Világosabb, áttekinthetőbb, fiatalosabb enteriőr kialakítása

Világosabb, áttekinthetőbb

Világosabb, áttekinthetőbb, fiatalosabb enteriőr kialakítása

Mai bejegyzésünkben is az E-nterior “háztűznéző” pályázatunkra beérkezett kérések közül válogattunk. Az olvasói levél:

Kedves Zsuzsa!

Mellékletben küldöm a képet, sajnos a feladat nem egyszerű, mondhatnám eléggé kötött, mivel a régi tárgyainkhoz lassan hozzáöregszünk, na nem lélekben, csak testileg, de ennek ellenére ragaszkodunk hozzájuk elsősorban az ősök iránti tisztelet okán.

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

Ha ennek ellenére látnak benne szakmai kihívást, nagyon örülnék, ha megmutatnák, hogy mi lenne egy lehetséges megoldás arra, hogy egy világosabb, áttekinthetőbb, fiatalosabb, trendibb enteriőrt alakíthassunk ki. Mivel a szoba ráadásul É-NY-i tájolású, így ez sem támogatja, azt hogy világos legyen az összkép.

A helyzet a fénykép elkészülte óta annyit változott, hogy a drapériák mogyoró színűre lettek cserélve, és a fotelok, és kanapé huzata is ugyanilyen lett.

Előre is nagyon köszönöm fáradozásukat.

üdvözlettel

Ervin

nappali

Kedves Ervin,

köszönöm, hogy hozzám fordult segítségért. Mivel többféle ötletem van, ezért szakaszokra bontom, hogy milyen koncepció mentén indulnék el.

Először is a sötétséget nem csupán a színek okozzák, hanem a zsúfoltság is. A klasszikus bútorok szépsége akkor mutatkozik meg, amikor azok levegőt és teret kapnak. Megértem a bútorokhoz való ragaszkodást, hiszen azoknak eszmei értéke van, azonban nem biztos, hogy mindet ebben az egy helyiségben helyezném el, ha van rá lehetőség. A karosszékek például felhasználhatóak hálószobában olvasósarokhoz vagy gardróbban öltözéshez, általában ezeknek a legegyszerűbb helyet találni máshol.

A második, amit tennék, hogy kialakítanék egy rendszert. Például, ha megnézi a két képet a falon, a szekrény magasságából adódóan két különböző magasságban vannak, így a magasabb szekrényt még jobban megemeli. A jobb oldali képet eltüntettem és a bal oldalit olyan magasságúra csökkentettem, hogy a magas vitrinnel egy vonalban kezdődjön a magassága, és ezzel egy rendszerezettebb hatást értem el.

nappali kép nélkül

A jobb oldali képen már valamivel javult az összhatás: levettem a vitrin feletti nagy képet, a vitrin bal oldalán lévő képet és a sarokban lévő szobrot.

A szőnyegekkel ugyanígy bánnék, ahogy kialakul bennük egy rendszer, sokkal rendezettebb lesz a nappali. Lehet például egymással párhuzamosan vagy keresztben elrendezni, fordulhat a bútorokkal is, de egymáshoz képest mutasson valamilyen rendszert.

A másik, ami már egy kicsit költségesebb megoldás, azonban megéri a befektetett pénzt, hogy gipszkartonból keretet adni azoknak a bútoroknak, amit érdemes kiemelni. Az alábbi képen a vitrin ívét követve rajzoltam egy gipszkarton előtétfalat, ami 10-15 cm mély kell hogy legyen, ebbe én ívenként 3-3 spotlámpát helyeztem, ami megvilágítja az alatta lévő bútorokat. A gipszkarton előtétfal keretet adna a függönynek is, így a karnis elrejthető.

nappali gipszkarton fallal

Ha a képnek máshol találnának helyet, a helyére mehetne egy üvegpolc, amit a spotlámpák megvilágítanak, ez egy könnyedebb, légies hatást hozna létre, akár ég a spotlámpa, akár nem.

nappali üvegpolccal

Ezzel kiemelhetnek olyan tárgyakat, amelyek különleges helyet érdemelnek.

Amit pedig mindenképpen ajánlanék, hogy a vitrinbe kerüljön egy ledszalag felülre, ami kivilágítja, ez modernebbé teszi és a sötét bútorszínt ellensúlyozza.

vitrin világítás

A harmadik vonal, amin elindulnék, az a padló, a falak és a szőnyegek világosítása. Amelyik bútor erre alkalmas (nem antik bútor és tömörfából van) szintén kaphat egy fehér vagy világos festést. Akár a gipszkarton megoldás esetén a fülkék vagy a jelenlegi falszín helyett használjanak valamilyen tapétát, ami fénylik, ez is világosít a szobán, mert visszaveri a fényt. Lehet ez valamilyen mintás is, a lényeg, hogy a minta is és a színe is visszafogott legyen, ne próbálja túlharsogni a bútorokat semmilyen szempontból. Ezen a képen az ECO White Light tapétái vannak, de jó választás lehet a Prestigious Wallcoveringstől a Maison vonal Cora Chalk típusú tapétája is.

tapéták

Remélem tudtam segíteni, ha bármilyen kérdése van, kérem keressen.

Olvastad már?
Útmutató kalauz LED izzókhoz – 1. rész
Mindent a függönyökről

No Comments

Post A Comment