A bortárolás csínja-bínja

Bortárolás csínja-bínja fejléc

A bortárolás csínja-bínja

Imádod a borokat, de a boraid nem feltétlenül szeretik, ahogyan tárolod őket? Helyed még lenne is éppen, de fogalmad sincs, hogyan lenne illő elrendezni? Néhány inspiráció és jó tanács, hogyan, mekkora szekrényben, milyen praktikus megoldásokkal és mit figyelembe véve valósuljon meg a bortárolás.

A borhűtőkre kifejezetten nem tervezek kitérni, hiszen adott méretben, formában és designnal kaphatóak. Inkább azt szeretném megmutatni, milyen lehetőségek rejlenek a hűvös helyeken, pincében tárolásban. Ha nincs pincéd, akkor se keseredj el, a konyhában vagy kamrában is kialakítható egy kis sarok. A cikk végén erre is találsz néhány tippet.

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

Először is, érdemes felmérni, hogy mennyi helyed van a tárolásra, mert az ugye nem kérdés, hogy a parafa dugóval zárt borok fektetve érzik jól magukat. Azonban ritkán jut eszünkbe, hogy nem csak a falra merőlegesen, de párhuzamosan is lehet őket pakolni, így szűkebb, hosszúkás helyiségekben nem csak a hátsó falat tudjuk kihasználni, de az oldalfalakat is.

Borok tárolása fallal párhuzamosan

Itt a hátsó falat meghagyták poharaknak, pultnak és hűtőnek, ami tálaláshoz, vagy egyszerűen csak válogatáshoz praktikus. Szeretnék itt kitérni egy pillanatra a pult jelentőségére. Ha nagyobb készlettel rendelkezünk, esetleg a kristály poharakat is együtt kívánjuk tárolni a borokkal, mindenképpen javasolt legalább egy 60 cm széles pultot tervezni, ahová le tudunk tenni egy tálcát, vagy kezünkből ideiglenesen lepakolni.

Borok elrendezése pulttal

Ekkora készlettel nem mindenki rendelkezik, de érdemes felmérni a mennyiséget és a várható bővülést, ne gondoljuk, hogy sosem lesz több borunk. Egyes palackok akár éveket is állhatnak a polcokon anélkül, hogy kibontásra kerülnének, érdemes tehát valamiféle rendszert kiépítenünk, hogy ne kelljen havonta átpakolnunk az összes bort. Külön válogathatjuk típus szerint: fehér, rozé, vörös, esetleg külön a száraz, külön a félédes, stb. Megtehetjük azt is, hogy a különlegesebb borokat külön választjuk a többitől, de akár a szőlő termelési helye vagy a szőlő típusa szerint is kategorizálhatjuk. Egy a lényeg, gondoljuk az újonnan érkezőkre is, hogy legyen helyük.

Vízszintes és függőleges palack tárolás

A fektetett tárolásnál lényeges szempont, hogy egy “lyukba” mennyi bor fér. Amikor egy fajta borból többet veszünk, nem probléma, ha ezeket az üvegeket egymásra téve tároljuk, és egy helyre több fér. Azonban ha inkább egyesével vesszük vagy kapjuk a borokat, érdemesebb olyan szekrényt kialakítani, ahol egyesével hozzá tudunk férni a palackokhoz. Az egymásra pakolásnak ugyanis megvan az a veszélye, ha pont a legalsó kell, minden palackot le kell róla venni. A több pakolás pedig nagyobb esélyt jelent a leejtésre.

Amikor a borokkal együtt szeretnénk más italokat is tárolni, amik kényelmesen megférnek állítva, érdemes vízszintes polcokat is berakni, de semmiképpen ne a pakolásra szánt pultunkat áldozzuk fel erre.

A designt tekintve egy-egy polc sokféle szögben állhat. Általában a vízszintes polcok itt nem annyira praktikusak, hiszen a palackok jobbra-balra tudnak gurulni, ezért valamilyen szögben érdemes megdönteni. A fenti képen ez nem teljesen 45 fok, ami a szokványostól eltér, de így modernebb az összhatás.

Fektetve tárolt borok design

A 45 fokban megbillentett polcok általában nehezebben kivitelezhetőek, de megérik a fáradtságot. Akár egyesével, akár tömbökben tároláshoz praktikus.

A polcok dőlhetnek előre is, itt azonban elvész a fekve tárolás lényege, hogy a dugó ne száradjon ki, így ezeket csak olyan pincékben tegyük, ahol adott a nedves légkör, vagy kifejezetten a gyorsan forgó boroknak tartsuk fenn.

Design a bortárolásban

Végül a polcok nem kell, hogy szó szerint értendő polcok legyenek, lehetnek ezek vékony lécek is, ahogy az előző képen is látszik. A két kis léc kényelmesen megtartja a palackot és valamivel kényelmesebben tudunk érte benyúlni.

Ha utáljuk a kereteket, a vastag polcokat, használhatunk fa vagy fém rudakat is, amikbe hosszanti irányban becsúsztathatóak a borok. Aki évente szereti átrendezni a borkészletet, vagy bonyolultabb rendszerező rendszerre vágyik, mint amit a fakkos megoldás nyújtani tud, annak ez a típus a legpraktikusabb.

Bor tárolása rudakon

A palackok magassága nem egyforma, így a bortartó polcok mélységét úgy érdemes meghatározni, hogy két dolgot veszünk figyelembe. Az egyes tárolásnál praktikus, ha kilóg a palack nyaka, így kényelmesebb megfogni és kihúzni. Egy kb. 35 cm-es palack megáll már egy 20-22 cm-es mélységű polcon is. Ha viszont tömbösítve tároljuk, nyugodtan lehet a polc 35-40 cm mély, hiszen úgyis lesz helyünk benyúlni a borokért.

Lényeges szempont, hogy hová kerüljön a boros pince, ha valójában nincs is pincénk. Lehet ez lépcső alatt, modern vagy klasszikus kivitelben is.

Bor tárolása a lépcső alatt modern designnal Bor tárolása a lépcső alatt klasszikus designnal

Lehet borkészletünk a tálalószekrény dísze, ami az étkezőben kap helyet, vagy a konyhaszekrény kiegészítéseként is megállja a helyét.

Bor tárolása tálalóban

 

 

Konyhai bortárolás

Ne keseredjünk el, ha nincs ennyi helyünk a konyhában. Egy 30 cm széles sávot már tökéletesen ki lehet használni, egy átlagos belmagasságnál is ügyesen rendezve egy ilyen polc akár 60-80 palackot is befogad.Konyhai bortárolás

Konyhánk lábazata is praktikusan kihasználható, ha nincs más megoldás. Legalább 10-12 cm-es lábazattal számoljunk, és tegyünk fiókokat alulra. Ami itt lényeges, hogy a fogantyúja kényelmes legyen, ne tudjunk folyton belerúgni, és érdemes elkerülni a push-open, tip-on vagy nyomásra nyíló fiók megoldásokat, mert egy véletlen rúgással könnyen kinyílnak.

Bortárolás konyhai lábazaban

Nincs más hátra, bontsunk ki egy üveg jó bort és tervezzük meg a többi otthonát.

Képek forrása: pinterest.com

No Comments

Post A Comment