Gyakorlati tippek egy épülő házhoz

Gyakorlati tippek egy épülő házhoz

Gyakorlati tippek egy épülő házhoz

Mai bejegyzésünkben az E-nterior “háztűznéző” pályázatunkra beérkezett kérések közül válogattunk. Az olvasói levél:

Tisztelt Online Lakberendezők!
Én a most épülő házunkkal kapcsolatban kérnék tanácsot, igazából gyakorlati tippekre, ötletekre lennék kíváncsi, ha lehetséges, azzal kapcsolatban ami a fejembe a ház belső kialakításával kapcsolatban megvan, de nincs minden teljesen vagy, nem vagyok benne biztos, hogy azok egymással összhangban lesznek.

Alapjában véve inkább egyszerűbb tereket, kevés bútort szeretnék, jó lenne ha mindennek meglenne a helye. Hangulatos meleg, barátságos színekkel, ezért is a színekkel vagyok bajba mert, mindennek összhangba kellene lennie. Az alap elképzelés a sötétebb padló, illetve a bútor és beltéri ajtók (wenge), emellett világos bézs vagy fehér a kanapé huzatunk. A falak pedig bézs, karamell, cappucino esetleg csoki árnyalataival. A konyha ami egybe van a nappalival magasfényű szürke előlapos lenne (de nem tudom mennyire passzolna), mondjuk fehér üveg berakással a pult felett, és pl. kék vagy sötet színű polccal. Szeretnék tapéta, illetve kőberakást is. A kérdésem az lenne, hogy ezek a színek passzolnak e majd együtt illetve milyen kiegészítő szín menne hozzájuk, ami a szőnyegen vagy függönyön egyéb tárgyakon (pl. párna, váza stb. ) megjelenhet. A másik kérdésem a fürdőszobák, hogy ott hogyan lehet a csempéket dísz berakásokat jól kitalálni, kiszámolni.

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

Amennyiben szükséges küldök képet! 🙂
Üdvözlettel: Veronika

Kedves Veronika,

A cappucino, csoki, karamell és bézs a barna árnyalatai, földszínek, ezért nagyon jól társíthatóak bármilyen színnel. A szürke semleges szín lévén jól illeszkedik ezekhez, több stílus is kifejezetten ezt a színpalettát használja – és nem utolsó sorban a szürke trendi most a konyhák terén. Mivel ezek visszafogott színek, bármilyen színt tudsz hozzá társítani.

Kékkel, türkizzel fiatalosabb lesz az összhatás, téglavörössel komolyabb, levélzölddel megnyugtatóbb, mustársárgával visszafogottabb. Bármelyik színre is essen a választás, ha ugyanazt a színt használod kiegészítésre lámpákon, képeken, akár szőnyegen vagy tapétán, nem fogsz csalódni.

piros nappali

sárga nappali

türkiz nappali

zöld nappali

A tapéta tekintetében követném a fent említett kiválasztott színt, például kék esetén pasztel kéket. Nagy felületeken történő alkalmazásnál figyelj arra, hogy a kékes színek hidegek, a pirosak és sárgák pedig melegek, illetve minél világosabb egy szín, annál hidegebb.

A kőburkolat színvilágát a cappucino, karamell színvilágához igazítanám. Használhatsz kőhatású tapétát is, de a 3D falpanel is jó választás lehet, ami falfestékkel festhető, így inkább struktúrájával ad a térhez és nem kell még egy színt bevonnod.

A fürdőszoba csempekiosztásánál sokat segít, ha rajzolsz. Fogj egy vonalzót és rajzold fel az alaprajzot egy lapra méretarányosan. Ha 1:20-as méretarényban rajzolod, akkor 1 méter hosszúságot 0,5 cm fog jelölni. Rajzolhatod 1:10-es méretarányban is (1 m => 1 cm), ez esetben A3-as lapokra lesz szükséged.

Miután az alaprajzod megvan, rajzold egymás mellé a falakat ugyanígy. Ezt érdemes lefénymásolni néhány példányban.

Amikor megvagy a falakkal, a kiválasztott csempe méretét használva rajzold a falnézetekre a csempéket az alábbi szabályokat figyelembe véve:

  • Ne essen sehová 5 cm-nél vékonyabb csempe
  • Ne legyenek L alakú csempék
  • Csak szélen legyenek vágott élek (felül is lehet, mert élzáróval lezárható)

fürdőszoba burkolatterv

Ha megnézed a képet, a padlócsempénél több hiba is van: egy L alakú csempe a bal felső saroknál és 5 cm-es csíkok a bal oldalon. Nem tudsz mindig minden szabálynak megfelelni, de törekedj a betartásukra. A rajz végén nyilakkal bejelölheted, hogy melyik a kezdő csempelap, így a burkoló látni fogja, hogy hol kezdje a csempe felrakását.

A díszcsík tervezésénél amit érdemes figyelembe venni, hogy ha szeretnéd körbefuttatni a fürdőszobán, ne ütközzön az ajtón kívül lehetőleg semmibe. Tehát ne szakítsa meg a tükör vagy a WC tartály és mindig ugyanabban a magasságban legyen. A többi már csak kísérletezgetés kérdése.

Sok sikert és kitartást az építkezéshez, remélem tudtam segíteni. Ha bármi másban tudok segíteni, kérlek keressetek nyugodtan.

Olvastad már?
Konyhatervezés 7 lépésben
Terek nagyítása és szűkítése 2. – A színek térhatása

No Comments

Post A Comment