Az év színe az ultraviola

Az év színe az ultraviola

Az év színe az ultraviola

Kis országunk lakberendezésében nem sok hatást vélünk felfedezni az év színében, azonban érdemes tudni róla, hogy van ilyen és miért érdekes ez bárki számára is. Az ide év színe az ultraviola.

Minden cég, ami valamilyen összefüggésben színekkel foglalkozik, általában érinti a kérdés, hogy mi lehet az év színe. Ugyanis van olyan cég, akinek kifejezetten ez a profilja, hogy a színekkel, azok hatásaival és összeállításával foglalkozik. Ilyen cég a Pantone is.

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

A Pantone céggel több, mint 10 millió designer, gyártó és tervező dolgozik együtt, akik az előállított termékeik színvilágától kezdve a cég arculatának színeit is a segítségükkel találják ki. A cég saját színpalettát állított elő, amikhez saját kódrendszert használ.

Pantone plusz színrendszer kékek

Miért fontosak a kódrendszerek a színekben? Aki választott már valaha falszínt, tudja, hogy egy árnyalat is milyen sokat jelenthet. Nem mindegy, hogy egy színben milyen pigmentből van több vagy kevesebb. Az is lényeges, hogy azt a színt újra elő tudjuk állítani, ha szükség van rá.

A Pantone tehát minden évben kijelöl egy színt, ami abban az évben várhatóan az új designok alapja lesz. Teszi ezt úgy, hogy figyelembe veszi az emberek vásárlási szokásait, igényeit és vágyait. Állunk a polc előtt és szívesebben vesszük le a polcról két ugyanolyan, de más színű dobozból az egyiket. Miért? A színe miatt.

Színes dobozok dekorációnak

Attól, hogy van egy színünk az évben, nem jelenti azt, hogy festőhengert ragadunk és újraszínezzük a házat, de a környezetünkben megjelenő színeket megszokjuk és megszeretjük. Egy idő után pedig meg is unjuk és vágyunk másra. Az év színe segíthet, ha például a dekorációk felfrissítésére vágyunk.

A RAL

Mi is akkor a RAL? Mert ezzel is sokszor találkozhatunk. A RAL egy európai, konkrétan német színrendszer, ugyanúgy kódokkal ellátott palettája van, amit főleg festékek keverésekor használnak. Bizonyos színek átválthatók egyik rendszerből a másikba, ami segít falszínt igazítani egy bútor színéhez vagy fordítva.

Aki valaha is dolgozott színekkel, tudja, mennyire fontosak és milyen könnyű elrontani a legegyszerűbbnek tűnő színt is. Mi, akik minden nap színekkel dolgozunk, értékeljük, hogy van, aki professzionális szinten foglalkozik és kutatja ezeket, így könnyedén tudunk biztos alapokhoz nyúlni.

Az év színe idén az ultraviola, amiről ezt írják: “Találékony és ötletes, az ultraviola világítja meg utunkat afelé, aminek jönnie kell”.

Pantone 2018 színe az ultraviola

Pantone 2018 ultraviola belső tér

Képek forrása: pantone.com, paper-packaging.net

Tags:
No Comments

Post A Comment