Modern nappali függönyözése. De hogyan?

Modern nappali függönyözése

Modern nappali függönyözése. De hogyan?

Sikerült végre kialakítani egy modern, esetleg minimál kinézetet a nappaliban, de fogalmad sincs, hogy milyen függöny is illene hozzá? Azt sem tudod, milyen formák léteznek, milyen anyagot érdemes választani? Mennyit érdemes rááldozni?


Ahhoz, hogy a kérdésedre válaszolni tudjak, kicsit messzebbről indítok: miért is van szükség függönyözésre a nappaliban? Több funkciója is van, először is sötétítésre. Ne világítson bele a TV képernyőjébe a napfény, de mégsem akarsz teljes sötétséget, amit a redőny kínál, vagy egy nyári napon szeretnéd, ha a napfény csak mérsékelten forralná a levegőt. Ami viszont a legfontosabb egy sötétítő esetében: öltöztesse a nappalit, még akkor is, ha az minimál vagy modern stílusú. Mi a helyzet a fényáteresztőkkel, miért is érdemes vagy kell? A nappali fényben a fényáteresztők meggátolják, hogy kívülről belássanak az ablakon, ugyanakkor tompítja a bejövő fényt, a színes fényáteresztők pedig színezik azt.

Lássuk tehát, hogy mik is a lehetőségek formát és technológiát figyelembe véve.

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

A lapfüggöny. Erről mindenkinek elsőre az irodai, koszos, elsárgult, folyton leszakadó porfogó jut eszébe. Na az a szalagfüggöny és nem a lapfüggöny. A lapfüggönyök lapjai sokkal szélesebbek, bármilyen textilből varrhatóak, fényáteresztő és sötétítő anyagból is készíthetőek.

lapfüggöny
Sötétítő, fényáteresztő anyag is kerülhet a lapfüggönyre, válhaszthatunk egyforma anyagokat, de akár különbözőeket is. (motorosfuggony.com)

viola mintás lapfüggönySzéles és keskeny lapok is kaphatóak(hemma.hu)

lapfüggöny karnis2 sínes lapfüggöny karnis (karnis.hu)

A római roló is lehet izgalmas megoldás, előnye, hogy kevés anyagot igényel. Egyszerű fazonjával, könnyű szabályozhatóságával bármely modern konyhában is megállja a helyét. Természetesen árnyékoló és fényáteresztő függöny is kialakítható római rolónak, akár a kettő együtt is, az alsó rész fényáteresztő, a felső rész árnyékoló lehet.

fehér függönyRómai roló hagyományos, behúzott függönnyel kiegészítve is hangulatos lehet (aldafuggony.hu)

római rolóA rolók díszíthetőek csíkokkal, alul-felül különböző anyaggal, csupán a képzelet szab határt, hogy milyen stílusban alakítjuk ki a rolókat, ezért is tud ez a régen feltalált szerkezet belesimulni a mai, modern környezetbe (arnyekoljunk.hu)

rolószerkezetA római roló szerkezete jól látszik, így néz ki egy teljesen felhúzott roló. Tervezéskor figyelembe kell venni, hogy anyaghosszúságtól függően van egy adott magassága, ami betakarhat az ablakba (pie-enterior.hu)

A roletta vagy feszített roló egy nagyon egyszerű és annál praktikusabb megoldás, felül egy hengerre csavarodik fel az anyag, alul pedig egy, az anyag teljes szélességében végigfutó súly tartja kifeszítve. Kapható ablakkeretre, falra és mennyezetre szerelhető variációban, viszont ebbe már speciális típusú anyag kerül, a hagyományos függöny anyagok széles variációit ez esetben fel kell adnunk. Azonban aki ilyenre vágyik, ne keseredjen el, a  gyártók egyre szélesebb választékot kínálnak a rolettákhoz. Irodákban szeretik használni elsősorban, mert kevésbé koszolódik, azonban otthonunk bármely ablakára felszerelhető, akár fürdőszobába is. Panorámás nappalikba, ha nem szeretnénk, hogy bármely függöny a kilátást zavarja, de szeretnénk időnként árnyékolni, egy visszafogott rolettát bármely letisztult, minimál enteriőrbe elhelyezhetünk.

rolettaAz egyre inkább elterjedő roletta már nem csak az egyszínű anyagokat engedheti meg magának, hanem a mintásakat is (martonarnyekolas.hu)

rolettákEgyszerű, de mégsem egyszínű roletták is választhatóak (modulablak.hu)

rugós rolettaRugós roletta, lehúzzuk és feltekeredik (rolo.hupont.hu) Ezen kívül még kapható gyöngyláncos, tekerőkaros, tokos, tok nélküli, de akár motoros roletta is.

A sávroló két funkciót ölel magába, a vízszintesen csíkozott sötétítő és fényáteresztő anyag két rétegben tekeredik fel, amelynek elcsúsztatása szabályozza, hogy mennyi fényt engedjen be. Az anyaga a rolettához hasonlóan meghatározott színekben, mintával és minőségben kaphatóak. A legjellemzőbb az egyszínű, de mintás variációk is kaphatóak.

sávrolóEgyszínű lila sávok és áttetsző sávok váltják egymást, a két egymást fedő lapok eltolása sötétít vagy beengedi a fényt (roloszerviz.hu)

mintás sávrolóMintás csíkokkal is kapható a sávroló (roloszerviz.hu)

Olvastad már?
Mindent a függönyökről
Kerti bútorok elegáns és laza stílusban

No Comments

Post A Comment