Csináld magad vagy hívj szakembert?

Csináld magad vagy hívj szakembert

Csináld magad vagy hívj szakembert?

Szeretem a Pinterestet böngészni, tele van jó ötletekkel, hasznos információkkal. Észrevettem azonban, hogy egy idő után ismétlődik, ugyanazt osztják (pinelik) újra és újra. Hasonlít néhány bloghoz, ahol eredeti ötlet kevés van, azonban fordítás vagy újraosztás rengeteg, az ilyen oldalakat már nem is követem. Megértem azonban a stratégiájukat, hiszen eredeti ötlet kevés van: mert a legnehezebb alkotni, pláne újat alkotni.

A DIY, vagy csináld magad projektekben kétféle tendenciát látok felfedezni, az egyik a „minél olcsóbban oldjunk megy egy problémát” témakörre fókuszál, a másik az alkotás örömére. Az utóbbi igazi gyöngyszem, ritka és értékes.

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

A költség hatékony DIY-ok általában a szakembert, néha az alapanyagot, legtöbbször mindkettőt megspórolják. Mi is ezzel a problémám konkrétan? Nehéz rossz alapanyagból, szakértelem nélkül jót kihozni. Van egy régi mondás, a mestert és a tanítványt az különbözteti meg, hogy a mester annyiszor elbukott, ahányszor a tanítvány próbálkozott. A legtöbb szakma elsajátításához évek kellenek, van, amit tapasztalatból meg lehet tanulni, van, amit nem.

Amikor valaki úgy dönt, hogy maga oldja meg a problémáit, egy szakember több éves tapasztalatát spórolja le, ezért a végeredmény sem lesz általában kielégítő. Miért is lenne? Alkotni nem könnyű, szépet, tartósat, használhatót pedig még nehezebb. A sikeres projekteket általában nagyon sok elbukott projekt előzi meg, kísérletezés és próbálkozás. Ami viszont nem olcsó, ezért a jó szakemberek sem azok.

diy-es-szakember

Az alkotás öröméért létrehozott csináld magad projektek tapasztalt embereknek szólnak, sokszor szakmabelinek, aki érti, mi miért történik. Aki tudja, hogy nem cserélheti le ezt vagy azt az alapanyagot egy másikra, mert az már nem ugyanaz lesz, aki érti a mögötte húzódó koncepciót. Az ilyen típusú projekteknek már kevesen állnak neki otthon, mert már ránézésre megállapítja az olvasó, hogy ez neki nem fog menni.

Tehát DIY projektnek az fogjon neki, aki nem fél a kudarctól, aki nem bánja, hogy a végére lehet többet fog költeni, mintha szakember csinálta volna. Kevés olyan projekt van, ahol kicsi befektetett energiával jó végeredmény születik, ezért szánjuk rá az időt, járjunk utána, mit miért és hogyan érdemes csinálni, honnan érdemes az alapanyagokat beszerezni.

Mikor fogadjunk szakembert? Amikor belátjuk, hogy az alkotás öröme nem vonz és valóban költség hatékonyak akarunk lenni, emellett minőségi megoldásra vágyunk. Szaktudás és az adott téma mély ismeretei nélkül nem lehet jó minőséget előállítani, még jó alapanyagokból sem.

Olvastad már?
Problémák felújításoknál. Ki a felelős?
Mit nézzünk meg egy vásárolni kívánt ingatlanon?

No Comments

Post A Comment