A minimalizmus ihletője: a Japán stílus

A minimalizmus ihletője, a japán stílus

A minimalizmus ihletője: a Japán stílus

Japán a felkelő nap országa, amit zászlója és neve is hűen tükröz, a Nihon a japán ni (nap: 日) és hon (könyv: 本) szavakból tevődik össze. Ezek után nem meglepő, hogy a japánok a természet szerelmesei, ami tükröződött is a mindennapi életükön egészen 1854-ig, amikor Matthew C. Perry amerikai kapitány megérkezett ide, ezután rohamosan elnyugatiasodott, ugyanakkor mai napig őrzi kultúráját: mindenhol a világon tudják, kik a szamurájok. Japán felfedezésével a lakberendezésben elindult egy olyan hullám, ami a minimalizmusban csúcsosodott ki.

A Japán stílus lényege a természetközeliség, egész házakat építettek úgy, hogy csak néhány rizspapír ajtó elmozdításával olyan érzést keltsenek, mintha erdő közepén élnének és még a sógun is a földön ült. Európai emberek nehezen értik azt a puritán, egyszerű, funkcióvezérelt szemléletmódot, amelyet ők képviselnek. Nálunk a virágcsokor egy pillanatnyi dolog, sokszor teletömve mindenfélével, míg a Japánok ikebanát készítenek, aminek fő szempontja, hogy a virág kibontakozzon és megmutassa valódi szépségét. Ezzel a tisztelettel bánnak ők mindennel, a teával, az írással, a lakhelyükkel is, ez szerves része nyelvüknek is, és míg mi magyarok magázódunk és tegeződünk, náluk a tiszteletteljes beszédnek több foka is van.

Tokugawa Leyasu sógun

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

Tokugawa Ieyasu, az Edo kor első sógunja
Forrás: Wikipedia

A shinto vallás szerint mindennek lelke van, ez lehet jó és rossz is, de ez átszövi mindennapjaikat. Ezeknek a szellemeknek szentélyeket emelnek, amely előtt mindig egy kapu áll, ami Japánra oly jellemző. Az ikebana a művészeten túl ezeknek a szentélyeknek az otthoni változata is.

Miután megértjük kultúrájukat, megértjük azt, hogy miért uralják stílusukat a föld színei, miért lehet csupasz falakon pergamenről lógó írást látni, miért egy váza virág az egyetlen dísze a lakásnak, megértjük a Japán lakberendezési stílust is. Ez a fajta szemléletmód A Taoizmus megalapítójától Laozitól jön: a helyiségek valódi szépsége az üres tér.

Azonban pont emiatt ez a stílus alig vagy nagyon nehezen adoptálható a mi környezetünkbe: egy teljesen más kultúrát képviselnek, mást találnak szépnek és más elvek alapján működnek. Azonban hordoznak néhány alapvető igazságot, amit a minimalista látásmód magáévá tett: rend, rendszer, funkcionalista szemlélet, nyitott terek, kevés dekoráció, és ami a legfontosabb, hogy nincsenek felesleges tárgyak, amik semmilyen célt nem szolgálnak, még dekoráció sem.

japán enteriőr

Tradicionális Japán enteriőr ikebanával, tágas terekkel
Forrás: dwellcandy.com

Hogyan használd a Japán stílust?

Önállóan csak akkor állja meg a helyét, ha elmélyedsz a kultúrájukban, megérted és egyetértesz az életmódjukkal.

Ha a Japán kultúra egyszerűsége keltette fel a figyelmed, akkor azt javaslom, használd alaphoz egy másik stílushoz, adoptáld a színvilágát, anyaghasználatát, térrendezési szempontjait, és ízlésed szerint egészítsd ki mindazzal, ami a kényelmedet segíti, az otthonosság érzését növeli.

A stílus nagyon jól működik kis alapterületű lakásoknál, ahol egy-egy tér többfunkciós kell legyen.

japán nappali

Japán stílus európaiasítva, színvilágában, rendszerében Japán, de funkcióját és dekorációt tekintve Európai enteriőr.

Milyen színeket használj a Japán stílushoz?

Föld színeket, a telt színek helyett tört, barnább variációt. Világos-sötét kontrasztok erősen jelen vannak.

Milyen anyagokat használj?

Sötét tömörfa, bambusz, rattan.

színskála japán stílushoz

Mire figyelj téralakításnál?

Szellősek, többfunkciósak legyenek a terek és minél több napfényt és természetet engedjenek be.

Dekorációnak mit használjak?

Mindent, aminek funkciója van vagy jelentőséggel bír az életedben, csak dekorációs célból tárgyakat ne alkalmazz.

Olvastad már?
Lakás a minimalizmus jegyében
Glamour stílus

No Comments

Post A Comment