Lakásátalakítást igénylő élethelyzetek 1. – Az első gyermek érkezése

Lakásátalakítást igénylő élethelyzetek 1

Lakásátalakítást igénylő élethelyzetek 1. – Az első gyermek érkezése

Egy család életében az egyik legnagyobb változás az első gyermek érkezése. Akár várva várt áldás, akár váratlan ajándék, egy biztos, nem csak testben és lélekben kell felkészülnünk rá, hanem otthonunkat is újra kell gondolni, hogy tökéletesen megfeleljen kisbabánk szükségleteinek és szülőként felmerülő igényeinknek. Bababarát gyerekszoba tervezés lépésről lépésre!

Kislányként arról álmodoztunk, hogy megtaláljuk a hercegünket, az álom valóra válása után pedig azt a gondolatot dédelgettük, hogy milyen csodás gyermekeink lesznek, akiknek egy nap varázslatos gyerekszobát fogunk berendezni. Régóta nézegettük már a kiságyakat, édes kiegészítőket, és alig vártuk, hogy belevessük magunkat a falszín kiválasztásába. A szoba a világ legjobb szobája lesz, amit majd a kisbaba érkezése utáni szeretet-illat fog megkoronázni. Azután jött a valóság és a kétségbeesés! Ajajj, szülők leszünk, át kell alakítanunk a lakást! De hát nincs elég hely, nem is tetszik a rózsaszín, és fogalmunk sincs az egészségtudatos alapanyagokról!

Ezekben a helyzetekben az internet a barátunk, egy szakértő lakberendező pedig a legjobb segítőtársunk lehet!

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

klasszikus stílusú gyerekszoba

Hol legyen a gyerekszoba?
Az első és legfontosabb döntés, ami nélkül nem tudunk tovább haladni, az a gyerekszoba helyének meghatározása. A családi fészekbe érkező csecsemő kezdetben általában a szülők hálószobájában kap helyet, hogy édesanyjától egy karnyújtásnyira zökkenőmentes lehessen a róla való gondoskodás. Ezt követően azonban már saját kis birodalomra lesz szüksége. A legideálisabb helyzet az, ha van egy olyan szoba a lakásban vagy házban, ami kezdettől fogva gyerekszobának lett szánva, és mindig számítottunk arra, hogy erre a célra kell berendeznünk. Ha viszont hely szűkében vagyunk és nem engedhetjük meg a külön szobát, akkor a hálószoba vagy nappali vonásait kell újraterveznünk.

gyerekszoba

A legfontosabb dolog mindenek felett, az édesanya közelsége! Nincs az a csodás szoba, éltető napfény és hangulatos miliő, ami pótolná azt a biztonságérzetet, amit a gondoskodó szülő közelsége nyújt. Éppen ezért törekedjünk annak megteremtésére, hogy ha csecsemőnk már elég nagy lesz ahhoz, hogy külön szobában aludjon tőlünk, akkor is elérhető távolságban legyünk!

világos gyerekszoba

Vegyük figyelembe a tájolás fontosságát is! Ha csak lehetséges, minél világosabb szobát válasszunk a gyermeknek, amelybe elegendő napfény jut, mégsem forrósodik fel a nyári időszakban sem. Ezt a derűs élményt leginkább délkeleti fekvésű szobában tapasztalhatjuk meg! Az északi fekvés nagyon barátságtalan, az örökösen hideg falak és árnyékos, sötét légtér sosem kedvező, különösen gyermekszoba esetén nem.

sárga gyerekszoba

Egészséges lakberendezés
Egyszerre öröm és teher, hogy olyan széles a tapéták és falfestékek választéka. Ha azonban fontos számunkra a család egészsége és leszűkítjük a kört a környezetbarát és egészségtudatos anyagokra, akkor máris magabiztosabbak lehetünk! A tapéta rögzítéséhez ragasztóra van szükség, melynek velejárója, hogy illékony szerves vegyületeket juttat a levegőbe, ráadásul kellemetlen szaghatást is eredményez. Térképezzük fel a környezetbarát tapéták palettáját, és járjunk utána az egészségtudatos falfestékeknek is! Padlószőnyeg esetén is részesítsük előnyben a természetes alapanyagból előállított darabokat.

kisbaba hasal a szőnyegen

Ha még többet szeretnél tudni a környezettudatos tapétákról, akkor olvasd el az Amit a környezetbarát tapétákról tudni érdemes című bejegyzésünket!

Nem kell mindennek rózsaszínnek és kéknek lennie!
Ahogy az életben sem minden fekete és fehér, úgy a gyerekszobában sem kell mindennek kéknek és rózsaszínnek lennie. Persze ezek a hagyományos árnyalatok nem véletlenül kapcsolódtak össze a kis királyfik és királylányok tündéri létével, és lehet, hogy örök érvényűek lesznek, amíg világ a világ, de azért nem törvényszerűek. Gondolkodjunk bátran más színekben is! Nagyszerű hangulatot kölcsönöz egy halvány sárga szín, páratlan lágyságú a levendula árnyalat és az inspiráló eleven zöld választása is szuper döntés lehet! Ha még kreatívabbak szeretnénk lenni és nem elégszünk meg egy egyszínű fallal, akkor válasszunk két színt, díszítsük képekkel, izgalmas, szép tapétadarabokkal a falakat, vagy dekoráljunk egyedi falmatricákkal! Így tedd bámulatosan egyedivé gyermekeid szobáját című bejegyzésünkből ihletet meríthetsz a matricákkal kapcsolatban!

4betterhome com
Egy lányszoba is lehet zöld színű! 

baba szoba

Milyen legyen a világítás?
Ha megbizonyosodtunk róla, hogy megfelelő mennyiségű természetes fény jut a kis szobába, vessük bele magunkat a csillárok és fali lámpák választékába is. Az egyenletes világítás és némi hangulatvilágítás egyaránt szükséges, ugyanolyan fontos a teljes teret beragyogó fő fény, mint a kedves kis lámpák, melyek lágy világítása mellett olyan jó elringatni a kisbabát, vagy mesét olvasni neki.

oroszlános kis lámpa

Ha a baba már kúszik, mászik és totyog
Még éppen csak, hogy megszületett, pirinyó keze nyugodtan pihent a tenyerünkön, gömbölyű kis teste békésen ringatózott karjainkban, azután hirtelen átfordul, felül, feláll és azon kapjuk magunkat, hogy szaladunk utána, mert már csimpaszkodik, polcra mászik, és felkapaszkodik mindenre, amit elér. Érdemes előre gondolkodnunk és felkészülnünk ezekre a helyzetekre. Fontos, hogy ne csússzon a padló, a tapadós talpú zokni varázsereje sem végtelen, a földre huppanás elkerülhetetlen! Ha csak lehet küszöböljük ki az éles sarkokat, a törékeny, felborítható tárgyakat.

kisbaba

Biztonsági teendők
Akár nyugodt természetű a gyermekünk, akár örökmozgó, abban biztosak lehetünk, hogy amint nyakába veszi a világot, annak minden számára újdonságot jelentő részletével, sok praktikát be kell vetnünk, hogy megőrizzük csemeténk épségét! Sajnos számos olyan tényező van otthonunkban, mely veszélyforrást jelenthet egy kisbaba számára, de akár még egy általános iskolás korú gyermekre tekintve is.

gyermekbiztonság

Hogy elkerüljük a gubancokat, fennakadásokat, fordítsunk figyelmet a kábelek és vezetékek elhelyezésére, esetleg falhoz rögzítésére, mert a kis felfedezők garantáltan szívesen fognak játszadozni a tekervényes “indákkal”.

A gyermekek biztonsága érdekében szerezzünk be vakdugókat, melyek segítségével kiküszöbölhetjük a konnektorral való ismerkedés veszélyeit! Az asztalok és egyéb éles szélű bútorok sarkára tegyünk élvédőt, ha pedig emeletes házban lakunk, akkor a lépcsőrács fog jó szolgálatot tenni nekünk. Kedvenc segítőtársunk lesz az ajtóbecsapódás-gátló és társai, a leesésgátló, a fiókzár, a szekrényzár vagy akár a hűtőszekrény retesz.

Ha végeztünk a harctér biztosításával, akkor már nincs is más dolgunk, mint élvezni a gyermekünkkel töltött időt és gyönyörködni abban, ahogy napról napra cseperedik és egyre ügyesebb trükkökre képes.

Forrás: pinterest.com, forbetterhome.com, mybabyzone.tk, notey.com

Olvastad már?
Lakásátalakítást igénylő élethelyzetek 2. – Úton van a kistestvér!
Okos otthonok

No Comments

Post A Comment