Okos otthonok

Okos otthonok blogbejegyzés

Okos otthonok

Egyre több projektünknél merül fel az “okosítás” kérdése lakások, családi házak és irodák tervezése esetén egyaránt. Az okos otthon kifejezés egy olyan rendszert takar, amellyel az adott ingatlan elektronikai berendezéseit össze tudjuk kapcsolni és irányíthatjuk akár a világ másik végéről is. Hogyan működik mindez és mik az előnyei? Erről mesélünk most nektek! 

A technológia fejlődésének ezen a szintjén, amikor már alig tudjuk elképzelni az életet okos telefon vagy okos tévé nélkül, és már azt sem kell észben tartanunk, hogy tejet kell venni, hiszen az okos hűtőnk megrendeli helyettünk, ha érzékeli, hogy fogytán van,  akkor talán már alig csodálkozunk azon, hogy komplett otthonokat is “fel lehet okosítani” annak érdekében, hogy a mi amúgy is zsúfolt életünk egyszerűbb legyen.

Okos otthon

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

Mire jó az okos otthon?
Az okos otthon hátterében egy innovatív, komplex rendszer működik, mely a különböző eszközök és berendezési tárgyak összehangolt irányítását központosítja. Gyakorlatilag tehát a világítástól kezdve a hűtés-fűtés rendszeren át, a kamera és – riasztórendszerig, a gáz és – vízcsapok, a redőnyök és szalagfüggönyök irányítását egyetlen gombnyomással vezérelhetjük, bárhol is legyünk. Ezeken kívül még nagyon sok minden hozzákapcsolható ehhez a rendszerhez, ma már szinte csak a képzeletünk szabhat határt.

Hogyan kell elképzelni egy ilyen okos otthon rendszert?
A rendszer alapja egy központi egység, amelyhez az irányító egységeket tudjuk hozzákapcsolni és ezen keresztül vezérelni őket. Egy ilyen központhoz – modelltől függően – akár több száz egységet is hozzá tudunk rendelni. Lakásunk, házunk vagy irodánk berendezéseit aztán internet segítségével okostelefonról vagy tabletről is tudjuk irányítani akár az épületen belül tartózkodunk, akár a világ bármely más pontján vagyunk.

Okos otthon vezérlése telefonról

Okos otthon étkező és nappali

Csak új épületet lehet felokosítani?
Szerencsére nem! Meglévő lakásunkat, házunkat, irodánkat is könnyedén fel tudjuk okosítani, mivel ezek az egységek – a kamerarendszer kivételével – vezeték nélkül, rádiófrekvencián kapcsolódnak a központi egységhez. Így tehát a telepítése gyors, költséghatékony és a lakásunkat sem kell miatta a feje tetejére állítani.

Okos otthon hálószoba

Ha az okosításon gondolkozunk, akkor fontos megjegyezni, hogy nem muszáj minden egységet egyszerre megvásárolnunk, mivel később is be tudunk illeszteni a rendszerbe új egységeket, így a költségünk is jobban eloszlik. Költözés esetén pedig vihetjük magunkkal az egész rendszert! További előnye, hogy ezek a rendszerek elérhetőek mind Androidra mind iOS-re.

Okos otthon vezérlése tabletről

Hogyan lehet telepíteni?
A telepítést szakember végzi, de később mi is tudjuk programozni a rendszert mindenféle programozói tudás nélkül. Az egyes eseményekhez egy vagy több másikat is hozzárendelhetünk. Például ha kinyílik a bejárati ajtó, akkor az arra néző kamera készít egy képet a lakásba lépő személyről. Vagy ha csak pihenni szeretnénk, akkor egy gombnyomással le tudjuk húzni az összes redőnyt, lámpák és LED szalagok színét valamilyen kellemes árnyalatúra állítani és nyugtató zenét elindítani, sőt, a fényhatások akár a zene ütemére is vibrálhatnak.

Okos otthon hangulatvilágítás

Mire jó még egy okos otthon rendszer?
– Ha a Balatonon vagy Horvátországban van üdülőnk és csak a vizet és gázt szeretnénk elzárni, akkor ezt bárhonnan megtehetjük anélkül hogy le kéne utaznunk az víkendházunkhoz.
– Távolról rá tudunk nézni a biztonsági kamerák képére.
– Fűtésünket be tudjuk kapcsolni, amikor elindultunk a munkahelyről és mire hazaérünk már a meleg lakás fogad minket. Ugyanígy, ha elfelejtettük lekapcsolni a fűtést, egy gombnyomással korrigálhatjuk mulasztásunkat.
– Reggel a természetes fényre ébredhetünk, mivel az ébresztő csörgésére elhúzódnak a redőnyök és a sötétítők.
– Mikor már csak pár méterre vagyunk a garázsunktól, kinyílik a kapu és a garázsajtó.
– Ha a vizes helyiségben csőtörés van vagy kifolyik a víz a mosógépből, akkor automatikusan elzáródik a vízcsap, így megelőzhetjük, de legalábbis minimalizálhatjuk a kárt.
– A kaputelefont is össze tudjuk kötni a telefonunkkal, ennek köszönhetően a kanapéból ülve is be tudjuk engedni vendégünket.

Olvastad már?
5 dolog, amit érdemes tudnod az építőiparról és a mesterekről
Hogyan válasszunk világítást – 1. rész

No Comments

Post A Comment