Hogyan érdemes két lakásból egyet vagy egy lakásból kettőt csinálni?

Hogyan érdemes két lakásból egyet

Hogyan érdemes két lakásból egyet vagy egy lakásból kettőt csinálni?

Nagyon sok olyan élethelyzet adódhat, amikor több lakásból kell egy élhető teret csinálni vagy egy lakásból kell többet csinálni: a nagyszülők a családhoz költöznek, külföldről hazajövő gyermeknek kell saját életteret biztosítani, születik egy gyermek és jó lenne megvenni a szomszédos lakást, esetleg sikerült egy elég nagy ingatlanra szert tenni és albérletnek tökéletesen lehetne használni, de túl nagy és kihasználatlan.

Mikor érdemes egy lakásból kettőt csinálni?

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

A legfontosabb, hogy az ingatlan alapterülete indokolja a leválasztást, ha az alapterület nem haladja meg a 60, de inkább 80 négyzetmétert, akkor nem érdemes belevágni. Egy garzon kialakítása is igényel 30 négyzetmétert, és ezt csak egy ember tudja kényelmesen használni. Természetesen egy jó lakberendező kis tereket is izgalmasan ki tud alakítani.

pici lakásEgy alig 17 négyzetméteres lakás (thetinylife.com)

A falak bontásával legyünk körültekintőek, bizonyosodjunk meg arról, hogy melyek a teherhordó falak, mielőtt a bontásba kezdünk. Teherhordó falat bontani nem lehet, de ajtó- vagy ablaknyílást vágni igen, ezekhez azonban statikai engedély, társasházakban az ott lakók engedélye is szükséges.

Az ablakok elhelyezkedése is döntő lehet, hiszen szobákat nem hagyhatunk természetes fény nélkül. Sem hálót, sem gyerekszobát nem választhatunk le úgy, hogy az ablak nélkül marad. Olyan eset is van, amikor egy ablakot kell többfelé osztani: mivel ez homlokzati változást jelent, építészeti engedély szükséges hozzá.

A WC helye nem csak társasházi lakásokban fontos, hanem családi házakban is, ugyanis a WC lefolyók vastagabbak, mint a többi háztartási lefolyó. Ennek a csőnek leejtést kell biztosítani, ami miatt nem lehet túl messzire húzni. A vizes csöveket azonban aljzatbetonban és falban messzebbre is el lehet vinni. Amikor a WC lefolyó elmozdítása elengedhetetlen, azonban a körülmények nem engedik, lehet ún. darálós WC-t használni. Ez a típusú WC egy átlagos háztartási lefolyóra kötve működik.

darálós wcDarálós WC (wcdaralos.hu)

Mikor érdemes két lakásból egyet csinálni?

Első és legfontosabb szempont, hogy a két lakás legalább egy ajtónyi méretű felületen találkozzon. Sokan azt gondolják, hogy szükséges egy egész hosszú falszakasz, de valójában az egyik lakás helyet adhat a közösségi tereknek: nappalinak, konyhának, étkezőnek, míg a másik lakásban elhelyezhetőek a privát szféra: a hálószobák, gyerekszobák, fürdők. Természetesen nagyobb szabadságra ad lehetőséget az ettől nagyobb közös, bontható falszakasz.

A két lakás legtávolabbi pontjai ne legyenek kilométerekre egymástól, hiszen senki sem szeret labirintusban élni. Kivéve a macskák.

macska labirintusLabirintusban csak a minotaurusz és a macskák szeretnek élni, hagyjuk meg nekik (buzzbuzzhome.com)

Ugyanígy igaz, hogy az egymás fölött elhelyezkedő lakások se legyenek 3 szintnél magasabbak, mert a két szinttel lejjebb lévő konyha segít az éjszakai nassolásról leszokni, de várandós anyukáknak, kismamáknak babakocsival, esetleg törött lábbal nem túl kényelmes lépcsőzni.

Amikor több lenne a folyosó a lakásban, mint a hasznos tér, olyankor nem érdemes két lakást összenyitni, mert többet veszítünk, mint nyerünk vele.

Olvastad már?
Kis lakás átalakítás előtt és után
Térelválasztók által nyitott távlatok

No Comments

Post A Comment