Lakás a minimalizmus jegyében

Lakás a minimalizmus jegyében

Lakás a minimalizmus jegyében

A mai bejegyzésben szintén az E-nterior “háztűznéző” pályázatunkra beérkezett kérések közül válogattunk. Az olvasói levél:

Kedves Csapat!

Éppen most vásároltam ezt a lakást, ami jelen állapotában közel sem tükrözi a minimalizmus felé hajló ízlésemet. 🙂 Vannak ötleteim, de kíváncsi volnék a profik véleményére…

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

Üdvözlettel: Márta

lakás fotók

Kedves Márta,

Köszönjük a képeket. Azt írtad, hogy minimalizmus felé hajló stílusban szeretnéd berendezni a lakást, ami most nem igazán efelé hajlik. Azonban a szavaidból úgy érzem, hogy a minimalista lakástól többre vágysz, azonban a stíluskavalkádot szeretnéd megszüntetni a lakásban, úgyhogy eszerint adok tippeket.

1.) Falszínek

Nagyon jó, hogy a szobák különböző színűek, így könnyen el tudtam tájékozódni a képek alapján, hogy melyik szoba hová tartozik. Viszont a valóságban ez a színkavalkád nem túlzottan dobja fel a lakást. Éppen írok egy rövidke könyvet a falszínek kiválasztásáról, ahol is az egyik szabály így szól: ne a falszínnel öltöztesd a helyiséget, mert nem az elvárt hatást fogja hozni. Több helyiségben is az a probléma, hogy a falszínek sehol sem köszönnek vissza, se egy bútoron, se egy dísztárgyon. A minimalista stílus falszíne főként a fehér, de földszíneket vagy világos szürkét is választhatsz. Fontos, hogy az egyes helyiségek falszíne kiegészítse egymást és ne versenyezni próbáljon. Legyen egy koncepciód, például a közösségi tereket (konyha, étkező, nappali) egy szép meleg szürkére fesd, míg az intim zónák tereit (fürdőszoba, szobák) egy világos krém színre fesd. Vagy lehet az a koncepció, hogy a világosabb tereket sötétebbre, a sötétebb, kevésbé benapozottakat világosra fested. A lényeg, hogy ne versenyezzenek a színek egymással, így egy nyugodtabb, otthonosabb hatást fogsz elérni, csak a falszínek változtatásával. Ha élénkebb, inspirálóbb környezetre vágysz, akkor válassz két élénkebb színt és azokat állítsd párba, akár falanként is váltogatva.

[ajanlat01]

2.) A konyha csempéje

Pici része a lakásnak, azonban nagyon jól eltalált csempe és még ha maga a színe nem is tetszik, vagy az állapota nem megfelelő a koncepciót indíthatod innen. A minimalista lakást kiegészítheted egy arabos, marokkói vonallal, amit csak finoman alkalmazol, foltokban, így adsz neki egy olyan stílust, ami soha nem fog untatni, de sosem lesz hivalkodó sem. Ha a csempét szeretnéd lecserélni, keresgélj a cementlapok között vagy ezek utánzataiban, amelyek olcsóbbak. A marakeshcementlap.hu oldalon rengeteg variációt és mintát találsz.

Mindenképpen egy színeiben visszafogottabb mintára szavaznék és ehhez illeszkedő falszínekre. (A cementlapok nagyon súlyosak, 34 kg négyzetmétere, egy lapja 1,35 kg, tehát mielőtt megrendeled, konzultálj burkolóval, hogy a fal elbírja-e ezt a terhet).

Forrás: marrakeshcementlap.hu

Ha azonban a hideg kiráz ezektől, mert nagymama padlójára emlékeztet és valami igazán minimalista vonalra vágysz, két lehetőséget javaslok: az egyik, hogy a munkalapot fordítsd rá a falra is, a másik pedig az üveglap, mögötte világítás és/vagy tapéta. Nagyon jó megoldások kaphatóak mindkét esetre, lapszabászati boltokban és konyhatechnológiával foglalkozó üzletekben tudsz érdeklődni mindkét megoldás után.

3.) Előszoba

Az előszoba jobb oldalán látok egy ajtószerűséget, ami valamilyen szerelődobozt tartalmaz, gondolom víz, gáz vagy villanyórát rejt a szerkezet. Mivel egy teljes ajtónyi felületről van szó, mindenképpen lecserélném a takarást valami olyan bútorlappal, ami visszafogott, ugyanakkor nyújt valami extrát. Például a Falco bútorlapgyártó cég kijött egy új vonallal, ami matt felületű illetve egy magasfényű vonallal, mindkettő jó választás lehet. Itt is törekedj arra, hogy a színvilággal harmonizáljon, amelyet a lakásnak választottál. Például, ha világos szürke a fal, válassz egy sötétebb szürke mattot vagy egy fehér magas fényűt, ha krémesebb színű a fal, menj a metál pezsgő vagy beige irányába a mattal és macchiato színnel a magasfényű esetében.

Az alábbi képen bal oldalon vannak azok a színek, amelyekből mattot kérhetsz és jobb oldalon vannak azok, amikből magasfényű kapható.

Természetesen többféle bútorlapgyártó cég van Magyarországon, választhatsz Eggerből is, aminek nagyon szép famintás lapjai vannak. A lényeg, hogy a színkoncepciódba férjen, amit a lakásodba kitaláltál.

A hátsó konyha beépített szekrénye is kaphatja ugyanezt a bútorlapot.

falco bútorlapok

Az előszoba tükrödet válaszd mintásabbra, ha a mintás lapokat választod a konyhába. Válaszd letisztultabb, egyenes vonalúra, ha a teljes minimalista vonallal haladsz tovább.

Az ajtó alá vagy mellé egy konzolasztalkát rakhatsz, ahová le tudsz pakolni a megérkezést követően. Kulcsot, levelet, ilyesmit. Ha fiókos asztalkát teszel oda, el is tudod egyből rejteni a holmikat, így nincsenek folyton szem előtt. Ne legyen nagy darab az asztalka és semmiképpen se akadályozza az elhaladást.

4.) Fürdőszoba

Ha ennyi a fürdőszoba, amit a fotó mutat, nincs egyszerű dolgod, azonban egyértelműen kihasználatlan tered van a mosdókagyló fölött és alatt. Az ilyen pici fürdőszobába tudom ajánlani a RAVAK Avocado koncepcióját, ami kevés helyet foglal mégis egy teljes értékű, félfekvő kádat ad.

fürdőszoba koncepció

Azonban ha inkább szerettek zuhanyozni, de a fürdésnek is lehetőséget akartok hagyni, akkor szintén RAVAKtól a Be Happy koncepció jobb választás. Abban az esetben is, ha pici gyermek van a családban. Ez a kád zuhanyparavánnal együtt is kapható.

fürdőszoba koncepció

Ha viszont csak a zuhanyzás és semmi más, akkor épített zuhanyzóban gondolkozzatok, így helyet nyertek a fürdő jobb oldalán. Így remélhetőleg befér egy szárítós mosógép, ami azért nagyon jó, mert így a ruhák szárítását nem a nappaliban vagy a szobákban kell megoldani.

5.) A nappali, konyha és étkező

Nehéz eset, minden oldalon ajtók veszik körül. Nem derül ki a képekről, hogy a konyhának van-e ajtaja, de lehet érdemes lenne elgondolkodni a nappali fal kibontásán és az egész tér egybeolvasztásán, ha szereted az amerikai konyhás nappali elrendezést. Sokkal szellősebb lenne az egész lakás. Ehhez kérd ki statikus véleményét, hogy bontható-e a fal és ha igen, kell-e pillért vagy áthidalót hagyni. Gondold végig, hogy nem-e érdemes a konyhát a mostani étkező helyére átfordítani, hiszen a hűtő és a mikró is messze esik a tényleges munka helyétől, ha ezeket sikerülne összehozni, rengeteg sétálástól kímélnéd meg magad. A mostani konyha helyére kerülhetne az étkező és a fal kibontásával tökéletesen körbejárható lenne a tér.

Mielőtt a konyha forgatásának nekilátsz, konzultálj vízszerelővel a lefolyók és víz kialakításáról és ha elektromos készülékekben gondolkozol, ellenőriztesd villanyszerelővel, hogy elbírja-e a jelenlegi rendszer az új készülékeket. Ha szeretnéd megtartani a gáztűzhelyet, semmiképpen se magad oldd meg a gáz áthelyezését, mert komoly büntetéseket szabnak ki és balesetveszélyes is.

6.) Beltéri ajtók és nyílászárók

Érdemes lenne lecserélni a bejárati ajtót egy korszerűbbre, ha a költségvetés megengedi, ebből is nyugodtan választhatsz színeset, ami a színkoncepciódba beleillik. Harmonizáljon a választott bútorlappal és falszínnel is. Ha a beltéri ajtók is megérettek a cserére, nézz körül a CPL ajtók között, nagyon szép minimalista stílusú ajtókat lehet kapni, amik nagyon egyszerűek, mégis van bennük valami különleges, a fa mintája vagy egy fém díszcsík.

7.) Nappali elrendezése és bútorai

A fényképek alapján úgy gondolom, hogy ezek a bútorok az előző tulajdonosé. Ha nem, akkor egy teljes újragondolást javaslok, mivel egyik bútor sem illik a minimalista elképzeléseidhez. Amennyiben a nyitott konyha, étkező és nappalira szavazol, elgondolkodnék a nappali megfordításán. A mostani konyha felé tennék egy széles egyenes, vagy akár L alakú kanapét a helytől függően, mögé egy hosszabb konzolasztalt, ami elválasztja a terek funkcióját, de nem zárja el. A kanapéval szemben pedig kialakítanám a TV falat, így az étkezőből is lehet TV-t nézni vagy akár főzés közben is. A TV alá kialakítanék egy gipszkarton szerkezetet vagy ez lehet akár bútor is, ami mögé egy csíkban fehér (meleg színvilághoz meleget, hideg színvilághoz hideg fehéret) ledszalagot rejtenék. Ez a ledszalag megvilágíthat 3D falpanelt, ami falfestékkel színezhető, vagy valamilyen pigment tapétát.

Az új étkezőbe egy 4 személyes asztal mellett a 240 cm-en (ami a mostani konyha szélessége) egy tálalószekrény is el kell, hogy férjen.

nappali

A képre a 3D Wall Art Waves falpanelt tettem, ami így néz ki fotón:

3D-falpanel

Ha nem szeretnél falat bontani vagy nem lehetséges semmilyen módon, a fentebbi képen található dekorációs tippeket akkor is alkalmazhatod, mert a zárt teret tágítják.

Olvastad már?
A falburkolatok új dimenziója: 3D panelek
Térelválasztók által nyitott távlatok

No Comments

Post A Comment