2015 trendjei – Felületek és padlók

2015 trendjei Felületek és padlók

2015 trendjei – Felületek és padlók

Trendek szerint élünk, stílusunk meghatározó vagy még keressük. De mi is a stílus és mi a trend?


A stílus egy olyan jelenség, amelyben egy művészeti vagy építészeti alapgondolat születik, amely olyan egyedi, hogy korszakokat határoz meg. Lehet ez a minimál egyszerű vonalvezetése vagy a reneszánsz tudomány utáni éhsége. A jelen kori stílust viszont mindig nehéz meghatározni, hiszen egyszerre nagyon sok irányzat él, csak a lakberendezésre gondolva is a minimál, a barokk újabb, megreformált változatai, a vidékies provanszi és mindezek jóleső keveredése. A mai kornak nincs letisztult irányzata, a technológiai fejlődések viszik előre, az anyagok fejlődése szinte folyamatosan megreformálja világunkat, egyúttal stílusunkat is. Ez a sokszínűség ad lehetőséget arra, hogy önkifejezőek lehessünk a lakásunkban is.
Mi viszont a trend? A trend lényegében változás, általában sokakat érint és hosszabb ideig tart. Az okok sokfélék lehetnek, például, hogy tudósok feltalálják a ledet, amely szépen lassan beszivárog a háztartásokba, az autók fényszóróiba, változást hozva a mindennapi életben.
Blogsorozatunkban többek között bemutatjuk azokat a trendeket, amelyek 2015-ben a lakberendezést jellemzik,
padlótól a falfestésig, hálószobától a konyháig stílustól függetlenül.

Padló trendek 2015-ben

Az utóbbi időben egyre több helyen jelenik meg a tömörfa padló, ami ugyan nem új találmány, de egyre szélesebb körben szeretik használni az emberek, mert a gyártási technológia és a felületkezelés miatt egyre tartósabb, strapabíróbb. A svédpadlók, hajópadlók és parketták puha fából és keményből is készülhetnek, az egészen világos színűektől a feketéig válogathatunk.

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

tömörfa padlók

Bal fent: Style Premium Kőris svédpadló, Soul www.matraparkett.hu
Jobb fent: Tosa svédpadló, Imola www.minimaldesign.hu
Bal lent: Domagnano svédpadló, San Marino www.minimaldesign.hu
Jobb lent: Lanzarote Tölgy sötét fekete www.tropusifaparketta.hu

Nagyon népszerűvé vált a bambusz padló, amely valódi bambuszból készült és a gyártók akár konyhákba is ajánlják. Hosszúkás mintázat jellemzi őket, a natúr színtől egészen sötétig, erőteljesen csíkosak és halványabb változatban is kaphatóak.

bambusz padlók

Bal: Fonott márvány bambusz parketta www.exoticalworld.hu
Jobb: Fonott tigris bambusz parketta www.bigfoot.hu

Feltűntek a régi ismerősök, nagymamáink cementlapjai. Sokszínűek, izgalmas mintázatúak, és most is egy életre szólnak. Falra, padlóra is ajánlják őket, kaphatóak ú.n. uni, vagyis egyszínű változatok is.

cementlap

Felső sor balról: Baraka 0103, Asilah 0602, Merana 0801 marrakeschcementlap.hu
Alsó sor balról: Toledo 0303, Uni 0011, Zulu 0701 marrakeschcementlap.hu

Felület és szín trendek

Egyre több helyen tűnnek fel a koptatott vagy antik fafelületek, amelyek sokkal világosabbak bármely fától. Fehérített variációk már egyre több laminált padlóban és tömör fában is kaphatóak. Nagyon jól illenek a vidékies stílusokhoz, de akár egy skandináv stílusban is jól megállja a helyét.

fehérített padlók

Bal fent: Altholtz Geweisst vinyl www.paradoronline.hu
Jobb fent: Krono Original Aspen tölgy laminált padló 8630 www.2jepetto.hu
Bal lent: Woodstep Dynamic V+ Gyémánt kőris 84006 www.diego.hu
Jobb lent: Berry Floor laminált padló CFK006 Pompei www.bigfoot.hu

Magasfényű felületek, akár tömörfa padlóról, akár padlólapokról beszélünk, egyértelműen efelé mozdul a mérleg. Azonban érdemes megemlíteni az ún. lappato padlólapokat, amelyek félmatt, félfényes felületek, pontszerűen verik vissza a fényt és a háziaszonyok álma: könnyű takarítani.

csempeBal: Opoczno Polírozott gres porcelán lap www.burkolataruhaz.hu
Közép: Casalgrande Padana Metallica lappato www.csempespecialista.hu
Jobb: Brennero Folli Follie Avarlo Prezloso Lappato www.webcsempe.hu

Lerakási trendek

Egyre több gyártót érte a felismerés, hogy a halszálkát nem kell kidobni, hanem fel kell használni. A halszálka, vagy angolul herringbone lerakási forma emlékeztethet bennünket a régi parkettákra, azonban ezt annyival újították meg, hogy szélesebb, hosszabb lapokat fektetnek így, illetve keskenyebb csempelapokból is kirakható a halszálka. Bizonyos lapok hagyományosan fektethetőek, de a mintázatuk eleve ilyen mintát ad ki, ezeket chevronnak hívják.

halszálka mintázat padlólapon

Bal: Chevron Hungarian Point www.fatikparkett.hu
Közép: Lambda Chevron Oak www.sarayszonyegek.hu
Jobb: LV Fa tégla 1530 www.formavivendi.hu
No Comments

Post A Comment