Miért rémálom egy kivitelezés? – 1. A stresszről

Miért rémálom egy kivitelezés? A stresszről

Miért rémálom egy kivitelezés? – 1. A stresszről

Miért rémálom egy kivitelezés? És hogyan ne legyen az. Csak erős idegzetűeknek.

Minél több kivitelezést látok az elejétől a végéig lezajlani, annál tisztábban rajzolódik ki előttem, hogy álmaink házának felépítése, növekvő családunk lakásának felújítása pontosan olyan, amilyenek mi vagyunk: legrosszabb formánkban.

Nevetségesen hangzik, de nagyon egyszerű, hogy miért. 5 faktort hoztam, ami hozzájárul a rémálom kivitelezéshez, ami kihozza belőled a legrosszabb éned. Kitalált és valós esetekkel, tanulsággal és megoldással.

1.) Stresszfaktor, az állandó

Nincs olyan, hogy valaki birkatürelmű, amikor építkezésről van szó. Hosszú és idegőrlő folyamat, egyszer mindenkinél betelik a pohár. Van, akinél hamarabb, van, akinél később. A kivitelezések folyamatos emberi és nem emberi konfliktusok gyűjteményei. Érdekek harcolnak érdekekkel, pénz a józan ésszel.

Valójában mi történik egy kivitelezésen, ami ennyi stresszt okoz? Először is, adva vagy te, a megrendelő, akinek bizonyos szintű tudása van a saját kivitelezésével kapcsolatban. Ehhez a tudáshoz adunk tovább további szakértőket, akik a saját területükön értékes, mély tudással rendelkeznek. Emlékeztet ez valamire? Pontosan olyan, mint egy projekt vagy egy cég vezetője. Márpedig a projekted pontosan annyira tud sikeres lenni, amennyire jó projekt menedzser tudsz lenni.

Adott vagy tehát te, aki kér. Adottak a szakik, akik adnak. Itt kezdődnek az érdek ellentétek, a konfliktusok és stresszfaktorok egyik forrása. Néha nem egyezik, amit te kérsz és amit ők adnak. Vagy amit te akarsz és amit ők akarnak. Vagy ennek bármilyen változata.

Van, hogy dolgok nem úgy sülnek el, ahogy szerettük volna, előre nem látható tényezők bukkannak fel, és nem mind pozitív. Illetve jellemzően nem azok okozzák a stresszt. Ilyenek lehetnek a megrendelési határidők csúszása, bizonyos döntések következtében, vagy szimplán halogatás miatt eltolódott dolgok.

Van, hogy a legnagyobb stresszt valójában az a hozzáállás okozza, hogy nem projektként tekintünk az ingatlanunkra. Úgy tekintünk rá, mint valami, ami majd megoldja önmagát. De legalábbis a feladatok egy része majd megoldódik magától, vagy megoldja egy jóindulatú ember. Esetleg Isten, vagy akárki, de nem te. Ez sok mindenre vezethető vissza és majd az ötödik részben kitérek rá részletesen.

A stresszforrások tehát sokfélék és a kivitelezés összetettségéből adódóan különböző intenzitásúak lehetnek. Azt érdemes megérteni, hogy a stressz egy gyűjtőfogalom a dühre, félelemből adódó dühre, a szorongásra, stb. A leginkább ezeket a "Mi lesz, ha" és "Mi lenne, ha" kérdések táplálják.

https://www.instagram.com/p/Bh9LO7bAI1x/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=1ckd15djw2qke

Lakberendezőt keresel?

Írj nekem!

Kávézó látványterv

Lakberendezési szolgáltatások kis lakásokhoz

Látványtervezés, kivitelezéshez szükséges tervdokumentációk készítésétől a tanácsadásig segítünk.

Képek munkáinkból...

Egy eset

Ügyfelem egyszer meghívott egy "számonkérő" megbeszélésre. Az a helyzet állt elő ugyanis, hogy betelt a hócipője. Hogy pontosan mivel, az sosem derült ki, mert eddigre már annyira dühös volt a rengeteg konfliktustól, hogy igazán azt sem tudta mi az utolsó csepp a pohárban. Tényszerűnek szánt számonkérésén érződött, hogy elege van mindenből és mindenkiből, és szüksége van arra, hogy valakin kitöltse a dühét. Én voltam kéznél, hiszen én terveztem. Az valójában már nem sokat nyomott a latban, hogy a felsorolt hibáknak ténylegesen mekkora része volt tervezési hiba.

Tanulság

Nincs tökéletes tervezés, és nincs tökéletes tervdokumentáció sem. Mindenki hibázik, az építész, a tervező, a kivitelező és az ügyfél is. Számomra tanulság volt, hogy erre fokozottan fel kell hívnom az ügyfeleim figyelmét, hogy a hibák kezelésének mi az eljárása, milyen esetekben mit lehet tenni. Az ügyfelemnek viszont nem kellett volna megvárnia a tetemre hívást, hanem azonnal szólni. Mindketten hibáztunk.

Mi történt utána?

Elváltak útjaink. Van, amire nincs jó, mindenkit kielégítő megoldás.

Megelőzhető lett volna?

Igen, részemről előzetes figyelmeztetéssel, hogy hibák vannak minden kivitelezésen, ki mit képes és tudhat orvosolni. Ügyfelem részéről időben történő, megfelelő kommunikációval.

Néhány jó tanács

  • Iratkozz be egy stresszkezelő tanfolyamra. Meditálj, jógázz, tanulj dühkezelést, elengedést, ami segít. Nézd a jó oldalát, amit itt megtanulsz, máshol is tudod majd hasznosítani, de itt mindenképpen szükséged lesz rá.
  • Értsd, hogy mitől stresszelsz, értelmezd, hogy mi okozza a gondot. Lehet-e rajta változtatni, megoldható-e a probléma vagy teljesen feleslegesen túráztatod magad rajta? Vannak dolgok, amiknél szeretnénk azt hinni, hogy van ráhatásunk, de a valóság az, hogy nincs.
  •  A stressz állandó, a hozzá való viszonyod tud csak változni.

A következő részben a kommunikációra térek ki egy kicsit jobban.

Cikksorozatunk további részei:

No Comments

Post A Comment