Csillár ide vagy oda, avagy melyik helyiségbe milyet válasszunk?

Csillár ide vagy oda, avagy melyik helyiségbe milyet válasszunk?

Csillár ide vagy oda, avagy melyik helyiségbe milyet válasszunk?

A fény és a fényforrás kiválasztása kardinális kérdés a lakberendezési tervezések során. A fény mennyisége és minősége meghatározza az enteriőr hangulatát, a csillár szépsége pedig megkoronázza azt. 

A jól elhelyezett és kellő erősségű fényforrások elsődleges célja, hogy biztosítsák a megfelelő látási viszonyokat. A választott fényforrások számát és erősségét természetesen nagyban befolyásolja a helyiség funkciója, tehát hogy milyen tevékenységek kapcsolódnak az adott térhez.

Kocka alakú csillár hálószobábanfotó: grossmanphoto.com 

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

Manapság egyszerre már több funkcionális és hangulatfényt használunk egy helyiségen belül. A szabály itt is érvényes, a praktikusságnak és esztétikai értékeknek összhangban kell lennie, egyik sem mehet a másik rovására. Éppen ezért a lámpáknak stílusban illeszkedniük kell egymáshoz és a körülöttük lévő berendezésekhez. Jó megoldás ilyenkor egy adott lámpacsalád tagjait helyezni el az adott enteriőrben.

Lámpacsalád konyhában és étkezőbenfotó: houzz.com

A mai csillároknak már nem az a szerepe, hogy egyedül bevilágítsa az egész teret. Egy alapvilágítást biztosít, de a helyiségben lévő többi fényforrással együtt adja meg a teljes élményt. Anyag és design tekintetében is igen nagy választékból és árkategóriából tudunk szemezgetni.

Többféle világítás nappalibanfotó: allarchitecturedesigns.com

Az előszobába ideális meleg fényű lámpát elhelyezni, ezáltal már érkezéskor barátságos, hívogató légkör lesz a lakásodban, mely pozitív hatással lesz rád és a hozzád érkező vendégekre is. Jó ötlet falikarokkal kiegészíteni, amelyek felfelé irányulva a plafont világítják meg.

Fali világítás előszobábanfotó: home-dzine.co.za

A nappaliban a csillár szerepe az alapvilágítás. A helyiségben folyó további tevékenységekhez használjunk álló-és asztali lámpákat. Érdemes állítható fejű lámpában gondolkozni, hogy így ne zavarjunk mást, ha mi például olvasni szeretnénk.

Csillár, LED és állólámpa világítás nappalibanfotó: flurent.com

Az étkezőbe olyan csillárt válasszunk, ami nem lóg elénk, tehát látjuk a velünk szemben ülőket,  ugyanakkor elég fényt biztosít az étkezéshez és egyéb társasági tevékenységhez, amit az étkezőasztalnál végzünk. Bizonyosodjunk meg róla, hogy a kiválasztott lámpa nem világít közvetlenül a szemünkbe.

Csillár étkezőasztal felettfotó: pinterest.com

A konyha és étkező manapság már egy térben van de, az étkezőasztal fölötti csillár kevés az egész konyhai munkapult megvilágításához. Mivel a pulton késsel és egyéb konyhai segédeszközzel dolgozunk, nagyon fontos az erős és kontrasztos megvilágítás. Lakberendezőként azt tanácsoljuk, hogy szereltess spot lámpákat a felső konyhai szekrény aljába.

Konyhabútorba épített spotfotó: imagenesdecocinas.com

A hálóba válasszunk gyengébb erejű csillárt, mivel ide inkább diszkrét, meghitt világítás szükséges. Olvasó- és éjjeli lámpának nagyon hasznos az állítható fényerejű, így ha az éjszaka közepén szeretnénk kimenni a fürdőbe, nem ébresztjük fel a mellettünk alvót és mi is biztonságosan közlekedni.

Szolid világítás hálószobábanfotó: pinterest.com

A fürdőbe a csillár mellett nagyon fontos a tükör melletti vagy feletti falikar, esetleg a tükörbe épített világítás. Az arcápoláshoz, sminkeléshez és borotválkozáshoz elengedhetetlen hogy arcunkat jól megvilágítva lássuk.

Olvastad már?
Hogyan válasszunk világítást – 1. rész
Ablak alatti ülőke ötletek

No Comments

Post A Comment