Miért fogadnak az emberek lakberendezőt?

Miért fogadnak az emberek lakberendezőt?

Miért fogadnak az emberek lakberendezőt?

Ma egy érdekes kérdést tettek fel a munkatársaim: miért rakat valaki a nappali padlójába dugaljat? Természetesen a péntek délutáni világmegváltó beszélgetés vitába fulladt, érvek és ellenérvek sorozata hangzott el. Amerikai kollégámat idős emberekre emlékeztette, akik elektromos hintaszéket kötnek rá, nálunk viszont ilyet ritkán látni otthonokban, pláne nem időseknél.

Nagyszüleinknek, ha volt pénzük, kocka házakra kaptak építési engedélyt, ahová nem tervezett nekik senki a padlóba elektromos hintaszékhez dugaljat, de a fiatalabb generációknak sem jutott eszébe a frissen vásárolt panel padlóját felszedni, gyémántvágóval felvésetni egy elektromos kábelért. Most már megterveztethetjük álmaink otthonát bármelyik neves építésszel, kellő anyagi háttérrel, mégsem jut eszébe az embereknek a padlóba dugaljat süllyeszteni. Vajon miért? Vagy miért veti el valaki?

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

Az egyik magyarázat az volt, hogy a bútorok rendezgetése miatt, hiszen ha arrébb tesszük a kanapét, vagy nagyobbat veszünk, hová fog esni a dugalj? Ami viszont még érdekesebb kérdés, hogy miért tesszük arrébb a kanapét? Hiszen, ha egy jól kitalált, funkcionálisan megfelelő elrendezésű otthonunk van, nem tologatjuk a bútorokat; akkor tologatjuk, ha nem vagyunk elégedettek a térrel, ha nem találjuk a dolgok megfelelő helyét, ha beütődik a térdünk a dohányzóasztal mellett elslisszanva.

A lakberendező dolga, hogy megtalálja a legjobb elrendezést, nem csak látvány szempontjából, de funkcionálisan is. Mit jelent az, hogy funkcionálisan? Mi, lakberendezők végiggondoljuk, hogy az egyes helyiségekben mi történik. Például a nappaliban általában vendégeket fogadunk, TV-t nézünk, esetleg ebéd után szolidan horkolunk, ha éppen a gyerekek, akik kisajátították a szőnyeget, hagynak. Mivel a megrendelőink nem egyformák, rengeteg féle szokással, hobbival, élethelyzettel találkozunk munkánk során, amiknek helyet kell tudnunk varázsolni, és félre értés ne essék, tudunk is, ez a szakmánk.

 

Még a lakberendező iskolában megkaptuk, mindenki lakik, tehát mindenki ért ehhez a szakmához, de aki így gondolja, általában nem keres meg minket. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy megrendelőink akkor hívnak minket, ha felismerik, nem boldogulnak egyedül, túlnőtt a fejükön az a vállalkozás, hogy otthont teremtsenek maguknak.

Miért is hívnak tehát minket, lakberendezőket? Elmesélek két egyszerű esetet.

Felhívott bennünket egy kedves pár, akik éppen házat építenek, aminek lerakták az alapjait, a falai már álltak. Végigbeszélgettünk egy délutánt arról, hogy mit szeretnének, milyen elképzeléseik vannak, kiderült, hogy sosem építkeztek még: ez lesz az álomotthon. A házat 35 millióból fogják felépíteni, azt viszont az építési vállalkozó elfelejtette mondani, hogy erre még rá fognak költeni 15 másik milliót, hogy lakhatóvá tegyék. Ezt pedig akkor is rá fogják költeni, ha mi ott vagyunk, és akkor is, ha nem. Utóbbi esetben inkább 20-at. Utóbbi esetet választották: túl soknak tartották az árat, amiért megterveztük volna.

Egy fiatal férfi harmadik emeleti lakását akarta szétveretni, amikor megkeresett bennünket. Elmondta, hogy nagyon alacsony költségvetéssel tud csak szolgálni, de segítséget kért, szerette volna, ha megtervezzük a lakást. Inkább kifizeti a terveket és fázisokra bontva valósítja meg: hajlandó volt megfizetni az árát egy olyan otthonnak, ahová a kimerítő irodai nap után pihenni térhet és meglepődve tapasztalta, hogy mennyi mindenre nem gondolt már a projekt elején.

Azt pedig már csak utólag értette meg, hogy mennyit tudtunk spórolni a lakás átalakításán, ami kategóriákkal jobb minőségű lett, mint amennyibe került, mert megtaláltuk neki a legjobb árú, jó minőségű anyagokat.

Azt gondolnánk, az hív lakberendezőt, akinek pénze van, de ez egyáltalán nem igaz: teljesen ember és élethelyzet függő. Iroda, két szintes családi ház, kiállítási stand, panel lakás, minden megfordul a kezünk között, mert szükség van a szakértő szemünkre, az iparágakat lefedő szaktudásunkra, a projekt menedzselési stratégiánkra, de elsősorban a megértésünkre: itt márpedig ebből álomotthon (iroda, stand) lesz.

szürkület design hálószoba

rózsakert design hálószoba

Olvastad már?
8 ok, amiért érdemes lakberendezőt fogadnod
Útmutató kalauz LED izzókhoz – 1. rész

No Comments

Post A Comment