Hogyan válasszunk nekünk megfelelő lakberendezőt?

Hogyan válasszunk nekünk megfelelő lakberendezőt

Hogyan válasszunk nekünk megfelelő lakberendezőt?

Kapunk egy telefonszámot egy ismerőstől, látjuk interneten a lakberendezőt, esetleg személyesen láttuk a lakberendező munkáját és meg vagyunk róla győződve, hogy álmaink otthonát rábízhatjuk. Ilyenkor, főleg, ha kicsit lelkesebbek vagyunk, hajlamosak vagyunk minden észérvet félretenni és néhány kardinális kérdést mellőzve belenyúlunk egy olyan választásba, amit később megbánhatunk. Nem érdemes a szerencsére bíznunk magunkat, gondoljunk át néhány dolgot, mielőtt bármerre elindulunk. Jó ötlet-e kezdővel dolgozni? Régi motorost keressünk? Mire is van valóban szükségünk?

A méret lényeges

Mekkora a tervezendő terület? Néhány négyzetméter, egész lakás, ház, szálloda? Rengeteg dolgot befolyásolhat a méret, nem mindenki vállal nagyon kicsi tervezést és nagyot sem. Keressük azt a tervezőt, aki a mi méretünkben szívesen dolgozik.

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

A kisebb négyzetméterek, pl. egy konyha vagy egy fürdőszoba általában már egészen kezdő lakberendezőknek sem okoznak gondot. Dolgozhatunk magányos tervezővel, de egy nagyobb tervező iroda már nem biztos, hogy bevállalja. Ha viszont 150-200 négyzetméter feletti a terület, keressünk olyan lakberendezőt, aki nem egyedül dolgozik vagy forduljunk irodához, ahol garantáltan többen tudnak foglalkozni a projekttel. Minél nagyobb területről van szó, annál több időbe és munkába kerül.

Mennyit szeretnénk foglalkozni mi magunk a projekttel?

Az idő pénz a lakberendezőknek is

Minél kevesebbet, annál többe fog kerülni. Viszont annál tapasztaltabb szakemberre lesz szükségünk. Ha együtt szeretnénk tervezni a lakberendezővel és szeretnénk, ha csak felületesen folyna bele a projektbe, kicsit ötletelne velünk, adjunk lehetőséget kezdőknek, hiszen lelkesek és érdekeltek abban, hogy jó legyen a végeredmény. Minél régebb óta van valaki a szakmában, annál több kéréssel találkozik, jobban koncepcióban gondolkozik, és annál inkább érdemes szabad teret adni az elképzeléseinek,  még ha az furcsának is tűnhet. Egy tapasztalt lakberendező már tudja, mire van szüksége az ügyfelének még akkor is, ha ő nem feltétlenül, ezért az ügyfélnek itt már kevesebb tere van alkotni, egyszerűen csak azért, mert ezen a szinten már nem csak a színek összehangolásáról van szó.

Mennyit szeretnénk költeni a projektre?

Ebbe még ne értsük bele a lakberendező munkadíját, csak a felújítás nagyságát figyelembe véve határozzunk meg egy közelítő értéket. Ez egy nagyon fontos szempont, hiszen más lakberendezőt kíván egy olyan projekt, ahol a spórolás a fő vonulat és mást, ahol a luxus. Legyünk azonban tisztában a vízválasztó értékekkel, ugyanis ami nekünk luxusnak tűnik, előfordulhat, hogy még mindig a spórolás kategóriájába esik. Átlag, irányadó értéknek érdemes a négyzetmétereket használni, szorozzuk meg 100 000 Ft-tal, és ha ez alatti az összegünk, akkor az inkább a spórolásról szól. Természetesen nagyság szerint ez változhat, de alapvetően 100-150 nm-ig ez az ökölszabály működik.

A spórolós projekteken kezdőként szívesen dolgozik az ember, később már rutin hadművelet, és van az a pont, ami után már el sem vállalja a lakberendező. Mert több munka van vele, mint egy nagyobb költségvetéssel, ugyanis a lakberendező dolgozik meg a spórolás mértékén. Kezdőket keressünk vagy olyan lakberendezőt, aki 1-2 éves tapasztalattal rendelkezik, ha spórolós projektünk van. Ha ettől kicsit többet szánnánk, jobban a luxus irányba igyekszünk elmenni, keressünk olyan lakberendezőt, aki már 3-4 éve legalább a szakmában van, mert addigra kialakul egy olyan tapasztalat, amitől maga a lakberendező is tudja és érti, hogy mitől luxus a luxus és mitől olcsó az olcsó. Tisztában van a gyártási folyamatokkal, nagyobb az anyagismerete és jól tudja a helyi viszonyokat is. Ezt is azonban felülírhatja az előző bekezdésben említett együtt tervezés.

Mennyit szeretnénk költeni a lakberendezőre?

Számoljunk százalékban. Az előzőekben meghatározott összeg nem mindig van összefüggésben a lakberendező díjával, de érdemes párhuzamot vonni. Ha a felújításunk 20 millió forintba kerül, akkor 5%-át érdemes tervezésre költeni, ami 1 millió forint. Soknak tűnik első hallásra, de több hónapos folyamatos munkáról beszélünk, ráadásul ezt nem egyszerre kell kifizetni. A felújítás díjának 5-10%-át számoljuk honoráriumnak és ez alapján keressünk lakberendezőt. Kisebb összeggel is kaphatunk azonban tapasztalt lakberendezőtől alap szolgáltatásokat, pl. tanácsadást.

Szimpatikus és stílusos

Sajnos sokan eleve itt kezdik a lakberendező keresését, hogy a stílusának megfelelő legyen, de legtöbbször nincs kőbe vésve senki stílusa. Ráadásul a tervezésbe beleszól minden lakónak a stílusa és az ingatlan sajátosságai, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Legyenek elképzeléseink, de ne ez legyen a fő szempont, amikor választunk. Sokkal fontosabb, hogy szimpatikus legyen a lakberendezőnk, hiszen döntéseink nagy részét átadjuk neki, képviselje az érdekeinket és megbízzunk benne. Hiába a város legjobb lakberendezője valaki, ha nem tudjuk felé kommunikálni a kéréseinket, és lehet, hogy nincs még hírneve valakinek, de egyből tudunk vele kapcsolódni.

Stílus és formavilág lakberendezőkkel

No Comments

Post A Comment