Mindent a függönyökről!

Mindent a függönyökről

Mindent a függönyökről!

Szeretjük lágy esését, árnyalatát, mely összecseng a helyiség színeivel, és hálásak vagyunk, ha a megfelelő sötétítés biztosítja a meleg, nyári napokon. A függöny emeli az adott helyiség hangulatát, kihangsúlyozza a szoba stílusát – de csak akkor, ha a megfelelő darabot választjuk!

Amikor a lakásfelújítás, vagy tervezés során az ablakhoz érünk, már akkor érdemes körvonalazni az ideális függöny színét, anyagát, hosszát és hogy konfekciót választunk, vagy egyedi tervezésűre van szükségünk. Nem tűnik bonyolult dolognak, mégis elégedetlenek lehetünk a végeredménnyel, ha nem az adott hely stílusához, valamint igényeinkhez illő textíliát választunk.

Mi lesz a funkciója?

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

Egy függönnyel dekorálhatunk, árnyékolhatunk és sötétíthetünk. A különböző típusok eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért először ezt a kérdést kell körüljárnunk, mielőtt vásárlásra adjuk a fejünket!

dekoratív függöny

Mekkora legyen a mérete?

Szélességének meghatározásához először a karnis elhelyezkedésének kijelölésére és méretére van szükség.

És hogy meddig érjen? Mi azt mondjuk, hogy a földig! Szerintünk sokkal szebb látványt nyújtanak az ilyen darabok, különösen akkor, ha hosszuknak köszönhetően kedvezőtlen területet takarnak el, például egy radiátort. Mielőtt beállsz a sorba a kasszához vagy rákattintasz a megrendelés gombra interneten, vegyél elő egy mérőszalagot és mérd meg, hogy mennyivel az ablak felett szeretnéd elhelyezni a karnist. Minél magasabban van, annál jobban nyújtja a helyiség által keltett térérzetet!

földig érő mintás függöny

Színek és szövetek

Ez a két tényező a leglényegesebb része a választásnak, mert ezek diktálják a függöny funkcióját és időtállóságát. A szín és az anyag már definiálja a függönyön áteresztődő fény mennyiségét és minőségét, alakítja a helyiség miliőjét. A lágy, telítetlen színű függönyök könnyedén beleolvadnak a  környező színek összhangjába, míg egy kirívó, harsány darab diszharmóniát teremthet.  Vegyük figyelembe a fal, a bútorok és a padló színét, amikor döntés előtt állunk.

dekoratív függöny

Ha a függöny túl nagy és nehéz, akkor nem lesz szép a gyűrődése, ha viszont túl könnyű, akkor nincs tartása és előnytelen az esése. Bármennyire sajnálunk nagyobb összeget költeni egy függönyre, az igazság az, hogy a jó minőség igen sokat számít, annak pedig ára van. Ha megtehetjük, szánjunk rá kicsit többet, mint amennyit eredetileg terveztünk, és válasszunk olyan textíliát, ami sokáig fog jó szolgálatot tenni nekünk.

dekoratív függöny

Egy nagyon olcsó függönyt a napfény hamar megfakít és károsít. Stílusosan, tudatosan és szakértő lakberendező segítségével egyszerűen megtalálhatjuk az ideális anyagot!

Tudtad? Számos hotel használ velúrt, bársonyt vagy gobelint, mivel anyaguk elnyeli a fényt és tartja a hőt.

Milyen fekvésű a szoba?

Fontos szempont a szoba fekvése, mert ha eleve árnyékos, kedvezőtlen fényviszonyokkal rendelkező helyiségről van szó, akkor nem szerencsés még egy barna bársonyfüggönnyel is tetőzni a barátságtalan hangulatot. Gondolkodjunk világos színekben, különösen az északi fekvésű helyiségek esetén! Ha azonban napfényes beltérről van szó, akkor bátran jöhetnek az erőteljesebb színek is!

zöld színű függöny

Dekoratív függönyök
Lehet egyszínű vagy mintás, áteresztő vagy árnyékoló, de akár kombinálhatjuk is őket. Egyre kedveltebb megoldás a két, párhuzamosan futó karnis és két, különböző típusú függöny használata.

dekorfüggöny

Az egyik karnison egy áttetsző, fehér függöny, a másikon pedig egy színes vagy mintás, dekoratív darab alkalmazása tetszetős látványt garantál!

dekoratív rózsaszín és mintás függöny

 Forrás: pinterest.com, decoist.com, adesignideas.com, elledecor.com

Olvastad már?
Modern nappali függönyözése. De hogyan?
Mi megy a habszegfűhöz?

No Comments

Post A Comment