Kandalló kalauz

Kandalló kalauz blogbejegyzés

Kandalló kalauz

Kopogtat a tél az ablakon, nincs is jobb ilyenkor, mint kipirult arccal hazaérkezni meleg otthonunkba, és a kandalló mellett ücsörögve beszélgetni, olvasni egy jó könyvet vagy csak hallgatni, ahogy ropog a tűz. Helyezd magadat kényelembe és kalandozz velünk a kandallók világába! 

borkonyvlabak-a-kandallo-elottfotók: pinterest.com 

Vannak a hagyományosnak nevezhető kandallók, melyet általában fával fűtenek fel és elengedhetetlen, hogy kéményre legyen kötve. Ezek két jelentős csoportba sorolhatók. Vannak a zárt és a nyílt égésterű kandallók. A nyitott kandallónak jóval kisebb a hatásfoka, míg a zárt égésterű kandallók a megfelelő technikával kialakítva akár az egész lakásunknak, házunknak meleget adhatnak a hideg hónapokban.

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

farakasokfotók: (bal) casaydiseno.com, (jobb) pinterest.com

Fatüzelésű kandallók esetében nem elhanyagolható szempont a benti fatárolás, mely ugyan jár némi kosszal, de a fa hasábok gyönyörűséges látványa messze felülírja és elfeledteti velünk azt a kis plusz takarítást.

dekorativ_kandallofotó: home-designing.com

Említésre méltó a látványkandallók csoportja. Ez általában bioetanol kandallót jelent, de ma már léteznek egészen élethű elektromos kandallók is. Ezen utóbbi megoldást egyszerűen konnektorba kell dugni, mely így sugározza a hőt, azonban élő tűz nem lobog bennük. Sajnos hatásfokuk viszonylag elhanyagolható, ha mégis fűtési szándékkal csatlakoztatjuk akkor hamar csalódást okozhat és még a villanyórát is jelentősen felpörgeti.

latvanykandallofotó: pinterest.com

A látványkandallókhoz nincs szükség kéményre vagy füstelvezetésre, de még a hagyományos értelemben vett kandallótér kialakítására sem. Bioetanol kandallót számtalan  stílusba találunk a piacon. Minimális fűtőértékkel bír, kellemetlen szag nem keletkezik az égés során. Itt láthattok még két bioetanol kandalló variációt.

bioetanol_kandallofotó: pinterest.com

bioetanol_kandallo_haloszobafotó: pinterest.com

A kandallót használhatjuk teljes mértékben dekorációs elemként is. Előfordulhat, hogy a nappaliban áll egy már rég nem használt kandallótest, azonban nem szeretnénk a felújítás és az átalakítás költségeit a nyakunkba venni. Viszont olyan esztétikai értéket nyújt számunkra, hogy elbontani sincs szívünk. Ebben az esetben remekül kihasználható a régi kandalló égéstere. Akár az évszaknak megfelelő dekorációt, akár gyertyákat is rakhatunk bele és bármikor variálhatjuk kedvünk szerint.

dekor_kandallo_diszekkelfotók: pinterest.com

A felsorolás végére került az egyik leglátványosabb és legköltséghatékonyabb opció. Kikeményített habkartonból vagy fából már készen kaphatunk kandalló keretet. Azonban ha ügyes kézzel áldott meg minket az ég, akár otthon is elkészíthetjük egy hétvége alatt. A belső és külső rész dekorálásához csak a fantáziánk szabhat határt.

habkarton_kandallofotó: pinterest.com

Reméljük kedvet kaptál a kandallókhoz és hamarosan Te is gazdagabb leszel  valamely típus által nyújtott hangulatos melegséggel.

Olvastad már?
Egyszerűen nagyszerű olvasósarok ötletek
Tippek karácsonyi díszekhez

No Comments

Post A Comment