Mit lehet kihozni egy kandallóból?

Mit lehet kihozni egy kandallóból

Mit lehet kihozni egy kandallóból?

E-nterior “háztűznéző” pályázatunk kapcsán egyik olvasónk egy érdekes kéréssel fordult hozzánk.

Az olvasói levél:

Igazából én elégedett vagyok a lakásommal, esetleg egy dolog, amiben tudnának segíteni, mégpedig abban, hogy van egy kandalló, ami nagyon “gagyi” (ajándékba kaptuk, de nem tudunk megbarátkozni vele.)

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

Az összes kép, amit elküldtem egy térben vannak (konyha-­nappali­-étkező). Ahogy írtam is a kandallót szeretném minimális anyagi ráfordítással természetesebbé és ideillőbbé alakítani. Sajnos a “tűztér” nagyon mű (nem bajom, hogy elektromos, mert kémény nincs amúgy se, tehát nincs más lehetőség. Akár üzlet is érdekel, ahol elfogadható áron kapnék természetesebb megjelenésű kandallót, ráadásul szeretném, hogy finoman elegáns legyen :­)

Előre is köszönöm, ha segítenek ebben!

Üdvözlettel: Veronika

lakás belső

Kedves Veronika,

köszönjük, hogy hozzánk fordult segítségért. A képekből egyből kiderül, mire gondolt, amikor azt írta, hogy mű és nem illik a környezetbe. A tűztérrel nem lenne gond, és nem lenne ilyen mű hatása, ha a keret tekintélyesebb lenne. A klasszikus kandallók szépsége, legyen az bioetanol vagy hagyományos, abból fakad, hogy a tűzteret egy komoly keret veszi körül. Ha megnéz bármilyen kandallót, legyen az a barokk vagy rokokó stílusra jellemző díszes darab vagy egy visszafogott, modernebb klasszikus, a keret mindig teljesen körbeöleli a tűzteret.

Az Ön kandallójával elsősorban az a probléma, hogy klasszikus akar lenni egy pici kerettel, de láthatóan ahhoz kevés, hogy valójában tényleg klasszikus legyen, de kellően rontja az összképet ahhoz, hogy modern se lehessen.

Készen kapható kandallók mindig drágábbak, mint építeni, és sajnos a piacon a klasszikus vonal nem túl népszerű mostanában, így ezek borsosabbak is, mint modern társaik. Egy valóban szép kandalló fél millió Ft­-nál kezdődik, ezért inkább átalakítást javaslok a bioetanol tűztér megtartásával.

A tűztér alatt alakítson ki egy párkányt, két oldalán egy-­egy oszlopot és a tetejét is szélesítse. A kandalló jobb és bal oldalát is bővítse, hízlalja legalább a tűztér szélességének felére jobb és bal oldalt is. A tűztér köré kerüljön egy  plusz réteg (például ytongból), aminek a burkolata lehet kőből, mészkőből, márványból, a lényeg, hogy a kandalló előlapjával egy síkba essen. Ebből pedig emelkedjen ki a kandallópárkány, legalább 3 cm­-re. Lehet kandallópárkányokat (oszlopokkal) készen kapni, ezek azonban valódi, kéménnyel rendelkező kandallókhoz vannak kitalálva, tehát általában 20 cm mélységűek. Ezeket akkor tudja használni, ha a kandalló nem mélyebb, mint 20 cm, illetve akkor, ha mögötte kialakít egy „álkéményt” gipszkartonból.

kandallóForrás: andrewcullum.com

Ilyen az Orac Decor H101A kandallópárkánya is, amely falfestékkel színre festhető. Ennek ára kb. 160 000 Ft, beszerzésében tudunk segíteni.

kandalló párkány

kandalló dekoráció

 

Ha nem szeretne álkéményt és 20 cm­nél mélyebb a kandalló, az alábbi kép szerint építhet egy külső keretet szintén ytongból, amelyet díszíthet.

kandalló terv

Az oszlopfőkhöz itt az Orac Decor B410­-es díszítőelemét tettem.

Az alsó és felső párkány pedig kialakítható mészkőből. A díszítőelem és a kandalló külső kerete a mészkőhöz igazodó színre festhető.

Ez a nappaliban így fog mutatni:

kandalló a nappaliban

A tűztér mű hatása valószínűleg akkor a legszembeszökőbb, amikor nem ég benne a tűz. Egy kovácsoltvas kandallórács elvonja a figyelmet a tátongó tűztérről, vagy jó megoldás lehet még egy váza virág esetleg cserepes növény is az alsó párkányra állítva a tűztér elé, mint az alábbi képen.

kandallórács

virág kandallóvalForrás: myaberdeengarden.wordpress.com

Olvastad már?
Tippek fürdőszoba kialakításához
Modern nappali függönyözése. De hogyan?

No Comments

Post A Comment