod a láthatatlan nemet, az eredménnyel neked kell kezdeni valamit).
 • Készülj fel a legrosszabbra és bízz a legjobbakban.

A következő részben a tapasztalatokról, a tudásról és ezek határairól írok, amik szintén trükkösek tudnak lenni.

Látványtervezés, tervezés

Gondolkozzunk előre, tervezz és tájékozódj. Ha szakmai segítségre van szükséged ebben, nézz körül szolgáltatásainkban.

Dizájn Bakik – 8. Kihasználatlan terek

Olvasási idő 2 perc

Dizájn Bakik #8 Kihasználatlan terek

Azok a bosszantó kis sarkok, amikkel semmit nem lehet kezdeni, de hiányoljuk a használható térből. Mit teszünk hát vele? Telepakoljuk. Valamivel, mindegy, csak ne legyen kihasználatlan. Ez az egyik legrosszabb, amit tehetünk, ha az a kis sarok szem előtt van.

Vizsgáljuk meg az adott kis teret, szükségünk van-e arra a tárolóhelyre, amit az adott felület kínál? Ha erre a válasz, hogy feltétlenül igen, nézzük meg, hogy beépíthető-e, polcozható-e, esetleg gipszkartonozható-e. Ha nem feltétlenül, de mégis szeretnénk elrejteni néhány holmit, válasszunk oda egy kisebb bútort, például egy komódot és állítsunk rá egy hangsúlyosabb asztali lámpát vagy dísztárgyat.

Természetesen előfordul, hogy igazából nincs is szükség arra, hogy bármit is pakoljunk oda, csak zavar minket, hogy üres, ilyenkor egész egyszerűen használjuk hangulatteremtésre: egy megvilágított dísztárgy vagy növény elhelyezésére.

A legfontosabb mégis az, hogy a bútorok „kapjanak levegőt”, ha az a pici, kihasználatlan tér nem kívánja, hogy berendezzük, ne tegyük. Ezzel elkerüljük azt az érzést, hogy zsúfolt, rendezetlen vagy rendetlen a helyiség.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

További tippek és trükkök a https://online-lakberendezes.hu oldalon. #festmenyek #keret #lakberendezés

Hét Levél Tervező Iroda (@het.level.tervezo.iroda) által megosztott bejegyzés,

Térrendezés

Segítségre van szükséged a bútoraidnak helyet találni? Nem találod, mi lenne a legjobb elrendezés? Nincs mihez igazodni? Segítünk!

Miért rémálom a kivitelezés? – 2. A kommunikációról

Olvasási idő 4 perc

Miért rémálom egy kivitelezés fejléc

Miért rémálom egy kivitelezés?

A kivitelezés első, és legfontosabb kérdéséről az előző részben írtam. A stressz mindenkiből kihozza a legrosszabb formáját. Abból pedig van itt bőven. Azonban a stresszt kiváltó okok fontosak, ezek egyike a kommunikáció.

2.) Kommunikáció, a mérgező elem

Mindenkivel és mindennel pont olyan olajozottan fogsz tudni haladni, amennyire olajozottan tudsz kommunikálni. Ha egyenes vagy, több konfliktusod lesz, ha nem vagy az, több dolgot kell benyelned. Egyszerű emberi működések halmazán kell keresztülverned a saját akaratodat, és az egyetlen fegyvered a kommunikációd. Ha túl sok a kommunikáció, nyűg leszel, ha túl kevés, nem értik, mit akarsz. Nem leszel mindig türelmes, nem leszel mindig kedves, még ha az alaptermészeted ilyen is. Lesz, aki kihoz a sodrodból és lesz, hogy el kell küldened valakit, mert nem teljesít.

Nem mindenkinek elvárás a tiszta kommunikáció és ahányan vagyunk, annyiféleképpen fejezzük ki magunkat. Az, hogy ugyanazt értsük a szavak alatt, nem mindig az első lélegzetvételre megy. Nekem is van olyan, hogy valakivel folyamatosan elbeszélünk egymás mellett. Mondok valamit, ért alatta valamit, és az vagy közel van ahhoz, amit valóban mondani akartam, vagy nem.

A kommunikációnk sokfélesége adódhat a kultúránkból, az élményeinkből, az életkorunkból, tapasztalatunkból, és még rengeteg olyan tényezőből, amit a pszichológusok értenek talán, de néha még ők sem. Egy kivitelezés során azonban biztos, hogy más életkörülményekből, más edukáción átesett, más megértési és elfogadási szinten lévő emberek összességével kell boldogulni. A felújítás során meg kell értetnünk magunkat a kétkezi munkással legalább olyan jól, mint a diplomás építésszel.

Nem kell pszichológusnak lenni, nem kell mindenki motivációját érteni. Vagy ha értjük sem biztos, hogy előrébb vagyunk vele. Az viszont megkönnyíti a dolgunkat, ha egy dologról nem feledkezünk el: emberekkel dolgozunk. Ezek az emberek a vágyaink, álmaink megtestesítői. Ahhoz, hogy értsék, hogy mit akarsz, tudnod kell ezt megfelelően elmondani nekik.

Egy eset:

Az egyik kivitelezésen szájbarágósan elmagyaráztam, hogy mit hogyan csináljanak, mit miért terveztem úgy, ahogy terveztem és mire figyeljenek oda a burkolat felrakásakor. A burkoló bólogatott, mindent ért és mindent csinál. Egy hét csend után arra érkeztem, hogy nagyjából stimmel, de az élvédő nem olyan, az élek nem úgy vannak megcsinálva, stb. Pont azok a finomságok hiányoztak, ami miatt én órákig ültem és gondolkoztam a terveken, hogy hogyan legyen kivitelezve.

Tanulság: a csendnek is van mondanivalója. Mit lehetett volna itt tenni? Valójában kikérdezhettem volna az első megbeszélés végén, hogy akkor hogyan fogja felrakni a csempét. Ő pedig jelezhette volna, ha valamit nem ért vagy valamivel nem ért egyet. Mindketten hibáztunk.

Mi történt utána:

Ez itt nem egy valós story, inkább több összegyúrása és kihegyezése. De ha kicserélünk elemeket, olyan történik mindig, mindenütt. Mik történtek ezután? Az egyik esetben az ügyfél jóváhagyásával ki lett javítva, ami nem lett jó. Volt olyan is, hogy az ügyfelet nem zavarta a végeredmény, hiszen ő örült, hogy kész van és nem neki kellett vele foglalkoznia. Azzal a szakemberrel, akivel így járok, jellemzően nem dolgozok tovább sehol.

Megelőzhető lett volna?

Van, ami nem. Ha lecseréltük volna már előre a kivitelezőt. De a kommunikáció hiánya az egyik leggyötrelmesebb kín egy kivitelezésen, és sajnos még nem találták fel rá az ellenszert.

Néhány jó tanács:

- Ne dühből, ingerülten teremts le mindenkit. Kezeld a saját indulataidat és utána kommunikálj.
- Nem haszontalan, ha megtanulsz különbséget tenni parancsolás, kérés és követelés között. Ne értsd félre, van, akinél nem működik a kérés, de van, akinél a parancsolás nem fog.
- Tiszta kommunikációra törekedj, még ha ez konfliktust is eredményez. Aki ezt nem érti, az azért nem érti, mert nem akarja, és nem biztos, hogy rád nézve pozitívak az indítékai. De lehet csak szimplán beakadt neki valami és azon forog. Rengeteg ilyen van. Ha megérted, mi a beakadás tárgya, feloldod a benne őrlődő konfliktust, tovább fogsz tudni haladni.
- Elvárható másoktól is, hogy tisztán kommunikáljanak, és érthető választ adjanak a kérdésedre. Aki terel, jellemzően takargat valamit, legtöbbször azt, hogy nem tud válaszolni a kérdésre.
- Kommunikálj pontosan úgy, ahogy másoktól ezt elvárod

A következő részben egy átfogóbb, elvontabb, de fontos tényezőre térek ki, ami személyes rémálmunkká teheti a kivitelezésünket.

Munkáinkból

https://www.instagram.com/p/BfaN1z0FcgZ

Gondolkodjunk előre,

hiszen rengeteg fejfájástól megmenthetjük magunkat. Lakberendezőként a belső terek kialakítására, teljes körű átgondolására szakosodtunk. A tervezésen túl a kivitelezésen történő egyeztetésekben is segíteni tudunk.

Cikksorozatunk részei