#stíluskereső – Te és az otthonod

Stíluskereső - Te és az otthonod fejléc

#stíluskereső – Te és az otthonod

Hogyan találjuk meg a saját stílusunkat? – 1. rész

Nem kevesebb a szándékom, minthogy rádöbbentselek, mennyire rajtad múlik az, hogy az álom otthon valóban álom legyen és ne rémálom. A saját stílusod, belső tered, otthonod megtalálása egy olyan tanulási folyamat, ami ha ezt olvasod, lehetőséged ad számodra, hogy végül meg is találd. Útmutatóval szeretnék szolgálni, egyszerű és érthető szabályokkal. Ha eleged van abból, hogy bedobozolnak és neked azok alól kell előásnod, hogy mit is szeretnél vagy csak szimplán unod már a belső terekről készült képek tekergetését az interneten, amiktől nem vagy előrébb, ez a cikksorozat megadja, amire vágysz.

Onnan jött az ötlet, hogy sokan az ötlethalmazokban elveszve keresgélik a stílusukat sikertelenül. Azt gondolhatnád, hogy ezzel a cikksorozattal a saját szakmai titkaimat adom ki. A végére érve persze megérted, hogy az én munkám sokkal szélesebb skálán mozog.

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

Minden részben hozok egy szabályt, ami közelebb visz a megoldáshoz. Elmagyarázom, mire gondolok, példákkal színesítem, és minden esetben hozok képeket is hozzá, hogy minél érthetőbb legyen. Ha egy szabály esetében úgy gondolod, hogy nem neked szól, nem érint, szánj rá pár percet és olvasd újra, mert sokszor azok vonatkoznak ránk leginkább, amire egyáltalán nem gondolunk. Lehet itt akadtál el abban, hogy hogyan találd meg a stílusod, hiszen teljesen figyelmen kívül hagytad az adott irányelvet, valójában az pedig sokkal fontosabb, mint hinnéd.

Persze lesznek olyanok, amiket már tudsz, de használd őket megerősítésként, hogy jó úton haladsz.

Minden esetben „otthon” szót fogok használni, de értheted ezt bármilyen életteredre; a szobádra, a lakásodra, az irodádra, bármire, aminek a stílusát keresed.

1. Ne akarjon az otthonod másnak tűnni, mint amilyen vagy

Tudom, egyszerűnek tűnik, valójában az egyik legnehezebb szabály. Észrevetted, hogy tagadást használtam? Ne akarjon másnak tűnni. Nem azt írtam, hogy legyen olyan, amilyen vagy. A kettő között óriási a különbség.

Ne akarjon az otthonod puccosnak tűnni, ha te melegítős, szakadt pólós típus vagy. Ne próbáljon meg harsány lenni, ha te nem vagy az. Ne akard, hogy az otthonod letisztult legyen, ha sosem tudsz rendet tartani amúgy sem.

Azért nem érdemes olyanná tervezni az otthont, amilyenek nem vagyunk, mert senki sem tud kifordulni önmagából. Lehet benned egy ilyen szándék, hogy letisztultat szeretnék, mert rendet tartó típus akarok lenni. De a letisztult otthontól nem válsz pedáns rendet tartóvá. Válhatsz, de az egy hosszú folyamat és elhatározás kérdése.

Azt is érdemes itt végiggondolni, hogy miért fordulunk el vagy utáljuk a szüleink vagy nagyszüleink stílusát, amikor abban nőttünk fel? Meguntuk, besokalltunk tőle? Annak a stílusnak vagy stílus káosznak a megtagadása még nem egyenlő azzal, hogy minimalista kell. Fogalmazzuk meg, hogy mit nem szeretünk benne. Lehet csak az anyagokat, vagy a színeket esetleg a fényeit. Ami még fontosabb, derítsük ki és jöjjünk rá, hogy mi az, amit viszont szeretünk. Mert e között és a derékszögű minimalista között még rengeteg árnyalat létezik és lehet ott a miénk.

Nagyszüleink étkezője és egy minimal étkező - Lakberendezési stílusok

Elnézést kérek a minimalista stílustól, jellemzően a „modern” és „minimalista” szót használják az emberek, amikor arra utalnak, hogy „nem olyat, mint a nagyszüleimé”. Aztán gyökereiben olyan klasszikust akarnak, ami picit modernebbre van hangolva. Láss csodát.

Később kitérek majd egy-egy stílusra, amikor már közeledünk a cél felé, de egyelőre azokat dobjuk ki az ablakon, amiktől kiráz a hideg. Kövessék azok, amik bármennyire is a szívünk csücskei, valójában nem mi vagyunk. Utolsóként pedig dobjuk ki azt, amik szeretnénk ugyan lenni, de még életünkben egy lépést nem tettünk azért, hogy olyanok legyünk, mert valószínűleg nem most fog ez bekövetkezni (de éljenek a dacolók, akik megmutatják, hogy ki vagyok én, hogy megmondjam).

Szüleink hálószobája és egy minimal hálószoba - Lakberendezési stílusok

A következő tippel még egy lépéssel közelebb leszel a saját stílusodhoz.

Olvasd el a második részt is: Stíluskereső 2. rész

No Comments

Post A Comment