4 tipp tökéletes hálószoba elrendezéshez

4 tipp a tökéletes hálószoba elrendezésért

4 tipp tökéletes hálószoba elrendezéshez

Nem is gondolnánk, hogy van tökéletes elrendezés egy hálószobához, de van. A hálószobákban általában alszunk, ezért gardróbokra külön nem térünk ki, de az ágyhoz és annak elrendezéséhez van néhány jó ötletünk.

1. Legyen az ágy körbejárható

Ez azt jelenti, hogy a két oldalán és a lábrésznél legalább 60 cm helyünk legyen. Szűkösebb, de még elviselhető az 50 cm is. Abban az esetben pedig, ha kétszemélyes ágy kerül be, elengedhetetlen, hogy minden oldalról megközelíthető legyen. Tehát ne toljuk falnak egyik oldalát se, mondván, hogy az egyik ember majd a lábrészről mászik be. Gondoljunk arra az eshetőségre, hogy ha valaki betegen fekszik, törött lábbal, esetleg hasi műtét után vagy 8 hónapos terhesen milyen kellemes kimászni és vissza.

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

Körbejárható ágy a hálószobában

2. Az ágy szélessége

Általában szabvány méretűek, a két személyes ágyakból a legkisebb 140 cm-es matracot fogad be, ami az ágykerettel együtt kb. minimum 150 cm szélességű. A legnagyobb ágyak 200 cm-es matrachoz, illetve 160 és 180-es mérethez valóak. A matracok hosszra mindig 200 cm-esek. A fejrészt és a keretet ne felejtsük le, néha egy 160-as matrachoz való keret lehet akár 180 cm szélességű is. Erre jön az előzőekben említett 60 cm-es körbejárható sáv is.

Szabvány matrac méretek

3. Ablakok helyzete

Természetesen minden hálószobának elengedhetetlen része az ablak. Általában 90 cm-en kezdődnek, így akár egy alacsonyabb ágykeretet alá is lehet tolni, azonban nem túl praktikus két okból sem. Az egyik, hogy az ablakot nem tudjuk megfelelő módon függönyözni, a másik, hogy az ablak nyitása mindig az ágyra mászva történne. Néha terveznek magasabb ablakokat is a hálószobába, és ezek alá teszik az ágyat. Ezek inkább természetes fény beengedésére szolgálnak, azonban ezeken kilátni vagy be nem igazán lehet. Itt is a függönyözés a legkritikusabb pont, hiszen, ha nem a keretre szerelődik a függöny karnisa, akkor az ágyon fekve belátunk a függöny és az ablak közé. A legpraktikusabb, ha az ágy mellett vannak az ablakok.

4. Éjjeliszekrények

Ideális esetben az ágy két oldalán vannak, de van, hogy nincs helyünk sehogyan sem az ágy mellé tenni két éjjeliszekrényt, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Ilyenkor folyamodhatunk az ágy háta mögött húzódó parapetszerű éjjeliszekrényhez is, az ágy fölötti részen akár polcok is lehetnek, az oldala pedig lehet akár kihúzható is, mint egy keskeny, de magas fiók.
Ezeket főleg olyan helyeken érdemes alkalmazni, ahol az ágy fejrésze például közvetlenül az ajtó mellé esik, így a körbejárhatóság ugyan megvan, de az éjjeliszekrény problémája megoldatlan.

Hátsó éjjelszekrény kis hálószobába

Tags:
No Comments

Post A Comment