Mit nézzünk meg egy vásárolni kívánt ingatlanon?

Mit nézzünk meg egy vásárolni kívánt ingatlanon

Mit nézzünk meg egy vásárolni kívánt ingatlanon?

Az ingatlanügynökök segítenek dönteni, hogy egy műszakilag rendben lévő, igényeinknek megfelelő ingatlant találjunk, de annak megfelelő elrendezését és tájolását már nekünk kell eldönteni, hogy tetszik-e. Íme 3 lakberendezői tipp, hogy mit vegyünk figyelembe:

1. Az ingatlan belső elrendezése

Általában jó, ha a közösségi terek, mint a konyha, a nappali és az előszoba egy tömbben vannak és a hálók, fürdők egy picit leválasztva. Gondoljuk végig a szokásainkat, reggel felkelünk, kimegyünk a mosdóba megmosdani, aztán elkezdünk öltözködni. Nem jó, ha ehhez kilómétereket kell megtenni.

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

Külön vendég WC? Jó, ha van egy külön vendég WC, így nem kell beengednünk senkit a fürdőszobába, ahol nem mindig uralkodnak elfogadható állapotok. Az sem utolsó szempont, hogy nem mindig közeli ismerősök a vendégeink.
Külön iroda kell-e? Ha valaki otthon dolgozik, ügyfeleket fogad, akkor mindenképpen vagy ha nagy a család és kell egy nyugodt hely a munkához, akkor is érdemes. Nem érdemes azonban, ha valaki csak időszerűen dolgozik otthon, inkább a TV előtt kucorogva írja az e-mailjeit és szereti azt az időt is a családdal tölteni, csak rajta szeretné tartani az ujját a munka pulzusán, de nem csendet és koncentrációt igénylő feladatokat lát el otthonról.
Gyerekszoba hová kerüljön? Kicsi gyerekek esetén inkább a szülői háló közelébe, tinédzserek esetében pedig inkább a közösségi térhez közelebb, mert ilyenkor a fiatalok már nagyobb társasági életet élnek és mindezt hangosabban is teszik. A pici babák és gyermekek kevés időt töltenek a hálószobában, általában a szülővel szeretnek lenni, ezért nem érdemes a legnagyobb szobát választani, mert a nappaliban töltik a napjaikat. Amikor már kisiskolások, tinédzserek, tanulósarokra, játszósarokra, vendégfogadásra alkalmas területre van szükség, érdemes tehát a legnagyobb szobát a gyermekeknek adni.
Konyha elrendezése milyen legyen? A konyha technológiai sorrendje jó, ha így néz ki: hűtő, mosogató, tűzhely, jobb kezesek esetén balról jobbra, bal kezesek esetén fordítva. Ez a legkényelmesebb és legkevesebb sétálást igénylő elrendezése egy konyhának.
Konyha, étkező és nappali egyben? Ez leginkább egyéni preferencia kérdése, van, aki zárt ajtónál szeret főzni, van, aki a nappaliban folyó élet része szeretne lenni főzés közben is. Amikor valaki nyitott tereket szeretne, de tart a konyhai szagoktól, nyugodtan válasszon nyitott konyhát, csak szereltessen be egy jó minőségű, nagy teljesítményű páraelszívót, emiatt ne szeparálja el magát. A mai társdalmi életünkben, ahol egyre több az egyedül élő, ahol a családok egyre kevesebbet főznek otthon, csak nagyobb esetmények alkalmával vagy inkább csak hétvégén, egyre többen szavaznak a nyitott konyha mellett.

2. Tájolás

Mindenki másra esküszik, mi a legmegfelelőbb tájolás. Láttam már olyan lakást, ami annyira sötét volt déli tájolása ellenére, hogy senki sem vette meg. Fontos, hogy kellő mennyiségű napfény jusson a lakásba, bármilyen tájolású legyen. Az északi oldal mindig hidegebb lesz, tehát jobban kell fűteni télen, míg a déli oldal mindig melegebb lesz, kevesebbet kell fűteni, viszont nyáron jobban kell árnyékolni és hűteni. A hálószobák általában este és éjszaka vannak használva, ezért ha azok napozottsága jó, de a nappalié egyáltalán nem, érdemes másik ingatlan után nézni.

napos lakás
Ökölszabály: túl sok nap ellen lehet sötétítővel, redőnnyel védekezni, azonban kevés napfényből nem lehet többet csinálni.

3. Állapot

Jó végiggondolni, hogy mire futja a költségvetésből és persze a lelkesedésből. Nincs tökéletes ingatlan, még az építettben is kell kompromisszumokat kötni, érdemes tehát ezzel a szemmel keresgetni. Miért érdemes rossz állapotban lévő ingatlant keresni? Az mindig olcsóbb és könnyebben szétvereti az ember, tudván, hogy a végeredmény az ő ízléséhez fog igazodni. Amikor azonban felújításra csak keveset tudunk szánni, figyeljünk az elektromos rendszer állapotára, mert beköltözés után szétveretni egy lakást már embert próbáló feladat. Nézzünk szét, hogy az elektromos hálózatra jelenleg mi van rákötve és mit bír el, mennyire bővíthető. A falak ne legyenek vizesek, az általában rossz szigetelésről és korról árulkodik. Nézzük meg a kéményeket is, ha kandallót szeretnénk a meglévő fűtési rendszer mellé. A parkettáktól pedig ne féljünk, a legtöbb jó állapotú parketta gyönyörűen felcsiszolható és tartósabb bármi másnál.

lakás állapot

Olvastad már?
8 ok, amiért érdemes lakberendezőt fogadnod
Mennyibe kerül a lakberendező és miért? A lakberendezésről szeplőtelenül

No Comments

Post A Comment