Hogyan spóroljunk a kivitelezés során és min?

Hogyan spóroljunk a kivitelezés során és min

Hogyan spóroljunk a kivitelezés során és min?

Örök kérdés, ha befektetési ingatlanról van szó vagy saját otthonunkról, igyekszünk mindig kihozni a legtöbbet a legkevesebbért. Min érdemes spórólni, hogyan és miért? Erre keresem most a választ.

1.) Érdemes-e a kivitelezőkön spórolni, alkudni velük?

Sajnos mindannyiszor az a tapasztalatom, hogy nemhogy alkudni nem érdemes, spórolni sem az emberi tényező miatt.
Történet: egy szakipari kivitelezővel mentem a helyszínre konzultálni, végigvettük, hogy mit kell építeni hová, leszögezték, hogy nem dolgoznak olcsó anyagokkal, mert nekik sem éri meg visszajárni javítgatni és a tulajdonosnak sem. Elhangzottak a megfelelő összegek, amelyet a tulajdonos soknak vélt, így be kellett kérnem egy másik árajánlatot. A második mester nem kérdezett sokat, ránézett a tervekre, 2 nap múlva mondott rá egy összeget, ami kétharmada volt az előzőnek. A tulajdonosnak több se kellett, de nekem már akkor gyanús volt a dolog. Az egészből az sült ki, hogy 2 héttel később kezdett (nem is ő, hanem egy alvállalkozója), mondván, hogy rengeteg dolga van, nem ér oda. Az alvállalkozó persze már azt a csekélyke információt sem kapta meg, amit én az emberünknek átadtam, így volt, amit újra kellett csináltatni, de a javításra szoruló dolgok is 3-szor annyi idő alatt készültek el. Párhuzamosan vittem 2 kivitelezést az első mestergárdával, akik egy kétszer akkora lakást csináltak meg fele annyi idő alatt. Tehát ha végigszámolom, hogy nekem mennyit kellett utána járnom, amit nem a mestereknek fizettek ki, nekem kellett és még bosszúság is volt vele. De ha nem én járok utána, akkor nekik kellett volna, és amit ugye a kivitelezésen eltöltenek, addig lakni sem tudják, ráadásul a rendes munkájukra sincs tőle idejük. A lényeg a történetben, hogy a drágább mesterek sokszor olcsóbbak és kevesebb velük a vesződség, ráadásul ha normálisan ki vannak fizetve, ők is úgy állnak a munkához, ha alkudozunk velük, vagy anyagot vagy munkát fognak kispórolni, ami a végeredményen meg fog látszani.

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

Kivitelező

2.) Ismerőssel megcsináltatni a munkát

Nehéz eset, amikor valakinek az ismerőse nagyon ügyes, nagyon jó és nagyon nagyon valami, de kiderül róla, hogy egyébként csak másodállásban, hobbiból csinálja azt, ami éppen nekünk kellene. Ezek anyagilag megint csak úgy tűnnek, mintha megérné, gyakorlatban azonban egy nagyobb kivitelezésbe belecsöppen valaki, aki eddig mindig csak otthon sufniból dolgozott, nem fogja tudni tartani a lépést, se időben, se szakmailag.
Történet: Többemeletes épület építkezésénél megbíztak egy kis céget (olcsósága, ismerős ismerőse alapon) a kivitelezés egy részével, viszont nem voltak felkészülve a beruházás nagyságára: nem tudtak határidőre dolgozni, emiatt több hiba is csúszott a kivitelezésbe, amit saját költségükön javítani kellett volna. Azonban mivel az alapanyagok prémium minőségűek voltak, a kivitelező cég konkrétan csődbe ment a javításokon. Ugyanez zajlik sokszor csak kicsiben egy lakásnál is. Mindig intő jel legyen, hogy egy mester nem kekeckedik a terveken és nincs semmilyen kérdése: valószínűleg nem tudja felmérni a megoldandó feladat nagyságát.

Jó szomszéd, mint kivitelező

3.) Alapanyagokon való spórolás

Itt mindig azt érdemes végiggondolni, hogy hány évre tervezünk a felújítással? 5 évig kell, hogy tarston, 10, 15 vagy örök élet meg két nap? Egy 5 éves tervbe felesleges prémium kategóriás, 8-10 év garanciás szőnyeget venni, viszont egy 15 éves tervbe ne 1500 Ft/nm áron válasszunk, mert hosszú távon csak a vesződség van vele, hogy folyton cserélni kell. Amikor nincs túlzottan elengedve a pénztárca, akkor különösen érdemes lakberendezőt fogadni, hogy segítsen egy hosszú távú tervet és egy vásárlási tervet felállítani. A beépítendő dolgokra mindig szánjuk rá azt az összeget, ami ahhoz kell, hogy tartson, amilyen hosszú távra tervezünk. Például egy 15 éves terv esetén olyan padlót, csempét, szanitereket, konyhát vegyünk, ami 15 évig tart, a bútorokból pedig vegyük meg az olcsóbbakat és 2 év múlva pedig azok lecserélése következhet hosszú távra. Viszont ha megvesszük az olcsó kínai padlót, ami 2 év alatt tönkremegy, nagyon fogjuk utálni, ha mindent ki kell pakolni, hogy újrapadlózhassanak.

[ajanlat01]

4.) Elsőre jól csinálni

És időben észrevenni a hibákat. Ezt folyamatos felügyelettel és gondos előre tervezéssel lehet csak kivitelezni, amihez nem árt némi tapasztalat, utána járás és talpraesettség. A legtöbb esetben akkor siklik félre valami, amikor olyat kérünk a mestertől, amit még sosem csinált, nincsenek a kért anyaggal vagy technológiával tapasztalatai. Ha biztosak vagyunk benne, hogy valami kivitelezhető, keressünk olyan mestert, aki már csinált olyat, kérjünk tőle referenciákat, beszéljük át vele, hogy ő hogyan oldaná meg az adott problémát és kérjünk tőle kivitelezési terveket. A félreértések elkerülése miatt a lehető legtöbb információt adjuk át, magyarázzuk el a miérteket, ezzel is segítve az esetleges felmerülő problémák elhárítását. Amennyiben valamire nem tudjuk a választ, kérjünk megoldási javaslatokat, nézzünk utána, kérdezzünk meg szakembereket. Ez utóbbi azért nehéz, mindenki elfogult valamivel kapcsolatban, érdemes tehát több embert megkérdezni: kereskedőt, mestert, lakberendezőt. Igyekezzünk kreatívak és rugalmasak lenni, nincs tökéletes kivitelezés, hibák, akadályok mindig vannak a legsimább kivitelezésen is. Kellő odafigyeléssel ezek kivédhetők és javíthatók: a cél tehát minimalizálni az esetleges hibákat.

Kivitelezési bakik

5.) Tervezés az utolsó apróságig

Logikusnak tűnik, valahogy mégis mindig elmarad a tervezés, pedig ez is nagyon fontos. Egy jól végiggondolt kivitelezés során felmerülő kérdésekre tudunk olyan válaszokat adni, amivel nem saját magunk alatt vágjuk a fát. Tegyük fel, nem tudjuk, hol lesznek a bútorok, amikor megkérdezi a villanyszerelő, hogy hová tegye a TV kiállását és mi rávágjuk, hogy tegye az északi falra, meghatároztuk az egész elrendezést, anélkül, hogy végiggondoltuk volna. Könnyen lehet, hogy már a bútorok becipelésekor kiderül, hogy nem lehet az északi falra tenni a TV-t, lehet újravésni a kábelt és újrafesteni, pedig egyszerűen megelőzhető lett volna azzal, hogy már tudjuk az elrendezést, amikor a villanyszerelővel egyeztetünk. A tervezés egyébként nagyban hozzájárul a 4. pontban említett hibák elkerüléséhez: megfelelő tervezéssel több hibát el tudunk kerülni és a legtöbb dolog elsőre jó lesz.

Lakberendezői terv

Tehát röviden összefoglalva, nem feltétlenül aktív módon érdemes spórolni a kivitelezéseken: anyagokon és a mestereken, hanem inkább passzív módon: tervezéssel és az időnk rááldozásával. Amennyiben nincs rá időnk vagy nem megfelelő a szakértelmünk, olcsóbban kijövünk egy lakberendező és egy generálkivitelező felfogadásával, mintha magunk próbálunk mindennek utána járni, hiszen a spórólás sokszor többe kerül az eltöltött idő miatt, csak persze azt senki nem számolja össze, hogy hány órát tölt el a kivitelezéseken úgy, hogy azt nem a munkájával (tehát pénz keresésével) vagy a családjával tölti.

Lakberendezőt keresel, segítségre van szükséged? Írj nekünk a Kapcsolat oldalon!

Olvastad mád?
8 ok, amiért érdemes lakberendezőt fogadnod
Kis lakás átalakítás előtt és után

No Comments

Post A Comment