Mennyibe kerül a lakberendező és miért – a lakberendezésről szeplőtelenül

Mennyibe kerül a lakberendező

Mennyibe kerül a lakberendező és miért – a lakberendezésről szeplőtelenül

Beütöttem a Google keresőjébe a következő mondatot, hogy „mennyibe kerül a lakberendező” és a talált cikkek helyett a hozzászólások ragadták meg a figyelmem ­ mert persze, hogy áttekertem a cikket, hiszen nem ez érdekel, hanem az emberek véleménye a lakberendezőkről. Meglepődtem, bevallom hősiesen, nem kicsit: az emberek többsége felesleges szakmának tartja, nemhogy még fizetne is a lakberendezőért. Biztos nem elég jó a szakma marketingje, mert sajnos azt szűrtem le, hogy előítélet rengeteg van, valóságtartalom kevés. Valószínűleg egyik hozzászóló sem látott még hús­vér lakberendezőt. Nem cáfolom azonban azt, hogy ezeknek az embereknek nincs szüksége a mi szakmánk segítségére, tökéletesen elboldogul nélkülünk is.

Végigmentem tehát az előítéleteken és megnéztem, hogy mi igaz és mi az, ami valóság alapot nélkülöz. (Ha az árak érdekelnek, alul találod.)

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

Első előítélet: felesleges

Igen, tényleg vannak esetek, amikor nincs szükség lakberendezőre. Van az az átalakítási volumen, aminél már megéri kifizetni egy lakberendezőt, de van olyan, hogy nem. Egy tisztasági festésnél a falfesték színének kiválasztásához lássuk be, nem éri meg kihívni a lakberendezőt. Mert bár a falfesték színe az egyik legösszetettebb probléma, a ráfordított energia és pénz annyira eltörpül egy teljes átalakításhoz képest, hogy egy lakberendező óradíját kifizetni ebben az esetben ritkán érdemes.
A másik eset, amikor nincs szükség lakberendezőre, amikor az ügyfél mindent tud. Van ilyen, hogy csak azért kellek, hogy egyetértsek: csakhogy erre a szomszéd is elég, felesleges az én óradíjamat kifizetni, ha nem kíváncsi a szakmai véleményemre. Mikor nem felesleges? Amikor már nagyobb átalakítást szeretnél, falakat bontanál, összetettebb világítást, kényelmesebb funkciókat.
Ami még nagyon fontos, a bizalom. Csak akkor nem felesleges egy lakberendező, ha annak megbízol a szakmai véleményében: egy természetes tartás mindenkiben van, ez normális.
Azonban érdemes a piacnak hinni, aki nem jó lakberendező, kiszóródik, aki pedig jó munkát végez, fennmarad, ez ennyire egyszerű. A jó lakberendező pedig érted van és nem ellened.

Második előítélet: drága

Persze, hogy drága. Lehet itt azzal jönni, hogy nézőpont kérdése, mert végül is nem drága, ha azt nézzük, hogy mennyit kell kifizetned, ha valamit rosszul csinálsz, amitől egy lakberendező megóv. Lehet itt ferdítgetni a dolgokat, hogy végül is ráköltesz a lakásra 4 milliót, a lakberendezőre pedig 250 ezret és ahhoz képest már nem olyan sok. De, tényleg sok.
Viszont nem lehet aprópénzre váltani a munkánkat, nem tudok neked standard megoldásokat adni, nem spórolhatom le a tervek felét. A boltban sem tudsz egy fél doboz tejfölt venni. Drága, mert minden projekt más és más, egyedileg szabott és nincs még egy ugyanolyan. Egy átlagos, semmilyen extrát nem igénylő lakás dokumentációja is 40-­50 oldalra rúg, amelynek egy­-egy lapja 5­-10 órás munka eredménye. Minden projekt összetett, nagy precizitást, odafigyelést és gondoskodást igényel.
Szóval tényleg, ez az előítélet helytálló, a lakberendező drága. A farmernadrág is, mégsem magad varrod.

Harmadik előítélet: ebből nem lehet megélni

Jelentem, meg lehet. Egyre nagyobb az igény ránk és nem csak az ingatlanpiacon vagy közületeknél, hanem otthonokban is.

Negyedik előítélet: amit a TV­-ben láttunk…

…több ponton meghal. Dolgoztam TV­-nek, amit látsz és ami a valóság, köszönőviszonyban sincs egymással. Nem lehet egy lakást 1 nap alatt átalakítani. Nem lehet olcsón hiperszuper minőséget összegagyizni. Nem tudod otthon megcsinálni, amit a TV­-ben látsz és nem is úgy fog kinézni, mert alapvető tudásod hiányzik, amit ők nem osztanak meg veled. Úgy tesznek, mintha, de a valóságban kiszúrják a néző szemét valamivel és ő boldogan elhiszi, hogy ha másnap levakarja a tapétát és másikat tesz a helyére, attól megváltozik az élete. Ez utóbbi talán biztos, lehet sosem fogja azt a műsort többet nézni. A TV műsorok mögött általában mindig több pénz van, mint amit emlegetnek, és jóval több ember, mint ami látszik. Ritkán valós az az eset is, amikor a műsorvezető festi a falat: szegény lakók sírva fakadnának a végeredményen, de ez így van rendben. A műsorvezető vezesse a műsort, a falat fesse a falfestő.

Ötödik előítélet: a lakás változik, a lakberendező múzeumot tervez

De jó is lenne, ha múzeumot tervezhetnék, bár még az is változik, más és más kiállítások vannak szezonálisan. Ezt azt előítéletet szeretném tévhitnek nyilvánítani. Az első kérdéseink között van, hogy várható-­e gyermek a családban, otthoni munkahely, stb. Egy jó lakberendező felkészíti a lakást a várható változásokra, kicsikre és nagyokra. Annyi félék vagyunk emberek, de az élethelyzeteink bizonyos halmazokba sorolhatóak: egyedülálló, házas, van gyermeke, nincs, tervez­-e. A lakáson kevés élethelyzeti változás látszik meg, de ezekkel tisztában vagyunk és erre odafigyelünk.

Hatodik előítélet: elmondják azt, amit már tudsz, jó pénzért

Ne fogadj lakberendezőt, ha ezzel egyetértesz. Kérlek. Mindannyiónk élete könnyebb lesz. Ez a szakma igényel egyfajta bizalmat: bizalmat abban, hogy értek ahhoz, amit csinálok és segítségedre tudok lenni, bizalmat abban, hogy jobban átlátom a projektet és meg tudlak óvni attól, hogy hülyeséget csinálj vagy megerősíteni abban, hogy amit csinálsz, jól csinálod.

És végül, hogy mennyibe kerül egy lakberendező, erre konkrét választ nehéz találni az interneten, mert mindenki más áron dolgozik. Általában négyzetméterre számolunk, de a négyzetméter ára függ sok tényezőtől. Általában a tervezés ára 3-6.000 Ft négyzetméterenként, ha segíteni kell a kivitelezés során (mesterekkel egyeztetni, ránézni a körmükre), az tervezéssel együtt 6-10.000 Ft négyzetméterenként. Egy tetőtér tervezése drágább, mert több idő, egy konyha vagy fürdő tervezése megint csak drágább, mert összetettebb. Egy teljes lakásban viszont eloszlanak ezek a költségek, nagyobb négyzetméter olcsóbb lehet, viszont minél kisebb a lakás, annál több vele a munka. Kérj be több árajánlatot, az a biztos.

No Comments

Post A Comment