Mire és mikor kérjünk fel lakberendezőt?

Mire és mikor kérjünk fel lakberendezőt?

Mikor hívjunk lakberendezőt? Miben tud segíteni? Mire van szükségem egy kivitelezéshez? Mit tudok megoldani egyedül?

A cikk ezekre a kérdésekre keresi a választ. Mit, hogyan és mikor?

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

Először is leszögezném, hogy nincs olyan, hogy ez a legjobb vagy az a legjobb út, ha az ember építkezik vagy felújít. Vele vagy nélküle, kell-e lakberendező vagy se? Jó-e, ha generál kivitelezővel dolgozok? Rengeteg a kérdés, és nap mint nap szembesülök vele, hogy a megrendelőim nem tudják, mit hogyan érdemes. Menjünk sorba tehát.

Építkezek, mire, kire van szükségem?

Előírás szerint építészre, építészeti engedélyekre. A megvalósuláshoz pedig kivitelezőkre, akik valósággá faragják a terveket, amiket az építész megtervezett.

Mit tervez az építész, miért kellene lakberendező, ha nem előírás?

Az építész, gépész megtervezi a ház falait, a szigetelést, majd gépész a fűtést, a ház működését. A lakberendező megtervezi a világítást, a burkolatokat, a gipszkartont és a designt. Ahogy a lakberendező nem tervezi meg a ház homlokzatát, úgy az építész sem fogja megmondani, hol legyen a TV vagy a mosógép. Nincs szükség lakberendezőre, ha pontosan tudod, mi hová fog kerülni a belső térben.

Kell-e generál kivitelező?

A generál kivitelező hozza a mestereket, összeszervezi őket, határidőre, garanciára vállalja a munkát. Ha ezek egyikére sincs szükségünk, akkor nem szükséges generál kivitelező. Ha csak azért nem fogadnál generál kivitelezőt, mert az dob a költségeken, pontosan akkor nem engedheted meg magadnak, hogy ne fogadj generál kivitelezőt.

Mikor keressek lakberendezőt?

Mindig azt szoktam mondani, hogy sosem késő, de a valóság az, hogy minél később, annál több lehetőséget dobtál ki az ablakon. Ha egyszer elhatároztad, hogy lakberendezővel dolgozol, az építészeti tervekkel első dolgod legyen, hogy megkeresd. Ez az a pont, ahol még kompromisszumok nélkül lehet húzgálni falakat, olyan megoldásokat berakni, amit utólag már nem lehet.

Késő egy lakberendezőt akkor hívni, ha már állnak a falak?

Semmire sincs késő akkor sem. De ott már jóval kevesebb a lehetőség, mint előtte. Különösen, ha már az elektromos kiállások is adottak. Még tapétában és függönyben tud segíteni, ami sokat számít, de bizonyos lehetőségeidet beszűkítetted vele.

Mi lenne az ideális számomra, ha építkezek? Hogyan tudok egy lakberendezővel együtt dolgozni?

Először is, keress megbízható építészt, lakberendezőt, kivitelezőt. Utána tájékozódj, hogy mi fér a költségvetésedbe.

Egy tanácsadás egyszerűen néz ki, az építész által megalkotott tervek felett egy lakberendezővel konzultálsz, aki el tudja mondani, hogy miket kell figyelembe venned, hogyan állj neki, mik a folyamatok, hogyan, miben tudsz gondolkozni a belső teret illetően. Ilyenkor a tanácsokat megfogadva visszamehetsz az építészhez módosításokat kérni, illetve kommunikálni tudod a változásokat a kivitelező felé.

Aztán persze kérheted, hogy a lakberendeződ folyjon a munkába kicsit jobban bele. Tervezzen neked csilli-villi látványterveket, mondja meg, hogy hol legyen lámpád, milyen padlóburkolathoz milyen ajtókeret illik, stb.

A tervekből a kivitelező tud majd dolgozni, méretek alapján mindent a helyére tud tenni.

Na de mi történik, ha a kivitelező olyat kérdez, amire nem tudja a választ senki igazán, de a megrendelőnek kellene kitalálni valamit 5 perc alatt? Sajnos sok ilyen apróság van. Kérhető, hogy a lakberendező kövesse a kivitelezést és legyen minden kérdéssel kapcsolatban elérhető.

Ilyet minden lakberendező vállal?

Nem. És ha vállal is, nem biztos, hogy a te kivitelezéseden is el tudja vállalni. Ahhoz, hogy a kivitelező minden kérdésére a lakberendező tudjon válaszolni, nem csak, hogy szorosan együtt kell működnie a megrendelőnek a tervezőkkel, de a lakberendezőnek is naprakésznek kell lenni minden információval. Ez időt, és energiát követel, hiszen bármikor, bármilyen témával kapcsolatban választ kell tudnia adni, és ez nem tervezhető. Van, hogy több telefont el kell intézni, mire kiderül egy egyszerű kérdésre a válasz.

A lakberendező felelőssége meddig terjed?

Attól függ, mit bízol rá. Döntsön helyetted? Te akarsz dönteni mindenről? Mindent szeretnél mérlegelni, vagy egyszerűbb, ha mindent oda bízol? Minden kivitelezés egy folyamatos döntési lavina, ennek egy részét átvállalhatja a lakberendező, de mondhatja azt is, hogy nem. Mindenképpen a közös munka elején kell tisztázni a felelősséget és a kompetenciákat. Jó, ha van erről szerződésünk is, ami ezt pontosítja.

Ki fogja intézni a beszerzést? Ki számolja ki, mennyi burkolat, tapéta, stb. kell? Ki mit csinál? Nekem mit kell csinálnom?

A közös munka előtt tisztázni kell, hogy kinek mi a feladata, minden egyes esetben.

Az alábbi feladatok mindegyike része egy kivitelezésnek, és amihez nincs embered, azt magadnak kell megcsinálnod. A lista összefoglaló jellegű, minél több szakemberrel beszélsz, annál inkább bővülni fog.

 1. Tervezéshez adatok megadása (megrendelő)
 2. Tervezés (építész)
 3. Gépészet tervezése (gépész)
 4. Lámpák, világítás tervezése (megrendelő vagy lakberendező)
 5. TV, internet, konnektorok helye (megrendelő vagy lakberendező)
 6. Építési anyagok beszerzése (megrendelő, generál kivitelező beszerzője vagy kivitelező)
 7. Falazás (kivitelező)
 8. Konzultálás a víz és fűtés szerelőkkel (megrendelő vagy lakberendező)
 9. Fűtés, víz kialakítása (kivitelező)
 10. Konzultálás a villanyszerelővel (megrendelő vagy lakberendező)
 11. Elektromos kiállások kialakítása (kivitelező)
 12. Gipszkarton, könnyűszerkezetek tervezése(megrendelő vagy lakberendező)
 13. Gipszkartonossal konzultálás (megrendelő vagy lakberendező)
 14. Gipszkartonos anyagok beszerezése (generál kivitelező beszerzője vagy kivitelező)
 15. Gipszkarton munkák (kivitelező)
 16. Burkolatok, szaniterek kiválasztása (megrendelő vagy lakberendező)
 17. Konzultálás burkolóval (megrendelő vagy lakberendező)
 18. Burkolatok, szaniterek, segédanyagok beszerzése (megrendelő vagy generál kivitelező beszerzője)
 19. Bútorok kiválasztása és megtervezése (megrendelő vagy lakberendező)
 20. Bútorok, beépülő elektromos elemek beszerzése (megrendelő)
 21. Bútorok kialakítása, beépítése (kivitelező)
 22. Dekorációk kiválasztása, megtervezése (megrendelő vagy lakberendező)
 23. Dekorációk beszerzése (megrendelő)
 24. Dekorációk beépítése, felrakása (megrendelő vagy kivitelező)

Mennyit érdemes lakberendezőre áldozni?

A költségvetésed 4-5%-ával érdemes számolni. A lakberendezői díjat nem befolyásolja a költségvetésed, hiszen pontosan ugyanannyi konyhád lesz akkor is, ha fele és akkor is, ha dupla akkora a költségvetés. A tervezői díjak jellemzően négyzetméter árasak, a tanácsadások pedig óra díjban vagy csomagban kérhetőek.

No Comments

Post A Comment