Hogyan válasszunk világítást? – 2. rész

Hogyan válasszunk világítást 2. rész

Hogyan válasszunk világítást? – 2. rész

A fény az otthonunk lelke, a szépen berendezett helyiségek, gondosan kiválasztott falszínek és bútorok összhangjának megkoronázója. A jól választott és elhelyezett fényforrások emelik otthonunk hangulatát, a kedvezőtlen fényű vagy nem ideális helyen lévő lámpák azonban bosszúságok okozhatnak. Lássuk milyen fényforrásokat válasszunk otthonunk különböző helyiségeibe! 

A Hogyan válasszunk világítást? 1. részében már említést tettünk róla, hogy a fények minősége, mennyisége és hőmérséklete hatással van közérzetünkre, kedvezően vagy kedvezőtlenül képes befolyásolni hangulatunkat. Az ideális fényviszonyok megteremtése tehát nagy jelentőséggel bír komfortérzetünk szempontjából is. Ezzel összefüggésben helyiségenként eltérő világítási rendszerekre van szükségünk az adott szobában végzett elfoglaltságok szerint, tehát a helyiség rendeltetésének megfelelően kell lámpákat választanunk.

nappali

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

Az ideális világítás és a fényforrások optimális elhelyezése az alábbi dolgok függvénye: 
– a helyiség belmagassága
– a helyiség mérete
– a helyiség falszíne és a bútorok színe
– a helyiség berendezése
– a helyiségben végzett tevékenységek jellege 

Gondoljuk át, hogy az adott helyiséget mi mindenre használjuk? Erős világításra van szükségünk, vagy gyengébbre? Vegyük figyelembe, hogy a fény visszaverődésével és az árnyékok keletkezésével is számolnunk kell, egy szakértő lakberendező segítségével azonban ezeknek a tényezőknek nagyon kedvező összhangját érhetjük el!

LED világítás hálószobában

Nappali
A nappali általában a pihenés, a családdal eltöltött minőségi idő, kikapcsolódás, esetleg étkezés helyszíne. Célja, hogy kényelmes közegben, meghitt hangulatban tölthessünk időt együtt szeretteinkkel, továbbá, hogy hellyel tudjuk kínálni a hozzánk érkező vendégeket. A komfortos bútorokon, kellemes falszínen és megfelelő elrendezésen túl a világításnak is e célt kell szolgálnia, és illeszkednie kell a helyiségben folytatott tevékenységek sajátosságaihoz, legyen szó társalgásról, olvasásról vagy étkezésről.

modern nappali vegyes világítással

Egy átlagos nappali esetében optimális egy nagy fényerejű, központi helyen elhelyezkedő, függesztett csillár, mely több irányba is szórja a fényt, valamint egy vagy több kiegészítő fényforrás a helyiség nagyságától függően. Egy praktikus állólámpa nagyszerűen felderít egy sötétebb szegletet, kanapé mellé helyezve remek megoldás, ha olvasni szeretnénk, és egyedüli fényforrásként használva is kiváló, ha csak egy kis lágy fényt szeretnénk a teljes teret beragyogó világítás helyett.

modern nappali vegyes világítással

Ha tágas nappalinak örvendünk, amely esetleg több bejárat felől is megközelíthető, akkor érdemes két kapcsolót elhelyezni az ajtókhoz közeli falakon, hogy mindkét irányból elérhető legyen és ne kelljen átmenni az egész helyiségen a villany fel-, vagy lekapcsolásához.

Konyha
A konyhában szinte elengedhetetlen a többféle világítási mód használata. Szükség van nagy fényerejű lámpára, melyek fő fényforrásként az egész konyhát jól láthatóvá teszi. Ezt kiegészítő lokális világításra, mely csak a munkapultot, a tűzhelyet, vagy az étkezőasztalt világítja meg és egyenletes megvilágítást biztosít,hogy árnyékmentes környezetben dolgozhassunk vagy étkezhessünk.

vegyes világítás konyhában

Nagyon népszerűek a konyhabútorokba épített LED lámpák, melyek látvány, funkció és energiatakarékosság szempontjából egyaránt nagyon kedvezőek.

konyhabútorba épített LED

Középen elhelyezkedő konyhasziget vagy étkezőasztal esetén gyakran kettő vagy annál több függesztett lámpát alkalmazunk az izolált terület praktikus megvilágítására. Egy étkezőasztal megfelelő megvilágítása állítható spotlámpákkal, függőlámpával, esetleg a kettő kombinációjában érhető el.

étkezőasztal feletti világítás

 

Fürdőszoba
A fürdőszobai világítás alkalmával is az a kiindulópont, hogy mekkora a helyiség, milyen a berendezése, fürdőkád van-e benne vagy zuhanyfülke? Egy központi, mennyezeti világítás jó szolgálatot tehet, de nem feltétlenül szükséges, ha helyettesíthető több, falra szerelt kis lámpával vagy mennyezetbe beépített LED-ekkel. Egyre népszerűbbek a LED fényszalagok, melyek IP védettek, ennek köszönhetően teljesen vízállóak, tehát gond nélkül alkalmazhatóak a nedves, párás közegben is. A legkedveltebb megoldások a fürdőszobai szekrényekbe épített spot lámpák, melyek legfőképpen a tükör ideális megvilágítását hivatottak szolgálni. Egy jól kitalált világítási rendszerrel a tükörnek köszönhetően még trükkösebb világítási megoldásokat érhetünk el.

fürdőszobai világítás

Hálószoba
A direkt világításon kívül hálószobánk különlegessége egy jól elgondolt hangulatvilágítás lehet! Választhatunk olyan fő fényforrást, melynek szabályozható a fényereje (forgógombos vagy nyomógombos szabályozó), vagy eleve egy-egy hangulatlámpa mellett tesszük le a voksunkat. Választhatunk több beállítási lehetőséget kínáló állólámpát, éjjeliszekrényre helyezett ernyős lámpát, kis fali lámpákat, szekrénysorba épített LED-eket, esetleg gipszkarton álmennyezetbe helyezett lámpatesteket. A lényeg, hogy a megvilágítás harmonizáljon a helyiség adottságaival, és stílusunkhoz mérten legyen a világítás modern, célzott, sejtelmes, melegséges, vagy varázslatos.

hangulatvilágítás hálószobában

Tippek:

  • Bármelyik helyiségről legyen is szó, ne keverjük a hideg és meleg fényeket egy helyiségen belül!
  • Legyünk óvatosak a vezetékek elhelyezését illetően, minden alkalommal vegyük figyelembe, hogy hol vannak dugaljak és megfelelő számban állnak-e rendelkezésre. Hosszabbítókkal pótolni a hiányt nem mindig szerencsés megoldás.
  • A kapcsolók legyenek praktikusan elhelyezve, kézhez közel.
  • Mindig vegyük figyelembe a helyiség magasságát, a távolságokat és a helyiségben végzett tevékenységeket, a függesztett csillárok ne legyenek túl alacsonyan, az asztali lámpák ne eshessenek le könnyen az asztaltól!
  • A fali lámpák kb. 110 cm magasságban legyenek elhelyezve!
  • Engedjünk be még több természetes fény adottságait!
  • Cseréljük ki az izzókat! Egy eltérő teljesítményű, formájú vagy típusú izzó teljesen más minőségű fényt biztosít.

Olvastad már?
Hogyan válasszunk világítást? – 1. rész
Útmutató kalauz LED izzókhoz – 1. rész

Képek forrása: decoist.com, houzz.com, hgtvhome.com, lightkiwi.com, mylivingroomideas.com, beliita.com

 

No Comments

Post A Comment