Útmutató kalauz LED izzókhoz – 1. rész

Útmutató kalauz LED izzókhoz 1. rész

Útmutató kalauz LED izzókhoz – 1. rész

A LED-es lámpák népszerűsége érthető okokból növekszik folyamatosan. Összehasonlítva a hagyományos izzószálas és halogén lámpákkal, a LED-ek mellett sokkal több előny sorakoztatható fel. Kevesebb áramot fogyasztanak, hosszabb az élettartamuk, csekély hőt termelnek és akár még programozhatók is! Egyszerű gondolatnak tűnhet, hogy máris bevásároljunk néhány energiatakarékos darabot, pedig valójában sok fontos tényezővel érdemes számolnunk, mielőtt fejest ugrunk a fényforrások tengerébe! Alaposan körbejártuk a témát és a legfontosabb szempontokat kiemelve segítünk eligazodni a LED-es izzók kínálta lehetőségek között! Ebben a blogbejegyzésben az általános tudnivalókról ejtünk szót.

FÉNYESSÉG
Az elmúlt években a LED technológia jelentősen javult, aminek eredményeként a kis diódák sokkal erőteljesebb fény kibocsátására képesek. LED esetén a fényerőt lumenben mérjük. A lumen jele “lm”, és az egy gömbfelületen mérhető fénymennyiséget jelöli. Tulajdonképpen a lumen határozza meg, hogy mennyire fényes egy lámpa.

led izzó

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

SZÍNEK
Ha tisztázódtak igényeink a méretet és a fényességet illetően, akkor már biztosan alig várjuk, hogy végre a színek közül válasszunk. Szerencsére tényleg van lehetőség a válogatásra, hiszen széles választék fogad minket ezen a területen is. A fix fényt kibocsátó fénycsövek olcsóbbak és könnyebb őket “telepíteni”, ezzel szemben a trikolor, RGB típusok próba elé állítanak minket, mielőtt élvezhetjük a piros, zöld és kék fényüket. A változtatható színű világítási rendszer üzemeltetéséhez tápegységre, távirányítóra és vevőegységre is szükségünk van! Ezen felül, ha mi magunk szeretnénk összebarkácsolni saját kis fényáradatunkat, akkor a kéteres vezetéket és a szerelhető dugvillát sem hagyhatjuk ki a számításból!

led szalag

HŐMÉRSÉKLET
Az első és legfontosabb, hogy a hőmérséklet nem egyenlő a LED fényével!
 A hőmérséklet azt jelzi, hogy a fény hideg, vagy meleg. A magasabb Kelvin fokot képviselő színek a hidegek, az alacsonyabb Kelvin fokú színek pedig a melegek. Szerencsénkre LED izzók esetén már dönthetünk arról, hogy melyiket szeretnénk választani. Ha sem a kékes, sem a sárgás fények felé nem húz a szívünk, akkor választhatunk természetes fehér típust is, mely közepes hőmérsékletű, inkább semleges.

led szalag

LAKBERENDEZÉSI TIPP: Melyik szín melyik helységben mutat a legjobban?
A meleg fények 
hálószobákban a legideálisabbak, de társalgó helyiségben, nappaliban is kellemes atmoszférát teremtenek és inkább hangulatvilágítás a funkciójuk.
A hideg fények alkalmazása olyan területen ideális, ahol nem cél a lágy, harmonikus, bensőséges hangulat kialakítása. Otthonunk esetében ez lehet a fürdőszoba, a konyha vagy a dolgozószoba, más vonatkozásban pedig irodák, stúdiók, raktárak, alagsorok.

led világítás hálószobában

Nem ajánlatos egy helyiségen belül az eltérő hőmérsékletű fények keverése!

Sorozatunk 2. részében sorra vesszük és részletezzük azokat a kérdéseket, melyeket érdemes megválaszolni vásárlás előtt!

Forrás: 3dhousedownload.com, img.archiexpo.com, eneltec-led.com

Olvastad már?
Útmutató kalauz LED izzókhoz  – 2. rész
Gipszkartonba építhető LED világítás

No Comments

Post A Comment