2020 TRENDJEI – Konyhák

2020 konyha trendjei

2020 TRENDJEI – Konyhák

Új és nem túl új, kibontakozó trendek tűntek fel, amikből érdemes inspirálódni. A trendeket általában az újra, változásra való igények szülik, és azt mutatják, globálisan mik azok a témák, amik foglalkoztatnak bennünket. Ezeket a témákat gyűrűztetjük át otthonunkba, konstans emlékeztetőként vagy segítőként. Fontos ugyanis a hangulat, amibe nap mint nap visszatérünk egy cseppnyi pihenőre.

Hogy mire vágyunk egyénileg, mindig különbözhet attól, amire globálisan vágyunk, de mivel folyamatosan hatunk egymásra, így nem lehet senkit önálló szigetként kezelni. A trendek jó mutatói annak, akár megfogalmazzuk szavakkal, akár nem, hogy merre szeretnénk tartani, még akkor is, ha esetleg nem tartunk ott.

A konyhák mindig központi szerepet kapnak, akkor is, ha valaki alapvetően keveset főz, az igényünk, hogy ez a helyiség (vagy sarok) mutatós, látványos legyen, sosem szűnik meg. Komplexitása miatt ebben a helyiségben beszélhetünk funkcionális trendekről, dekorációs trendekről, kiegészítőkről, de elrendezési trendekről is.

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

Funkcionális trendek 2020 konyháiban

Itt nem bontom szét túlzottan külföldi és magyar trendekre, hiszen sok dolog, ami külföldön elérhető, nálunk egyáltalán nem. Ami külföldön alapvető és természetes, nálunk nem, esetleg fordítva.

Ahogy az nlc-ben megjelent cikkben is megírták a véleményemet, ez továbbra is ugyanúgy igaz. A technológiai fejlődés nagyon meghatározza a konyhai élményeinket. Minél egyszerűbb beépíteni egy újdonságot, annál inkább szeretjük. De vannak újdonságok, amik soha nem mennek ki a divatból.

Fiókok alulra – rendszerezettség

Még mindig sok helyen nyitható ajtókat használunk, de egyre inkább jellemzőek az alsó fiókok a könnyebb kihasználás érdekében. Előtérbe kerülnek emiatt a fiókrendszerezők is, akár fixen beépítettek vagy mozgathatóak, de szeretjük őket és használjuk.

Forrás: pinterest.com

Kamra vasalatok – rendszerezettség

Szintén a rendet szolgálják a kisebb-nagyobb kamravaslatok, kihúzható, kihajtható formában. De látunk kinyitható kamrát is, ami nagyobb szekrénybe épül be. Ez a típus főleg Amerikában jellemző, de egyre jobban szeretjük itthon is.

Forrás: pinterest.com

Kamrák a konyhában – rendszerezettség

Hasonlóan az előzőekhez, viszont más funkcióval a konyhában megjelennek a felmosók és takarító eszközök, vasalók és vasalóállványok, akár porszívók is. Teljesen eltűnnek a rendszerezhetetlen kamrák. Már arra is látni egyre több példát, hogy a konyhabútorba beépül a kazán tartalma, amennyire csak lehetséges, így nincs szükség külön helyiségekre.

Forrás: pinterest.com

Stílus trendek 2020 konyháiban

Ez a személyes, belső világunkat tükrözi, és igazodik a használathoz is. Azonban sosem szűnik meg egyedinek lenni a tér és a használat miatt, még akkor sem, ha egyenbútort veszünk készen.

Fogantyúk – egyediség

Ma már másként állunk a fogantyúkhoz, és ez 2020-ban is látható lesz. Hosszú vagy rövid, rejtett vagy látványosan nagy, mindenki ízlése szerint válogathat az egyre növő kínálatból. Egy konyha képes ezen állni vagy bukni, de egyre inkább visszatérünk az egyszerűséghez, letisztult formákhoz.

Fogantyúk hiánya – letisztultság

Bemart és nyomásra nyitódó ajtók már évek óta a piacon vannak, és egyre nagyobb rájuk az igény. Alapvetően a bútorok kiosztását és a frontok egyszerű szépségét helyezik előtérbe. A bemart fogantyúk határozott vonalakat hagynak maguk után, míg a nyomásra nyitódó ajtók esetében a bútor egy egységes tömböt alkot.

Forrás: pinterest.com

Sötét konyhabútor – egyediség

A kontrasztokra való igényt az utóbbi évek túlzott színbeli egyszerűsége hozta létre. Mindenki a biztosan működő színpalettákhoz nyúlt, és ez a homogenitás egyszerűen unalmassá vált mára. Nem feltétlenül színekhez nyúlunk ennek ellenére, hanem a kontrasztokhoz, hiszen időtállóbb, szerethetőbb, mint bármilyen harsány vonulat. Tesszük ezt a konyhabútorral, a hátfallal, a munkapulttal, vagy a konyhagépekkel is.

Forrás: pinterest.com

Klasszikus vonulatok – változatosság

Egészen modern konyhákban (bár nem minimalistában) megjelentek a klasszikus vonalak. A retro vonalak, nagymamáink rusztikus stílusa, kombinálva az egyszerű vonalakkal és anyagokkal. Itt abszolút a konyhagépeken van a hangsúly.

Ez nálunk nem annyira terjed, sokan fenntartással kezelik ezeket a formákat, hiszen modern konyhára vágynak. Az önállóan álló, retro színes hűtők azonban egyre népszerűbbek nálunk is.

Látványos szigetek – szépség

A konyhasziget általában egy konyha előszobája képes lenni, ha az elrendezés engedi. A szigetek egyre népszerűbbek, látjuk ma már a praktikáját, a benne rejlő potenciált. Az pedig, hogy a sziget sokféle módon dekorálható, összeállítható, szabad kezet ad az egész konyha definiálására. Legyen a bútor színes vagy a bárszék, ami mellette áll, egy a lényeg: hatásos legyen.

Elrendezési trendek 2020-ban

A konyhák alapvetően teljesen kinyílnak és egybeépülnek az étkezővel, nappalival, mert igényünk van a térre, és ezt ez az elrendezés teszi lehetővé.

Továbbra is imádjuk a szigetet, félszigetként vagy teljesen önállóan. Nyitva hagyja a teret, de mégis pakolható, beépíthető, minden szempontból nyerünk vele.

Megbarátkoztunk a furcsa alakzatú konyhákkal, már nem csak az U alak, de a G, és a mindenféle módon szétszabdalt konyhákat is szívesen látjuk, akár étkezőt körülölelőeket is. Ezt főleg a szigetek elterjedése hozta be a köztudatba, hogy már nem csak egyenes vonalakként vagy L alakban képzeljük el a konyháinkat.

Egybeolvadnak a konyhák a nappalikkal, étkező tálalókkal is. Minél kohézívabbá szeretnénk tenni a teret, ahol az egyediséget nem a bútorok különbözősége adja, hanem inkább a színe vagy a felülete, esetleg az elrendezés adta lehetőségek.

Összességében 2020-ban…

… a konyháinkra több hangsúly kerül. Szépségükre, funkcionalitásukra, elrendezésükre. Keressük a praktikus megoldásokat, de megengedőek vagyunk azzal kapcsolatban, hogy ez hogyan ér össze a szépségükkel. Egy-egy döntés erejéig képesek vagyunk a design alá helyezni a funkcionalitást is, mert egyre nagyobb igényünk van arra, hogy szép dolgokkal vegyük körül magunkat.

Megyünk vissza a természetbe, amit egy külön cikkben részletesen kielemzek, de a konyhák tekintetében is a természetes anyagokat és hatásokat keressük. Ilyen a fa, a márvány, a föld és természet színei. A rusztikus, klasszikus konyhák is egyszerűsödnek, és bár van igényünk a dekorációra, de átformálódik az elképzelés arról, hogy mi a dekor és mi a dekor felület. Áttolódik a fókusz a bútorok frontjára, a fogantyúkra, a munkapultra és a hátfalra. Egyre inkább elhagyjuk a bárszekrényeket vagy kiszervezzük a konyhából, így kiszorulnak a kristálypoharak és egyéb, eddig itt jellemző dekorációk.

Az előző cikkben olvashattál az idei színekről, a következő cikkben továbbhaladok a nappalikra és az egész lakást érintő idei trendekre.

No Comments

Post A Comment