Útmutató kalauz LED izzókhoz – 2. rész

Útmutató kalauz LED izzókhoz

Útmutató kalauz LED izzókhoz – 2. rész

Amint megtapasztaljuk milyen, ha egy beépített LED lámpa világítja meg konyhapultunkat, könyves szekrényünk polcait vagy bárszekrényünket, és ehhez hozzávesszük további értékeit, akkor máris szaladni fogunk kicsavarni a villanykörtéket a nagy, nehéz csillárból. Útmutató kalauz LED izzókhoz 1. részében górcső alá vettük a fényességre, a színekre és a hőmérsékletre vonatkozó legfontosabb tudnivalókat, most pedig tovább részletezzük azokat a tényezőket, amiket érdemes átgondolni azért, hogy a megfelelő LED-et vásároljuk meg.

Vásárlás előtt tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

  • Milyenek a helyiségek adottságai, ahová LED-es világítást szeretnél?
  • Mi lesz a LED-ek funkciója?
  • Spotlámpára vagy fényszalagra van szükséged?

1. Milyenek a helyiség adottságai?

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

Mekkora a helyiség belmagassága, milyen a stílusa, és mi a funkciója? Egy bevonatos LED fénycső (IP védett) például jobban megfelel olyan területen, mint például a fürdőszoba, hiszen itt számít a leginkább, hogy vízálló borítása legyen. Más helyiségekben ez kevésbé indokolt. Az öntapadós szalag szuperül hangzik, de ha csak hóbortból vásároljuk meg, miközben nincs rá szükségünk, akkor később rájöhetünk, hogy nem volt semmi értelme ezt a típust választani.

led világítás fürdőszobában

2. Mi a LED funkciója?

A világítás a helyiség lelke! A fények iránya, minősége és mennyisége gyökeresen megváltoztatja a tér hatását és hangulatát. A kérdés, hogy mit szeretnél megvilágítani? A megvilágítani kívánt terület funkciója és fontossága szerint dönthetünk, hogy nagyobb teljesítményű izzókat választunk, melyekkel célzott megvilágítást alkalmazhatunk és lubickolhatunk a fényáradatban, vagy megelégszünk a kisebb teljesítményű, lágy hangulatvilágítással, háttérvilágítással.

led világítás nappaliban

3. Spotlámpák vagy fényszalagok?

A döntés nem nehéz, a választás talán annál inkább, hiszen a termékpaletta hatalmas. De ne szaladjunk ennyire előre! Amikor választani kell a spot és a szalag között, tulajdonképpen csak azt kell meghatároznunk, hogy lokális világítást szeretnénk, vagy folyamatos hangulatvilágítást.

spot lámpa világítás

Spot

A spotlámpa az izzóból és a lámpatestből áll. Az izzót bármikor kicserélhetjük, a lámpatest esetében már kicsit macerásabb a dolog, de természetesen ennek cseréje is lehetséges. A lámpatestek kínálata óriási, rengeteg formában, számtalan színben, többféle árkategóriában és designban találkozhatunk velük! A LED fényszalagokat ezzel szemben nem cicomázzák. A spot világítás célzott, irányított, inkább funkcionális, egy pontból világít meg egy konkrét területet. A spot lámpatestek között találhatunk billenthető típusokat, melyek teret adnak egy kis játékra.

spot és led világításLED szalag és spot világítás

Szalag

A LED fényszalagok rejtett világításra valóak. Esetükben is sokféle profilú termék gazdagítja a palettát. Választhatunk szilikon, vagy alumínium profilt, átlátszó vagy opálos szalagot, emellett pedig vannak egyenes és hajlított felületű szalagok is, melyek ezen adottságuk miatt szintén különböző fényhatást produkálnak. Leegyszerűsítve a dolgot, tulajdonképpen azon múlik a hatás, hogy a burok hogy töri meg a diódák fényét, szórja vagy tompítja azt. Fontos szempont, hogy a szalagot gipszkartonba, falba vagy csempe közé szeretnénk helyezni, valamint, hogy szükséges-e, hogy vízálló legyen. És ez még mindig nem minden! Mi a helyzet a szalag hosszúságával?

FÉNYSZALAGOK HOSSZÚSÁGA
Sokan elkövetik azt a hibát, hogy csak a szalag hosszúságával foglalkoznak és ez alapján döntenek a vásárlás során. Természetesen ez is fontos, de ezzel együtt az számít igazán, hogy hány darab LED van a szalagban! Ha csak néhány LED lámpa van, akkor valószínűleg túl messze vannak egymástól, így teljesen más lesz a fényhatás, mint azt elvárnánk. Távol ülő izzók foltszerű, a sűrűn elhelyezkedő „fénypöttyök” viszont egybefüggő hatású vonalat eredményeznek.

Sikeres LED választást kívánunk!

Forrás: superbrightleds.com, interldecor.blogspot.com

Olvastad már?
Útmutató kalauz LED izzókhoz – 1.rész
Gipszkartonba építhető LED világítás

 

No Comments

Post A Comment