Lakberendező szeretnék lenni

Olvasási idő 4 perc

Mindenkinek van valamilyen elképzelése arról, hogy mit jelent lakberendezőnek lenni. Valamennyi helytálló ezek közül, hiszen annyira rugalmas ez a szakma, hogy bizonyos keretek között mindenki a saját képére alakíthatja. Ahányan vagyunk ugyanis, annyi féleképpen dolgozunk. Mindenki használja az erősségeit és elkerüli a gyengeségeit. Ezt a cikket azoknak állítottam össze, akik szeretnének lakberendezők lenni vagy már elvégezték az iskolát, de nem tudják, hogy merre induljanak.

Sokan kedvelitek a cikkem, ami arról szól, hogy miért ne legyünk lakberendezők. Valójában ez a cikk nem eltántorítani akar senkit, csak a valóságot hozza közelebb, és szerencsére úgy látom, hogy valóban eléri a célját.

Amikor ezt a szakmát választod, mint minden új szakmánál, szembesülsz majd bizonyos korlátokkal, és nehézségekkel. Ezek sokszor áthidalhatók, némelyik könnyebben, némelyik nehezebben. Azt viszont előre kell bocsátanom, hogy ez jár egyfajta életstílussal, ami nem jó választás mindenkinek vagy minden élethelyzetben.

A lakberendezés

A szakmáról sokat írtam egy másik cikkemben, ezért inkább csak ismételni, illetve kiegészíteni tudom. A legfontosabb azonban az, hogy a szakma olyan, amilyen Te tudsz lenni. Ha rugalmatlan vagy, olyan lesz, ha maximalista, akkor hibák halmaival fogsz szembesülni és így tovább. Mivel emberekkel dolgozunk, és sokszor nagyon sokfélével, pontosan azokat a feladatokat kapjuk meg, amiket a legkevésbé szeretnénk. Emiatt fontos már az elején definiálni, hogy mit szeretnénk, milyen projekteket, milyen ügyfeleket, stb.

A lakberendezés olyan átfogó területeket ölel fel, amiből mindenki kedvére válogathat és szakosodhat. Nem rossz taktika, ha már az elején felfedezed ezeket és a számodra leginkább szimpatikus területekkel kezdesz el foglalkozni. Lehet egy terved arra nézve, hogy mi után mit szeretnél megtanulni.

Marketing

Ettől a szótól irtózik mindenki, aki nem járatos benne. Van is nagyon sok pejoratív rétege, amit érdemes elkerülni. Az elején két irányba lehet vagy érdemes elindulni. Az egyik az online, a másik a szájról szájra terjedő. Az online világban is ugyanaz fontos, mint a személyesben, hogy azt tedd fel és ki, ami Téged reprezentál. Csak azért ne blogolj, hogy blogolj. Fontos a mondanivaló, és a marketing a Te szakmai mondanivalód a világnak. Ha valamit felfedeztél, ha valaminek örülsz, ezt mind-mind megoszthatod másokkal, ettől nincs jobb tartalom. A marketing szemlélet már csak ennek kiegészítése, hogy megfelelő helyen, megfelelő módon osztod meg ezeket.

Az online marketing gyorsabb, a kezdeti szakmai tudást eltekintve könnyebb felépíteni. A szájról-szájra terjedő mindig lassabb klientúra felépüléssel jár, és valamennyi kezdeti lökés is szükséges az ismerősi és családi körből is. Ha valakinek ez rendelkezésére áll, érdemes élni vele. Tapasztalataim szerint mindkettőre nagy szükség van. Az online esetében könnyebb irányt váltani, akár más klientúrára átállni. Az ajánlások útján ez nehezebb, cserébe stabilabb ügyfélkört teremt.

Kommunikáció

A Miért rémálom egy kivitelezés? cikksorozatom második része erről szól. Egy lakberendező a kommunikáción keresztül teremt, minden más csak sallang és szépészeti dolog. Igen, a látványtervek és tervek is a kommunikációnk része, hiszen a látványtervekkel kommunikáljuk az ügyfélnek, hogy mire gondoltunk, és a terveken keresztül kommunikálunk a kivitelezőkkel, hogy a látványtervet legyenek szívesek így valósítsák meg.

Mint ahogy az ügyfeleink, a kivitelezők és a beszerzők is kommunikációval adják tudtunkra a haladás irányát. Nem kell extrovertáltnak lenni, beszélni sem kell szeretni. Tudni kell a megfelelő információkat befogadni és átadni.

Kapcsolatok

Senki sem létezik vákuumban, a lakberendezés pedig kifejezetten olyan szakma, ahol tudni kell, hogy kihez forduljunk, ha szakmai vagy egyéb kérdésünk van. Mi egyfajta információközpont vagyunk, a kivitelezők és a forgalmazók pedig egy-egy szakma információbázisa. Ezért fontos, hogy ezek megbízható emberek legyenek, és elérhetőek legyenek számodra, ha kérdésed van.

Fedezd fel a boltokat, keress kivitelezőket, less be műhelyekbe, kapcsolódj az emberekkel és kapcsolódj a termékekkel. Érdeklődésedtől függően olyan részletekbe menően tanulhatsz másoktól, amennyire csak szeretnél. Aki szereti a munkáját, órákig tud mesélni róla.

Technológia

Nem igaz, hogy nem lehet valaki papír alapon lakberendező. Sokkal több projektet és gyorsabban lehet elvinni számítógéppel. De ez nem jelenti azt, hogy csak ez az egyetlen út létezik. Viszont a technológiai fejlődéssel nem árt tisztában lenni, akármivel is dolgozunk. Továbbképzések mindig vannak, mindenki büszke a termékére és meg akarja mutatni. Rengeteg információt az interneten is meg lehet találni. Jó ezekkel tisztában lenni, hiszen a mi feladatunk a probléma megoldás, és néha egy-egy technológiai újítás pont segít nekünk. Kiállításokon, forgalmazói, szakmai napokon érdemes részt venni. Van, aki évente tart ilyet, van, aki két évente. Kövesd az érdeklődésednek megfelelő oldalakat és lakberendezőket.

Alkalmazott vagy cég

Mindkét út nyitva áll. Vállalkozhatsz, dolgozhatsz másoknak, leginkább speciálisabb területeken, és bedolgozhatsz más lakberendezőnek vállalkozóként. Szerintem érdemes kipróbálni mindegyiket valamilyen formában, ha nem tudod még, hogy mit is szeretnél.

Önismeret

Utoljára hagytam, mert minden, amiről eddig írtam, erre épül. A szembenézés hiánya a leggyorsabb út az idegösszeomlásig. Amikor elvégeztem egy life coach képzést, akkor értettem meg, hogy mennyire eltolódtak a prioritások, és az, hogy sokat dolgoztam, csak a jéghegy csúcsa volt. Minden projekt, minden nehézség után önreflexióra van szükség, és reflektáljunk másokra is nyugodtan. Erre nem a szakma, a projekt vagy az ügyfél miatt van szükség, hanem a saját lelki békénk miatt. Hogy meg legyen az energiád arra, hogy empatikus lehess, és nyugodtan el tudd engedni azt, ami nem jó sem neked, sem az ügyfélnek. Mert ez a lelki béke teszi lehetővé azt, hogy holnap is úgy ébredj, hogy csinálni akarod.

Képek forrása Pixabay: Musa Ortaç, StartupStockPhotos.

2020 TRENDJEI – Konyhák

Olvasási idő 5 perc

Új és nem túl új, kibontakozó trendek tűntek fel, amikből érdemes inspirálódni. A trendeket általában az újra, változásra való igények szülik, és azt mutatják, globálisan mik azok a témák, amik foglalkoztatnak bennünket. Ezeket a témákat gyűrűztetjük át otthonunkba, konstans emlékeztetőként vagy segítőként. Fontos ugyanis a hangulat, amibe nap mint nap visszatérünk egy cseppnyi pihenőre.

Hogy mire vágyunk egyénileg, mindig különbözhet attól, amire globálisan vágyunk, de mivel folyamatosan hatunk egymásra, így nem lehet senkit önálló szigetként kezelni. A trendek jó mutatói annak, akár megfogalmazzuk szavakkal, akár nem, hogy merre szeretnénk tartani, még akkor is, ha esetleg nem tartunk ott.

A konyhák mindig központi szerepet kapnak, akkor is, ha valaki alapvetően keveset főz, az igényünk, hogy ez a helyiség (vagy sarok) mutatós, látványos legyen, sosem szűnik meg. Komplexitása miatt ebben a helyiségben beszélhetünk funkcionális trendekről, dekorációs trendekről, kiegészítőkről, de elrendezési trendekről is.

Funkcionális trendek 2020 konyháiban

Itt nem bontom szét túlzottan külföldi és magyar trendekre, hiszen sok dolog, ami külföldön elérhető, nálunk egyáltalán nem. Ami külföldön alapvető és természetes, nálunk nem, esetleg fordítva.

Ahogy az nlc-ben megjelent cikkben is megírták a véleményemet, ez továbbra is ugyanúgy igaz. A technológiai fejlődés nagyon meghatározza a konyhai élményeinket. Minél egyszerűbb beépíteni egy újdonságot, annál inkább szeretjük. De vannak újdonságok, amik soha nem mennek ki a divatból.

Fiókok alulra – rendszerezettség

Még mindig sok helyen nyitható ajtókat használunk, de egyre inkább jellemzőek az alsó fiókok a könnyebb kihasználás érdekében. Előtérbe kerülnek emiatt a fiókrendszerezők is, akár fixen beépítettek vagy mozgathatóak, de szeretjük őket és használjuk.

Forrás: pinterest.com

Kamra vasalatok – rendszerezettség

Szintén a rendet szolgálják a kisebb-nagyobb kamravaslatok, kihúzható, kihajtható formában. De látunk kinyitható kamrát is, ami nagyobb szekrénybe épül be. Ez a típus főleg Amerikában jellemző, de egyre jobban szeretjük itthon is.

Forrás: pinterest.com

Kamrák a konyhában – rendszerezettség

Hasonlóan az előzőekhez, viszont más funkcióval a konyhában megjelennek a felmosók és takarító eszközök, vasalók és vasalóállványok, akár porszívók is. Teljesen eltűnnek a rendszerezhetetlen kamrák. Már arra is látni egyre több példát, hogy a konyhabútorba beépül a kazán tartalma, amennyire csak lehetséges, így nincs szükség külön helyiségekre.

Forrás: pinterest.com

Stílus trendek 2020 konyháiban

Ez a személyes, belső világunkat tükrözi, és igazodik a használathoz is. Azonban sosem szűnik meg egyedinek lenni a tér és a használat miatt, még akkor sem, ha egyenbútort veszünk készen.

Fogantyúk – egyediség

Ma már másként állunk a fogantyúkhoz, és ez 2020-ban is látható lesz. Hosszú vagy rövid, rejtett vagy látványosan nagy, mindenki ízlése szerint válogathat az egyre növő kínálatból. Egy konyha képes ezen állni vagy bukni, de egyre inkább visszatérünk az egyszerűséghez, letisztult formákhoz.

Fogantyúk hiánya – letisztultság

Bemart és nyomásra nyitódó ajtók már évek óta a piacon vannak, és egyre nagyobb rájuk az igény. Alapvetően a bútorok kiosztását és a frontok egyszerű szépségét helyezik előtérbe. A bemart fogantyúk határozott vonalakat hagynak maguk után, míg a nyomásra nyitódó ajtók esetében a bútor egy egységes tömböt alkot.

Forrás: pinterest.com

Sötét konyhabútor – egyediség

A kontrasztokra való igényt az utóbbi évek túlzott színbeli egyszerűsége hozta létre. Mindenki a biztosan működő színpalettákhoz nyúlt, és ez a homogenitás egyszerűen unalmassá vált mára. Nem feltétlenül színekhez nyúlunk ennek ellenére, hanem a kontrasztokhoz, hiszen időtállóbb, szerethetőbb, mint bármilyen harsány vonulat. Tesszük ezt a konyhabútorral, a hátfallal, a munkapulttal, vagy a konyhagépekkel is.

Forrás: pinterest.com

Klasszikus vonulatok – változatosság

Egészen modern konyhákban (bár nem minimalistában) megjelentek a klasszikus vonalak. A retro vonalak, nagymamáink rusztikus stílusa, kombinálva az egyszerű vonalakkal és anyagokkal. Itt abszolút a konyhagépeken van a hangsúly.

Ez nálunk nem annyira terjed, sokan fenntartással kezelik ezeket a formákat, hiszen modern konyhára vágynak. Az önállóan álló, retro színes hűtők azonban egyre népszerűbbek nálunk is.

Látványos szigetek – szépség

A konyhasziget általában egy konyha előszobája képes lenni, ha az elrendezés engedi. A szigetek egyre népszerűbbek, látjuk ma már a praktikáját, a benne rejlő potenciált. Az pedig, hogy a sziget sokféle módon dekorálható, összeállítható, szabad kezet ad az egész konyha definiálására. Legyen a bútor színes vagy a bárszék, ami mellette áll, egy a lényeg: hatásos legyen.

Elrendezési trendek 2020-ban

A konyhák alapvetően teljesen kinyílnak és egybeépülnek az étkezővel, nappalival, mert igényünk van a térre, és ezt ez az elrendezés teszi lehetővé.

Továbbra is imádjuk a szigetet, félszigetként vagy teljesen önállóan. Nyitva hagyja a teret, de mégis pakolható, beépíthető, minden szempontból nyerünk vele.

Megbarátkoztunk a furcsa alakzatú konyhákkal, már nem csak az U alak, de a G, és a mindenféle módon szétszabdalt konyhákat is szívesen látjuk, akár étkezőt körülölelőeket is. Ezt főleg a szigetek elterjedése hozta be a köztudatba, hogy már nem csak egyenes vonalakként vagy L alakban képzeljük el a konyháinkat.

Egybeolvadnak a konyhák a nappalikkal, étkező tálalókkal is. Minél kohézívabbá szeretnénk tenni a teret, ahol az egyediséget nem a bútorok különbözősége adja, hanem inkább a színe vagy a felülete, esetleg az elrendezés adta lehetőségek.

Összességében 2020-ban…

… a konyháinkra több hangsúly kerül. Szépségükre, funkcionalitásukra, elrendezésükre. Keressük a praktikus megoldásokat, de megengedőek vagyunk azzal kapcsolatban, hogy ez hogyan ér össze a szépségükkel. Egy-egy döntés erejéig képesek vagyunk a design alá helyezni a funkcionalitást is, mert egyre nagyobb igényünk van arra, hogy szép dolgokkal vegyük körül magunkat.

Megyünk vissza a természetbe, amit egy külön cikkben részletesen kielemzek, de a konyhák tekintetében is a természetes anyagokat és hatásokat keressük. Ilyen a fa, a márvány, a föld és természet színei. A rusztikus, klasszikus konyhák is egyszerűsödnek, és bár van igényünk a dekorációra, de átformálódik az elképzelés arról, hogy mi a dekor és mi a dekor felület. Áttolódik a fókusz a bútorok frontjára, a fogantyúkra, a munkapultra és a hátfalra. Egyre inkább elhagyjuk a bárszekrényeket vagy kiszervezzük a konyhából, így kiszorulnak a kristálypoharak és egyéb, eddig itt jellemző dekorációk.

Az előző cikkben olvashattál az idei színekről, a következő cikkben továbbhaladok a nappalikra és az egész lakást érintő idei trendekre.

2020 TENDJEI – Színek

Olvasási idő 4 perc

Megjelentek a 2020-as trend előrejelzések, és ezzel együtt a festékgyártók is kihozták legújabb, kedvenc színeiket, ami idén meghódítja a szívünket. Minden egyes színről lehetne külön cikket írni, hogy mivel érdemes párosítani, hogyan lehet használni, hiszen a színek egy külön izgalmas témakör. Erre azonban egyelőre nem vállalkozok, mert a festékgyártók gondoskodnak hihetetlen mennyiségű inspirációról a kiadott színeikhez. Azonban érdemes tudni és látni, hogy merre formálódik a közízlés, és merre formálják azt a festékgyártók.

Pantone 2020 színe: Classic Blue (Klasszikus kék)

Pantone 2020 színe: Classic Blue
Forrás: insider.com

Örök klasszikust vettünk elő újra a Pantone 19-4052 Klasszikus Kék képében. Szeretjük, mert nyugtató, elegáns, időtálló. Éjszakai égboltra emlékeztet, emiatt ellazít, kellemes érzetet kelt bennünk.

Használjuk bátran nagy felületekre, szereti az aranyat, a fát, a feketét. Bársonnyal párosítva örök darabokat alkothatunk.

Behr 2020 színpalettája

Nálunk nem kapható ugyan az amerikai Behr festék, de a palettájukra érdemes vetni egy pillantást. Természet ihlette, lágy színek, amik önmagukban és párosítva is jól mutatnak.

Behr 2020 színpalettája
Forrás: behr.com

Bátran a falakra, akár a sötétebbeket is. Hangsúlyos, karakteres, de mégis kuckós és kellemesen meleg lesz a tér ezektől a színektől.

Behr 2020 Bubble Shell színe
Forrás: behr.com
Behr 2020 Dragonfly színe
Forrás: freshome.com

Valspar 2020 színpalettája

A Valspar szintén egy amerikai cég, akinek a színpalettája modern, megújulásra törekvő gondolatmenet mentén került összeállításra. Színei a luxus és a minimalista stílusokhoz ugyanannyira működik, mint a klasszikusokhoz. Ha megnézitek, elég sok hasonlóságot mutat a Behr színeivel, ez nem véletlen. Az igények a frissebb és időtállóbb színek felé indultak el, illetve tértek vissza az évek során.

Itt is ugyanúgy megfigyelhetőek a visszafogott, tompított tónusok, amik a természethez nyúlnak vissza.

Dulux 2020 színe: Tranquil Dawn (Nyugodt hajnal)

A Dulux angol festékgyártó cég nálunk is régóta jelen lévő márka. Idén a Tranquil Dawn névre hallgató színt jelölték meg az év színének. Ez a világos zöld szín megnyugtató, egyszerű, behozza a természetet otthonunkba. Aki szereti a világos tereket, akár klasszikus, akár modern stílusban gondolkozik, és szeretne valami maradandót, örökké szerethető színt, a Tranquil Dawnra számíthat. Párosítható bronzzal, antracittal, ha markánsabb hatásra vágyunk,

Dulux 2020 színe: Tranquil Dawn
Forrás: dulux.hu

Benjamin Moore 2020 színe: First Light (Hajnali fény)

Szintén nálunk is kapható, amerikai festékmárka, amit azért szeretünk, mert ugyanazokat a színeket többféle fényhatással és fára, falra, bármire való alappal megkaphatjuk. Idén a First Light lett a kedvenc szín, ami halvány rózsaszín.

Mindemellett egy teljes 2020-as palettát is kaptunk inspirációnak. Aki szereti a jól megtervezett, időtlen színpárosításokat, ezekkel a színekkel nem fog mellé lőni.

Sherwin-Williams 2020 színe: Naval (Tengeri)

Szerethető mélykék színt hozott nekünk a Sherwin-Williams amerikai festékgyártó cég Naval néven. A Pantone klasszikus kékjéhez képest sötétebb, visszafogottabb szín.

Márványhoz párosítva igazi klasszikus, de sárgával és zölddel vidámabb, szerethető tereket lehet vele alkotni. Ne hagyjuk ki mellőle az aranyat sem, de tegyük mellé a narancs színeket is bátran. Megengedő, könnyen használható, meleg kék.

Sherwin-Williams 2020 színe: Naval
Forrás: elledecor.com

A színekből sosem elég, és érdemes velük kísérletezni, mert egy-egy jól eltalált szín a lelkét adhatja az enteriőrnek. A sötét színek előre törtek az utóbbi időben, egészen kis helyiségekben is, ahol nincs természetes fény. A jó megvilágítás természetesen elengedhetetlen, anélkül egy szín sem tud létezni, fontos, hogy a kettőt együtt kezeljük. Nincsenek jó vagy rossz színek, csak ízlések. Emiatt kell szeretnünk minden színt, amit behozunk az otthonunkba, irodánkba, bárhová, ahol időt töltünk. A trendeket ezért kezeljük inspirációként, útmutatóként és bátorításként.

Hogyan válassz csempét kis fürdőszobába?

Olvasási idő 4 perc

A kis fürdőszobák egészen más csempéket igényelnek, mint a közepes vagy nagyméretűek. Lakberendezőként sokszor szembesülök azzal, hogy az óriási választékok, amik a piacon kaphatóak, azok jó, ha negyede alkalmas kis fürdőszobába. A meglepő azonban az, hogy pont azokat a típusokat lehet leginkább elérni, ami egyébként sehová sem igazán jó, kisebb méretű fürdőszobákba pedig különösen alkalmatlan. Nézzük tehát, mi az a szín, forma, stílus, amit semmiképpen sem, aztán rátérünk arra, hogy mi az, ami viszont biztonságos választás.

A kis fürdőszobák hasonlóan működnek, mint a WC-k, a legtöbb szabály arra is érvényes. Méret szempontjából az, ami 4 négyzetméter, kis fürdőnek számít. Ide értendő a nagyobb fürdő is, amiben mosókonyha és egyéb funkciók is vannak a fürdés mellett, hiszen minden, ami beépül, kisebbíti a teret.

Mit ne?

Nem minden szabály ökölszabály, hiszen ezektől eltérni mindig el lehet, sőt néha érdemes is. De ha nem értünk hozzá, nem tudjuk, jobb lenne-e vele az összkép, ha eltérünk, ezek nagyon jó biztonsági szabályok, amik segítik a választást. Még ezen szabályok betartása mellett is rengeteg lehetőség van, így ne féljünk, hogy nem lesz elég egyedi, amit ezek alapján megalkotunk.

1. Bordűrt inkább ne

A bordűrök, lisztellók vagy dekor csíkok akkor működnek, ha azok körbe érnek. Kicsit gondoljunk rá úgy, mint egy kép keretére, ha abba a keretbe belelóg valami, megszakítja valami, akkor értelmét veszíti. Pontosan így működik a bordűr is, és kis fürdőszobákban még kevesebb az esélye annak, hogy akár egy falon is, de végig lehet vinni egyenletesen anélkül, hogy bármi belelógjon.

Kis fürdőszoba mozaikkal
Kis fürdőszoba mozaikkal

2. Nagy fugákat kerüljük

Emiatt a kisebb méretű csempék és a nem élvágott (rettifikált) csempék is inkább kerülendők. Vannak stílusok, ahová ez kell, például a mediterrán, de ha elegánsat vagy modernet szeretnénk, akkor kerüljük a nagy fugát. A nem élvágott csempékkel a gond az, hogy hiába tesz a burkoló 3 mm-es fugát közé, mire kitölti, 5 mm lesz belőle az íves élek kitöltése miatt. A nagy fugákkal pedig összességében az a gond, hogy raszter hálót csinálunk vele minden felületre, és ettől még szűkebbnek fogjuk érezni a teret. Ha van rá lehetőség tehát, 2 mm-es fugát (vagy kisebbet) rakjunk és legalább 30 cm-esek legyenek a lapok bármelyik irányban, de a 60-as még jobb. DE…

3. Ne tegyünk túl nagy lapokat se

Ez inkább biztonsági játék, mert vannak esetek, amikor igenis jó lehet a nagy lap kis fürdőbe, de ezek már komolyabb tervezést igényelnek. A nagyobb lapok nagyobb tereket igényelnek, és kis fürdőkbe csak nagyon meghatározott módon képesek működni. Az egyik legnagyobb nehézsége a felrakása, hiszen, ha minden lapot vágni kell, annak formája-mintája nem tud érvényesülni, akkor meg ugye nincs értelme nagy lapoknak. A legnagyobb, amit egy kis fürdőbe érdemes felrakni, azok a 90-es szélességű, de keskenyebb lapok. A padlóra 6 négyzetméter alatt ne rakjunk 90×90-es lapokat, és ha beépített a zuhany, a leejtés miatt lehet egészen kis méretű lapokban kell gondolkoznunk.

4. Erős kontrasztokat kerüljük

Csak hogy pontosan értsük, nem az erős színeket, hanem a kontrasztokat érdemes kerülni kis fürdőszoba esetén. A kontrasztok valóban mélységet képesek teremteni, de ezeket nem mindegy, hogy hogyan használjuk. Ezért, ha nem értjük pontosan mi mit okoz, egyszerűbb, ha nem használjuk. A választott burkolatok között néhány árnyalat eltérés természetesen lehet, és jót is tesz. A kontrasztokkal a baj alapvetően az, hogy törik a teret, mélységet képezhetnek ott, ahol ez nem segíti a térérzetet, hanem inkább rontja.

Klasszikus kis fürdőszoba
Klasszikus kis fürdőszoba

És akkor mit is válasszunk és hogyan?

Rengeteg jó választás létezik, így ezeket a szabályokat már nehezebb felállítani, és csak egy kis részét fedik le annak, ami jól mutathat. Ami fontos, hogy minden esetben figyeljünk arra, hogy mik az adottságok a fürdőszobában, milyen funkciók épülnek be. Lesz-e az adott funkció felett-alatt bármi más, ami rátakar a csempére. Ezek mind-mind befolyásolják a burkolatot.

1. Zsúfolt falrészre egyszerű csempét

A mosdók zsúfoltabb felületek, a kád, a WC általában kevésbé. Ha nyitott polcokat tervezünk valahová, esetleg szekrényeket, az már zsúfoltnak számít a kis tér miatt. Ezekre a felületekre egyszerű, akár egyszínű burkolattal gondolkozzunk. Itt nem, vagy alig érvényesülnek minták, a félbevágott minták pedig nem mutatnak jól.

Fürdőszoba mosdó fala
Fürdőszoba mosdó fala

2. Egybefüggő felületek

A nagyobb felületek, amiket semmi nem töri meg, sajnos kis fürdőszoba esetén hiánycikk, de ha van lehetőségünk, ezek lehetnek dekoratívabbak. Sajnos ebbe nem tartozik bele a zuhanynak az a fala, amin a csaptelep és polcok vannak. Cserébe a szabad falak igen, ezek lehetnek mintásak.

Domború, 3D csempékkel burkolhatjuk a zuhanynak azt a falát, amin a csaptelep van, ezek nem annyira erős hatások. Viszont itt figyeljünk arra, hogy a domború csempére nehezebb az egyenes csaptelepeket rárakni.

Türkizkék fürdőszoba
Türkizkék fürdőszoba

3. Falanként vagy csíkonként?

Ez már inkább egyéni ízlés kérdése. Minimalista, modern stílusokban inkább falanként váltsunk burkolatot. Klasszikusabbaknál vízszintesen praktikus elválasztani, a mediterrán szereti a csíkokban változó, sokféle burkolatot. A falanként változó elegánsabb, a csíkonként változó burkolat mindig játékosabb, jobban tördeli a teret, ezért ezeket a váltásokat csak olyan falaknál érdemes használni, ami nem zsúfolt vagy zajos.

4. Világos színek

Ezekkel nem lehet egy kis fürdőnél mellé lőni. Számít azonban a világítás is, van-e ablak, mennyi fényt ad. Világosabb, napsütötte fürdőkben megengedett a sötétebb burkolat is, de általában az a tapasztalatom, hogy a legtöbb fürdőszoba utolsó gondolatként a legsötétebb, legeldugottabb helyen van a lakásban. Tehát világos színekben, esetleg telített színekben gondolkozzunk, és kerüljük a nagyon sötét burkolatokat.

5. Meleg színek vagy fények

Mivel picike a helyiség, így érdemes komfortosra csinálni. A hideg színek mellett mindig jobban fázunk, ezért inkább melegebből érdemes válogatni. Ha lehetséges, meleg fényt válasszunk ide. A világoskék, a világos zöld és sárga hideg, ezeknél mindig gondoskodjunk valamivel, ami kompenzálja, ha mégis ilyen színekből dolgozunk.

Összességében tehát, ami fontos egy kis fürdőszobánál vagy WC-nél, hogy ne egy barlangot csináljunk, és lehetőség szerint ne a fugákkal dekoráljunk, hanem a csempével. Ha viszont dekorálunk, akkor azt ne dugjuk el semmi mögé.

Hogyan dekorálj: bármit, bármikor

Olvasási idő 4 perc

A dekorációról készült könyvekből a piacon kétféle van: az egyik tele képekkel, egyszerű vagy csináld magad dekorációkat mutatnak be. A másik komoly stílusbeli tudást átadó, de konkrét tippekkel aligha szolgáló. Amikor komolyan beleássuk magunkat a témába, az első csoporttal kezdjük, majd lassan áttérünk a másodikra, amikor már nem csak a végeredmény, hanem a hogyanok is érdekelnek bennünket. Ez a cikk egy más megközelítésből próbálja megfogni, ami abban segít, hogy Te hogyan dekorálj a magad ízlésére bármikor bármit, ehhez pedig aligha érdemes feltúrni a könyvesboltokat.

A lényeg

Bármilyen is a stílusod, vannak ökölszabályok, ezek egyike a szimmetria. A szimmetria harmóniára törekszik, a célja az, hogy kellemes legyen, kevésbé az, hogy látványos. Ehhez képest az aszimmetria inkább látványos akar lenni, mint harmonikus, és néha egészen zaklatott is lehet.

A képek szimmetrikusak, ahogy az alattuk lévő komód is. A lámpát azonban csak egy arany színű dekoráció kompenzálja, ettől válik izgalmassá, hiszen színben minden harmonizál, de mégis megbontja a szimmetriát a dekoráció.
Forrás: pinterest.com

Aztán szereti a szemünk az egyszerű geometriai formákat is, a kört, a négyzetet, a téglalapot, és mindent, ami befoglalható ezekbe.

Letisztultnak érezzük az összhatást, pedig elég sok dolog van a térben. Segít, hogy minden jól definiálhatóan különválik a fekete keretek miatt, és egyszerűnek érzékeljük a kerek tükröt, szögletes, négyzet asztalkát.
Forrás: pinterest.com

Mindemellett, ha harmóniát akarunk teremteni, akár szimmetriával, akár aszimmetriával, az ismétlés az, ami ezt a legjobban segíti. A kettő jó, a három még jobb, több már sok.

Az ismétlődést természetesen nem csak tárgyakra lehet érteni, hanem azon belül is. Nézd meg ezt a komódot, amin ismétlődik ugyanaz a minta tízszer. Lehet nem találjuk szépnek, de “rendben lévőnek” érezzük. A komód színe pedig ismétlődik a lámpán, a vázák egyikén és a fali festményen is. Itt a színeket ismételték meg. A vázák pedig ugyan három színben állnak itt, de a formavilág ismétlődik.

Ezeket figyelembe véve, alkalmazzuk ezt színekre, anyagokra és formákra is. Az ismétlés mindig harmóniát fog kelteni, az önállóan álló, sehová sem kapcsolt dolgok pedig mindig ki fognak ugrani a képből. Utóbbi, ha nem szándékos, fura hatást kelt, ezért ha nincs más megoldás, tegyük szándékossá és túlozzuk el, emeljük ki.

Oké, értjük, hogyan tovább?

Lakberendezőként nekem elsősorban a harmóniára való törekvés az egyik elsődleges szempont, ha otthont tervezek valakinek. Ha valahol órákat töltünk el, minél zajosabb a környezet, annál hamarabb elfáradunk, az otthonunk pedig töltődésre való. A harmónia pedig szimmetriával, ismétléssel és a dolgok lehető leginkább egyszerűvé tételével érhető el igazán.

A dekorációról sok embernek a vázák, fali képek jutnak eszükbe, holott a dekorálás megkezdődik a falak és bútorok színezésével, a megfelelő szőnyeg kiválasztásával és a hozzá illő díszpárnák összehangolásával. Egy dolgot elmozdítva a képletből, dől utána minden. Gondolkozz a dekorálásról tehát tömegekben és viszonyokban, ne pedig felületekben és részegységekben. Az “innen valami hiányzik” érzést sokszor az kelti, hogy más helyek tele vannak, az meg pont üres. Egyáltalán nem biztos, hogy az üreset kell még kitölteni, lehet a telepakolt többi helyet kell visszafogni.

Mire is való akkor a dekoráció pontosan?

A szó szerinti értelemben vett dekorok egyik legfontosabb ismertetője, hogy kötődsz hozzá. Vagy szépnek találod vagy szép emlékeid vannak róla, de legalábbis valamit hozzád tesz. Ha ezt nem teszi meg, búcsúzz el tőle, nem szolgálja már nálad a célját: nem dekorál, csak nyomaszt és a helyet foglalja.

A dekoráció a személyiségünket tükrözi leginkább. Amilyenek vagyunk, olyan az otthonunk is, még ha nem is a szó szerinti értelemben. Nagyrészt ezért vallanak kudarcot azok a próbálkozások, ahol gyökeres változást akarunk kialakítani, és a végén ugyanaz marad minden csak elforgattuk 90 fokban, mert nem tudunk kifordulni önmagunkból.

Amikor egy dekorációnak viszont célja van, olyankor inkább funkcionális, mint dekorációs szerepet tölt be. Lehet csak annyit ad, hogy optikailag nyújtja a teret, betölti vagy megtöri. A nagy, üres felületeknél érezzük néha, hogy szükség van ilyenre. Falaknál ezt megfelelő méretű és irányultságú képek képesek kompenzálni. De a gipszkarton álmennyezet, a fali világítások, a tapéta mintája is mind-mind képes optikailag hozzátenni vagy kompenzálni valamit. Gondolkodjunk tehát minden felületről egyrészről funkcionálisan, másrészről pedig dekorációs szempontból. Kell-e dekorálni? Szükség van oda valamire? Ha a válasz igen, próbáljuk megfogalmazni azt, hogy mi a bajunk az adott hellyel, ez sokat segít majd abban, hogy megtaláljuk a megoldást. Ha túl sötét, nyomasztó, több fényre vagy világos dekorációkra van szükség. Ha nagyon kiugrik valami a térből, társakra van szüksége színben, mintában. Ha valami túlságosan beolvad, világítsuk meg. Ha kiugrik, vonjuk el róla a figyelmet más kiugró dologgal.

Ennek az organikus fali dekorációnak is van iránya, kissé átlósan, de függőlegesen vezeti a szemünket. A mellette lévő ajtó keretek pedig egészen határozottan függőlegesen magasítják a teret. Jó példák arra, hogyan lehet finoman és határozottan irányokat szabni egy térben.
Forrás: pinterest.com