Letűnt korokat idéző stílus: a provanszi

Letűnt korokat idéző stílus a provanszi

Letűnt korokat idéző stílus: a provanszi

A provanszi stílus Franciaország déli részéről származik, Provance-ból. Ez a terület valaha a rómaiakhoz tartozott, eredetileg Provincia Romanának hívták, ebből ered a neve is. Később francia fennhatóság alá került és immár oda tartozik több, mint 500 éve.

provance térképen

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

A rómaiak befolyása azonban nem múlt el nyomtalanul, olyan építészeti örökségek maradtak ránk, mint az Orange-i diadalív vagy az arlesi Római aréna. Azonban mielőtt Franciaországhoz tartozott volna, a kereszténység is letette lábnyomát, ma is áll az arlesi Saint Trophime templom vagy a római katolikus Fréjus Katedrális. Megkezdődött Provence életében a hadjáratok kora, gótok, burgundiaiak, frankok, arabok és afrikai kalózok masíroztak földjeiken, majd a Merovingiak fennhatósága alá tartozott, később a Carolingiaiak alá. Franciaországhoz való tartozása sem kezdődött zökkenőmentesen, vallási háborúk tépték, majd a francia forradalom és Napóleon sem bánt velük kesztyűs kézzel.

Ha Provence-re gondolunk, az első dolog, ami mindenkinek az eszébe jut, az a levendula. A növény Provence-ban mindig is vadon nőtt, a rómaiak fürdőjükhöz használták, nem csoda hát, hogy a latin lavare (mosdani) szóból ered a neve. Néhány évszázada azonban termesztik a levendulát az olajáért, amit széles körben felhasználnak, de képeken, rajzokon is megjelenik. A levendula szép lassan egyértelműen Provence jelképévé vált.

Provence történelme messzire visszanyúlik az időben, érthető tehát, hogy igyekeznek megőrízni mindazt, ami volt nem csak a külterekben, de a belterekben is egyaránt. Vidékies, kellemes, otthonos, romantikus stílus a provanszi tele emlékekkel.

provanszi stílusú nappali

Hogyan és mikor használd a provanszi stílust?

Régi családi házaknál, szellős tereknél érdemes használni. Nagy belmagasságú lakásoknál is használható.

provance-i stílus

Milyen színeket használj a provanszi stílushoz?

A falak általában nem egyenletesek, a vakolat vagy kő látszik. Ha festésre kerül a sor, matt felületű halvány okkersárga, halvány kék vagy zöld jöhet szóba. Általában van egy színváltás, a falak alsó részére egy sötétebb védőréteg kerül, ami a karcolások, leütések ellen véd, felülre pedig egy halványabb szín.

A festett bútorok általában világosak, fáradt kékek, zöldek, koptatott fehérek.

Milyen anyagokat használj?

Elsősorban tömörfa, kárpitozott bútorok, fekete vagy fehér kovácsoltvas bútorok. A padló általában rusztikus tömörfa, cementlap vagy terrakotta padló.

Mire figyelj téralakításnál?

Szellős tereket igényel a provanszi stílus, ne zsúfoljuk tele bútorokkal. A tágas terek mellett a napfény is nagyon fontos.

Dekorációnak mit használj?

Apróságokat, patchworköt, levendulát, kovácsoltvas tárgyakat, fa dobozokat, agyagedényeket.

Olvastad már?
Lakberendezés a természet színeinek jegyében
Terved meg álmaid teraszát!

No Comments

Post A Comment