A színek térhatása a lakberendezésben

Színek térhatása a lakberendezésben

A színek térhatása a lakberendezésben

Amikor otthonteremtésre kerül a sor, sokszor még a kifinomult ízléssel rendelkezőket is meglepetés éri, mert a gondosan kiválasztott színek nem feltétlenül harmonizálnak egymással. Nem is gondolnánk mennyit számít egy tér érzékelésében a sötét és világos színek használata és elhelyezése, valamint különböző anyagokon való megjelenése. Cikkünkben körüljárjuk a legfontosabb tényezőket, melyek segítségével könnyedebben felismerheted a színek térhatásában rejlő lehetőségeket.

A színek térhatása
Általános tudnivalók

A vizuális ingerek rendkívül nagy hatással vannak ránk anélkül, hogy tudatosítanánk a minket körülvevő környezetben jelenlévő színek által keltett érzetet. A színek térhatása gyökeresen meg tudja változtatni egy helyiség hangulatát, ami különösen nagy jelentőséggel bír például egy kis lakás esetében.
A színek képesek optikailag tágítani és szűkíteni a teret, ebből kifolyólag nem feltétlenül a bútorok méretével és elhelyezésével érdemes trükköznünk. A színek árnyalata és eloszlása legalább ilyen nagy jelentőséggel bír!

A napsárga szín hatása
A színek hatása

A különböző színek eltérő pszichikai hatást gyakorolnak ránk és bizonyos mértékben befolyásolják komfortérzetünket. Egy piros vagy bordó árnyalat nyomasztó hangulatot teremthet, ha teljes falfelületeken megjelenve vesz körül minket, míg egy halvány napsárga megnyugtató és komfortos, egy kellemes zöld inspiráló és pozitív érzéseket ébresztő lehet. Nagyon fontos tehát a mennyiség, valamint a felület, melyről visszaköszön az adott szín. Te megfigyelted már, hogy egy adott szín milyen mennyiségben, milyen anyagokon és milyen telítettségben van jelen otthonodba? Milyen érzetet kelt benned?

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

Tipp: Kis lakásokban, szűk helyiségekben használjunk világos színeket!

A világos színek hatása
A színek térhatása

A színek térhatása nemes egyszerűséggel abban rejlik, hogy a meleg árnyalatokat közelebbinek, míg a hideg színeket távolabbinak érezzük. Ezt mindig az adott szín környezetében előforduló többi színekhez viszonyítva, a háttér tulajdonságait figyelembe véve határozhatjuk meg. A legszembetűnőbb különbség a fekete és a fehér háttér előtt vizsgált színek megítélésében mutatkozik. Fehér háttér előtt a sötét színeket közelebbinek érezzük, a világosak pedig a háttérbe olvadnak, fekete fal előtt pedig a fehér és világos színek ugranak ki, a sötétek pedig hátra szorulnak.

Színek, felületek és anyagok

Legközelebb, amikor bútorboltban jársz, figyeld meg, mennyire másként működnek a színek a különböző felületeken. Látni fogod, milyen érzetet kelt például egy tömör anyagon megjelenő kék, mint egy átlátszó, plasztikus anyagon feltűnő árnyalata. Ugyanaz a szín mindig más és más arcát mutatja meg, ha a padlón használjuk, az oldalfalakon, a hátsó falon, esetleg a mennyezeten. Más a szürke, ha fa anyagon, fémen, üvegen, matt hordozón vagy csillogó felületen jelenik meg, ha bolyhos szőnyegen látjuk, esetleg egy fénylő csempén díszeleg.

Jó, ha tudod:Ha sötét színű a mennyezet, akkor a helyiség optikailag kisebb belmagasságúnak tűnik, tehát a sötét plafon lefelé nyomja a teret.

Ha úgy érzed bizonytalan vagy lakásod vagy házad tervezése során, érdemes kikérned egy lakberendező véleményét, tanácsát, esetleg rábízni a teljes tervezést. Egy profi lakberendező képes egészében átlátni a helyzetet, komplexen gondolkodik és szakértő szemmel nézi a részleteket. A közös bevásárlások alkalmával segít a bútorok és anyagok kiválasztásában, a saját stílusod, lehetőségeid és a garantáltan szép végeredmény összehangolásában. Nincs is jobb annál, mint amikor elégedett vagy és teljes mértékben otthonosan érzed magadat saját lakásodban/házadban. Hogy létezik egy hely, ahová örömmel térsz haza és jól érzed magadat minden helyiségben, ahová csak belépsz.

Hiányzik egy kis színfolt?

Legtöbbször nem tudjuk, hogy milyen színt válasszunk és végül belecsúszunk abba a hibába, hogy minden natúr és színtelen lesz. Utána pedig nem értjük, hogy miért is nem mertünk bátrabban színekhez nyúlni. A kísérletezés költséges, ezért egyszerűbb a mindig biztos színtelenséghez nyúlni, azonban vannak költségkímélő, ugyanakkor ízléses megoldások ilyen esetekben is.

A kiegészítőket mindig egyszerűbb cserélgetni: díszpárnák, vázák vagy képek, esetleg növények kaspói is lehetnek színesek. Ha bátrabbak vagyunk, kisebb asztalkákat is választhatunk színesben, esetleg beruházhatunk szőnyegre is, és még mindig nem kell felforgatni a házat vagy mestereket hívni, ha meguntuk.

Színes kiegészítők natúr alapokon

Legyünk bátrabbak, válasszunk egy falat, amit festhetünk egy kedvelt színre, vagy fedjük be poszterrel, tapétával.

Poszter a falra színfoltként

Minél személyesebb a formavilág számunkra, annál jobban fogjuk szeretni, így ne az aktuális divatot kövessünk, hanem igyekezzünk olyan kiegészítőket találni, amiket szépnek, hasznosnak és praktikusnak találunk.

No Comments

Post A Comment