5 dolog, amit jó ha tudsz, mielőtt felújítasz

5 dolog, amit jó, ha tudsz mielőtt felújítasz

5 dolog, amit jó ha tudsz, mielőtt felújítasz

Mielőtt felújításba kezdünk, érdemes tájékozódni vagy profi segítséget kérni. Aki először végez felújítást, annak mindig romantikus képek élnek a fejében, hogy milyen lesz majd az álomotthon, de legtöbbször annyira belefárad a végére, hogy megelégszik egy lyukkal is, csak legyen már készen. Itt van öt dolog, amit jó, ha tudsz, és pár ötlet, hogyan lehet kiküszöbölni. Ha pedig a lista elolvasása után úgy érzed, profi segítségre van szükséged, itt találsz nálunk segítséget.

Költségvetési lista fontossága

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

1. A költségvetés mindig hazudik

Ja, hogy nincs is költségvetésed. Az a lehető legrosszabb eset, amikor nem vagy tisztában, hogy mennyi anyagi forrásod van a felújításra, vagy ha esetleg tudod is, nem látod a végét. Rengeteg ügyfelünk nem szeret szembe nézni azzal, hogy a zsebpénznek nem tekinthető, erre szánt összeg talán a negyedét fedezi a kiadásoknak, amivel az álomház jár. A kivitelezői piac folyton mozgásban van, mikor megindulnak az építkezések, sokkal nehezebb kivitelezőket találni és azok is megkérik a munka árát. Az anyagok is változhatnak időnként, de egy nagyon precíz költségvetés is 1-2 hónap csúszás miatt akár 10%-ot is nőhet. Gondolj bele, ha még költségvetésed sincs, teljesen ki vagy téve annak a veszélyek, hogy a felújítás negyedénél kiürül a pénztárcád.

Az emberek fele, ha tudta volna, mennyibe kerül a teljes kivitelezés a végén, az elején bele sem kezdtek volna.

Megoldás: pontos és kiszámítható tervezés. A kivitelezés tartson fele annyi ideig, mint a tervezés, és várhatóan kevesebb meglepetés ér, de…

2. Mindig vannak meglepetések

A legpontosabb tervezés során is előfordul, hogy változik egy tényező és mindent felborít. A legjobb eset, ha például egy lámpa nem kapható, amit kinéztél. De mi van, ha időközben megszűnt a burkolat, esetleg kiderült, hogy sokkal többet kell dolgozni a ház egy adott részén, mert a vártnál rosszabb állapotban volt. Csúsznak a határidők, borulnak a tervek, nőnek a költségek.

Megoldás: légy rugalmas, mindig és minden esetben hagyj magadnak időt és anyagi keretet a meglepetések kezelésére.

Hibák a felújításnál

3. Nincs hibátlan munka

Ez lehet, hogy nem a legjobb marketing szöveg, de ez a valóság. Minél precíziósabb a munka, annál több gond adódik. Viszont nem lehet arra építeni, hogy mindenki mindig 100%-ig el tudja végezni a rá bízott munkát. Előfordulhat, hogy a burkoló több lapot tör el a vártnál és újra kell rendelni, még az is lehet, hogy nem az ő hibája, tényleg lehetetlen szépen vágni őket. Olyan is előfordul, hogy két, ugyanolyannak mondott, csak más színű bútorlap minősége eltér, és ez csak az asztalos keze között derül ki. A villanyszerelő elnézhet egy áramkört, az lehet pont a legfontosabb lett volna.

Megoldás: a probléma megoldó hozzáállás ilyenkor nagyon sokat segít, a kiabálás és a kifizetések megvonásával való fenyegetőzés kevésbé. Lehet, hogy neked a századik hiba a felújításodban, de az adott illetőnek ez volt az első, ha megadod a lehetőséget a javításra, általában mindenki törekszik megoldani a problémát.

4. A reklám és a valóság nem ugyanaz

Főleg a beépíthető anyagok minőségénél jön elő ez a probléma. Azoknál a termékeknél, amit minden szórólapon vagy hirdetőfelületen megjelentetnek, valószínűleg többet költ marketingre, mint minőségre. Ráadásul ha te azt vennéd, akkor mindenki más is, tehát inkább tömegcikkről beszélhetünk, mint minőségiről. Persze mindig vannak üdítő kivételek.

Megoldás: ahhoz, hogy elkerüld a bóvlit, kérd ki egy hozzáértő véleményét, akinek az a szakmája, hogy tudja, melyik a jó.

5. Folyamatos felügyelet

Ha azt gondolod, hogy a felújítás gördülékenyen fog menni, sajnos rossz hírem van. A kivitelezések ritkán zajlanak le gond nélkül, ha nincs profi segítséged. A legjobb szakemberek is csak annyira tudnak jók lenni, amennyire te ezt megengeded, viszont, ha te kókány munkával megelégszel, annyit is fogsz kapni. Arról nem is beszélve, hogy ugyanannyiba kerül valamit jól megcsinálni, mint rosszul. Ehhez azonban határozott elképzelésekre van szükség és a hibák időben felfedezésére. Az sem árt, ha van fogalmad arról, hogy mit szeretnél. Ez időt és energiát követel, előfordulhat, hogy minden nap 2-3 órát ott kell töltened a kivitelezéseden.

Megoldás: pontos utasításokat lehet gond nélkül végrehajtani, ha neked fogalmad sincs, mit szeretnél, a kivitelező sem fogja tudni megcsinálni, tehát találd ki időben, hogy mit akarsz. A munkát pedig időközben nézd meg és a végén is ellenőrizd, hogy valóban az lett a vége, amit te kigondoltál. A másik megoldás, hogy valakire rábízod ezt (pl. generál kivitelezőre), akinek viszont az idejét kell megfizetni.

Szerződések fontossága felújításnál

+1: Legyenek szerződéseid

Kivitelezőkkel, tervezőkkel, mindenkivel. Végeláthatatlan és értelmetlen vitákat old meg, ha tiszták a keretek, hogy ki mit vállalt, mennyiért, milyen határidőre és hogyan.

No Comments

Post A Comment