5 irányelv költségvetés készítéshez

5 irányelv költésgvetés készítéséhez

5 irányelv költségvetés készítéshez

Amikor építkezésbe, felújításba fogsz, érdemes vezetned költségvetést arról, hogy milyen kiadásokra számíts majd. Ügyfeleimnek egy olyan táblázatot szoktam összeállítani, amiben a kivitelezéshez közvetlen szükséges anyagok és díjak kivételével szinte minden benne van. Nézzük meg, hogy mit tehetünk, hogy a költségvetésünk rendben legyen és ne érjenek meglepetések.

Függetlenül attól, hogy a költségvetést egy adott állapothoz lehet készíteni és a későbbi döntések és az ahhoz tartozó kiadások még nincsenek benne, megfelelő előre tervezéssel 90-95% pontossággal el lehet elkészíteni.

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

1. Mi legyen a költségvetésünkben?

Minden, amire a kivitelezők nem tudnak árat adni, mert a mi saját döntéseink befolyásolják ezeket, ilyenek az alábbiak (dőlttel szedtem, amit a többi eldöntésével már a kivitelezők vagy forgalmazók ki tudnak pótolni vagy számolni).

Lámpa

Lámpatestek, fényforrások, LED-szalagok, profiljaik és a működtető egységeik.

Hideg és meleg burkolatok

Padlólapok, csempék, laminált padló, tapéta, én ide szoktam venni még a díszléceket, lábazati szegőket is

Szaniterek

Mosdókagyló, WC kagyló, bidé, piszoár, zuhany fal, összefolyók, csaptelepek, zuhanyszettek, kád, WC tartály, nyomólap, radiátor szárító.

Elektromos berendezések

Mint a konyhai beépítendő és önálló elemek, hűtő, főzőlap, sütő, mikrohullámú sütő, mosogatógép. Jellemzően mosógép, szárítógép is ide szokott kerülni nálam, és a főzőlap is, még ha nem is elektromos, így rendelésnél egyben van.

Berendezések

Aztán természetesen a kis és nagy bútorok, mint kanapé, fotel, dohányzóasztal, ágy, éjjeliszekrény, étkezőasztal, étkező székek, komódok, padok, ülőkék, látványkandalló, stb.

Dekorációk

Függöny, szőnyeg, tükör, vázák, faliképek.

Költségvetés

2. Mi ne legyen a költségvetésünkben

Segédanyagok, hiszen azt a kivitelezők maguknak szerzik be, sokszor jobb árban jutnak hozzá, mint ha mi szereznénk be nekik. Nem hátrány, ha megkérjük, hogy tüntessék fel, hogy mi mennyi, de csak akkor kérjünk ilyet, ha utána hajlandóak vagyunk át is bogarászni.

Pontosítsuk mindig, hogy a kért árajánlat mire vonatkozik és ha abban valami benne van már valahol, mindenképpen húzzuk ki a saját listánkról. A mester saját munkájához közvetlenül köthető dolgokat küldjük át neki, és bízzuk rá, hogy minden, ami ott nem szerepel, azt tegye hozzá és számolja bele az árajánlatba. Pl. burkolónak küldjük át a csempéket, ő pedig hozzászámolja a fugát, szilikont, impregnálót, ragasztót, vízfóliát, stb.

3. Használjunk megjegyzéseket és jelölőket

Költségvetés jelölők

Ha egy termék kifutó, ha nincs még konkrét szín, esetleg nem véglegesen eldöntött, mindenképpen dolgozzunk ki rá valamilyen jelölést, és használjunk megjegyzéseket. Csempe mellé írjuk oda megjegyzésben a fuga színét, a lámpatesthez, hogy mennyi fényforrás kell bele, kanapéhoz a kiválasztott huzatot, stb. Gondoljuk végig, hogy amikor az adott terméket elmegyünk megrendelni, milyen információkra lesz szükségünk.

4. Hogyan csökkentsük a költségvetésünket?

Érdemes tudatosítani, hogy költségvetést csökkenteni csak akkor tudunk, ha van ilyen. Utólag már késő bánat. Egy jól előkészített költségvetésnél is számoljunk 10% pluszt a vis maior esetekre.
Amikor azonban ez, a végleges költségvetés mogorván néz ránk a nagy számaival, gondolkozzunk, hogy mit tehetünk. Érdemes megkülönböztetni százalékokban az eltérést. Azt viszont jó, ha tudod, hogy az esetek többségében a költségcsökkentés annyit jelent, hogy elodázod a pénz kifizetését.

Ha hajszálnyival lőttünk túl a célon, pl. 5%-kal, olyankor én azt szoktam javasolni, hogy nézzünk meg egy-két luxusterméket, és érjük be valami egyszerűbbel.

Ha már 10%-ot kell, akkor nézzük meg azokat a nem beépülő dolgokat, amiket kicserélhetünk valamilyen olcsóbb megoldással. Pl. a kisbútorokat, a tükröt, a függönyt, stb.

20% már erős csökkentés, itt már több dologról le kell mondani. Tervezzünk kevesebb lámpával, LED-szalaggal, válasszunk 5%-kal olcsóbb csempét, tapétát, hogy még a minőségből ne kelljen leadni. Toljuk el azokat a kiadásainkat, amik közvetlenül nem szükségesek, pl. a látványelemek egy részét megvehetjük 1-2 év múlva is.

20-25% feletti költségcsökkentésnél érdemes elgondolkozni egy újratervezésen, esetleg azon, hogy nem vágunk bele a dologba, mivel ez már drasztikusabb változtatásokkal és minőségcsökkenéssel kell, hogy járjon. Gondoljuk végig, hogy megéri-e kimeríteni a tartalékainkat, vagy várjunk még, esetleg érdemes-e belekezdeni egyáltalán.

Felújítás, építkezés költségvetés tippek

5. A költségvetés akkor működik, ha be van tartva

Nagy a kísértés néha, hogy megvegyük a drágább dolgot, és majd lesz valahogy. De általában nem lesz sehogy sem, csak kétségbeesett vakarózás a vége. Ha már vetted a fáradtságot a költségvetés összeállítására, akkor tartsd is magad hozzá.

Amikor viszont mégis eltérsz, jó, ha tudatosítod magadban, hogy mi másról kell lemondanod, hogy az megvalósulhasson.

No Comments

Post A Comment