Terek nagyítása és szűkítése 2. – A színek térhatása

Terek nagyítása és szűkítése - A színek térhatása

Terek nagyítása és szűkítése 2. – A színek térhatása

Sorozatunk 1. részében arról írtunk, hogyan segítik elő a tükrök a kis terek nagyítását. Most pedig a színpalettát hívjuk segítségül, hogy lássátok, mennyit számít egy tér érzékelésében a sötét és világos színek használata, elhelyezése, valamint különböző anyagokon való megjelenése. Tények és tippek, amik a hasznodra válnak!

Nem elég, ha egy kanapé szép és kényelmes, ha egy dohányzóasztal elegáns és dekoratív, és ha szőnyeg a világ leggyönyörűbb szövésű darabja. A vizuális látvány rendkívül meghatározó, ebben pedig nagy hangsúly helyeződik a színek használatára. A színek térhatása gyökeresen meg tudja változtatni egy helyiség hangulatát és hatását, ami egy kis lakás esetében különösen nagy jelentőséggel bír!

szürke, lila és sárga színek nappaliban

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

A színek hatása
Azt tudjuk, hogy a színeknek eredendően van egy mélységérzete, a sötét és világos, a hideg és meleg értékek skálájának függvényében, de elgondolkodtunk-e már rajta, hogy milyen sok múlik azon, hogy egy adott szín milyen mennyiségben, milyen anyagokon és milyen telítettségben van jelen otthonunk különböző helyiségeiben?

A színek pszichikai hatást gyakorolnak ránk, nagyban befolyásolják komfortérzetünket. Ha egy árnyékos helyiségben bordó, barna vagy fekete színek dominálnak, akkor nyomasztónak fogjuk érezni a légkört. Egy friss kék, egy üde napsárga vagy tiszta fehér légies, inspiráló és pozitív energiát áraszt magából. Sokkal hatékonyabban dolgozhatunk, főzhetünk, a pihenésünk is nyugodtabb lehet, ha nem zavarnak meg minket a helyiségben előforduló árnyalatok.

fekete kanapé piros párnákkal

Egy kis lakás esetében még többről is van szó, hiszen a színek képesek optikailag tágítani és szűkíteni a teret. Ebből kifolyólag, bár evidensnek tűnik, hogy a bútorok méretén és elhelyezésén törjük a fejünket, a színek árnyalata és eloszlása legalább ilyen nagy jelentőséggel bír!

kicsi, világos hálószoba

Tipp: Kis lakásokban, szűk helyiségekben használjunk világos színeket!

A színek térhatása
A színek térhatása nemes egyszerűséggel abban rejlik, hogy a meleg árnyalatokat közelebbinek, míg a hideg színeket távolabbinak érezzük. Ezt a mélységérzetet nem lehet önmagukban értelmezni, mindig a környezetükben előforduló színekhez viszonyítva, a háttér tulajdonságait figyelembe véve határozható meg az általuk keltett térérzet. A legszembetűnőbb különbség a fekete és a fehér háttér előtt vizsgált színek megítélésében mutatkozik. Fehér háttér előtt a sötét színeket közelebbinek érezzük, a világosak pedig a háttérbe olvadnak, fekete fal előtt pedig a fehér és világos színek ugranak ki, a sötétek pedig hátra szorulnak.

fekete fal előtt kék bútor

Tudtad? A reneszánsz kori festők már tudatosan alkalmazták a közeli és távoli képelemek ábrázolásában a színek által keltett mélységérzetet. Bölcsen játszottak a közelebbinek tűnő meleg, és a távolabbinak érződő hideg színek kombinációival.

Színek és fények
Mindenez információk tetejébe logikus, hogy a színek hatását újabb szintre helyezi a természetes fények és mestersége világítások jellege, iránya, vetülete és mennyisége. A formák, a színek és a fényekkel megvilágított területek vezetik a tekintetünket, de akár a figyelmünket is képesek megzavarni, ha diszharmonikus helyzetet teremtenek egymással.

fehér ágyon sárga párna

Színek, felületek és anyagok
Legyünk óvatosak kedvenc színünk vagy színeink túlzott hangsúlyozásával. Egy zöld párna nagyszerűen mutathat egy szürke kanapén, vagy egy álló lámpa búráján, néhány díszes csempén vagy egy árnyékoló függönyön, de ha az összes fal vagy a padlószőnyeg őrzi a zöld valamely árnyalatát, akkor ingoványos területre tévedtünk.

zöld színű szobaTúl sok! 

zöld fal, homok szín bútorok

                                                                             Sokkal kellemesebb, nem?

Tipp: Ha sötét színű a mennyezet, akkor a helyiség optikailag kisebb belmagasságúnak tűnik, tehát a sötét plafon lefelé nyomja a teret. Ha az unalmas fehér plafon helyett valami színesebbre vágynánk, maradjunk a világos színek mellett, továbbá világítással is emelhetjük kicsit a felfelé irányuló tágasság érzetét. 

piros mennyezet

Teljesen más érzetet kelt egy tömör anyagon megjelenő piros, mint egy átlátszó, plasztikus anyagon feltűnő árnyalata. Ugyanaz a szín mindig más és más arcát mutatja meg, ha a padlón használjuk, az oldalfalakon, a hátsó falon, esetleg a mennyezeten. Gondoljuk csak el, mennyire más egy kék szín, ha például fa anyagon, fémen, üvegen, matt hordozón vagy csillogó felületen jelenik meg, ha bolyhos szőnyegen látjuk, esetleg egy fénylő csempén díszeleg.

fénylő, piros padló

Egy gyakorlott, szakértő lakberendező könnyedén eligazodik ezekben a színek útvesztőjében, hiszen képes teljes egészében átlátni a helyzetet és az adott enteriőrt. Sokan, amikor kisebb-nagyobb felújítást vagy átalakítást terveznek csupán részletekben gondolkodnak. Elnyeri tetszésüket egy szép, új kanapé, egy szemre való lámpa vagy egy megnyerő fotel, de az összhatás már nem feltétlenül lesz annyira kedvező, mint lehetne. Jó, ha ilyenkor inkább kikérjük egy lakberendező tanácsát, véleményét, vagy konkrét tervezést bízunk rá, és vele együtt vágunk neki a bevásárlásnak, a vágyott bútorok és anyagok kiválasztásának.

nappali
És most nézz körül a szobában, ahol vagy! Hogy látod, milyen a színek hatása?

Forrás: decopard.com, diyhomedecorguide.com, drawhome.com, imbrandon.com, pinterest.com, trendir.com

Olvastad már?
Terek nagyítása és szűkítése 1. – Tükröm, tükröm
Hogyan válasszunk világítást – 1. rész

No Comments

Post A Comment