Hogyan válasszunk konyhai hátfalat?

Hogyan válasszunk konyhai hátfalat blogbejegyzés

Hogyan válasszunk konyhai hátfalat?

Egy vérbeli háziasszony számára az ideális konyha nem csak szép, hanem praktikus is, álmaink netovábbja pedig, ha a munkapult és a konyhabútor tisztán tartása is gyerekjáték. Ha konyhánk átalakítás vagy teljes felújítás előtt áll, a konyhabútor és étkezőasztal kiválasztásán túl szánjunk időt a tökéletes konyhai hátfal kiválasztására is! Cikkünkben sorra vesszük, milyen szempontok alapján érdemes dönteni és milyen anyagok közül választhatunk. Tényekkel és tippekkel segítünk, hogy magabiztos lehess a vásárlás során!

Mindent a szemnek?
Bár méretéből kifolyólag egy konyhabútor stílusa az egyik legmeghatározóbb egy konyha miliőjében (a másik a burkolat), ha a bútorfrontok egyszínűek, egy gyönyörű hátfal teljesen új hangulatot kölcsönöz az enteriőrnek.

Vásárlás során azonban hajlamosak vagyunk a külsőségekre fókuszálni, és kevés figyelmet fordítunk a bútorok, anyagok, felületek tartósságára, a minőségbeli különbségek velejáróira. Pedig ami szép, az nem mindig jó, vagy csak nagyon rövidtávon okoz elégedettséget. Egy igazán jó konyhabútor és konyhai hátfal nem csak ízléses és dekoratív kell legyen, de funkcióját tekintve időtálló is!

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

modern konyhafotó: backsplash.com

Ne csupán látvány alapján válassz, járj utána az anyagok tulajdonságainak, vedd figyelembe mekkora igénybevételnek lesz kitéve az adott bútor, és válassz jobb minőségűt!

Mi alapján válasszunk?
Leginkább a bútorfrontok színéhez és stílusához érdemes igazítani a hátfal típusát, lényeges tehát, hogy színében harmonizáljon konyhabútorunkkal. Ezen felül ott van még a munkapult, a falak színe, valamint a padlóburkolat, melyek ugyan másodrangúak ebben a kérdésben, az összkép kialakításában mégis lényeges szerepet játszanak.

piros-plexi-konyhai-hatfalfotó: cdn.home-designing.com

Milyen anyagot válasszunk?
A konyhai hátfal elsődleges célja, hogy a panelek megvédjék a falat a szennyeződéstől, a látványos megoldások már csak a ráadást jelentik, melyeknek köszönhetően konyhánk kinézete exkluzív, egyedi, izgalmas lehet. Ezt a funkciót szem előtt tartva vegyük sorra, hogy milyen anyagok közül válogathatunk és milyen tényezőket érdemes szem előtt tartanunk, mielőtt letesszük a voksunkat valamelyik mellett.

ÜVEG
Kedvelt megoldás, hiszen a gyártók az üvegnyomtatás lehetőségét megragadva rengeteg standard és egyedi designnal kecsegtetnek, hogy mindenki megtalálja a számára legkedvesebb kivitelt. Az üveg konyhai hátfalra szinte bármilyen nyomtatás rákerülhet, olyan fotót választhatunk, amilyet csak szeretnénk. Mivel azonban vélhetően hosszútávon fog díszelegni a falon az üveglap, érdemes olyan kép mellett tenni le a voksunkat, melyet akár évekig is szívesen nézünk. Népszerűek a virágok, gyümölcsök, zöldségek és városképek, melyekből előre gyártott változatok is szép számmal kaphatóak.

Tudtad? Akár tapétázott falra is készíttethető üveg burkolat, így ezt a lehetőséget sem kell kizárnod, ha beleszerettél egy tapétába!

zold-uveg-konyhai-hatfalfotó: houzz.com

Előnye: dekoratív, tartós, könnyen tisztán tartható.
Hátránya: drága, L alakú bútor esetén szilikonozni kell a sarkokat, ami könnyen koszolódik.

Jó, ha tudod: Az üvegből készült konyhai hátfalak drágább kategóriát képviselnek a piacon! 

PLEXI
Aki nem meri “az üvegbe vágni a fejszéjét”, az általában a plexit választja. Olcsóbb, még könnyebben tisztán tartható és ennél a típusnál is bőséges a festett vagy nyomtatott, mintás hátfalak palettája. Ahol találkozik a munkalappal érdemes kiszilikonozni, hogy megvédjük a bútort a beázástól.

faleveles-plexi-konyhai-hatfalfotó: decor-zone.net

Előnye: olcsóbb, mint az üveg, könnyen tisztán tartható, karcálló verzióban is kapható.
Hátránya: visszatükröződés, megjelenése nem magas minőségű.

Jó, ha tudod: A dugaljak, kapcsolók helyét minden esetben előre ki kell fúratni! 

CSEMPE
Ha sikerül elvonatkoztatnunk a régi, négyzet alakú fehér csempétől, ami kitartóan díszelgett nagyszüleinknél a konyhában és a fürdőszobában egyaránt, akkor gyönyörű csempék egész birodalma vár felfedezésre. Gyártóktól függetlenül rengeteg elegáns, ízléses és különleges típus között találhatjuk meg a számunkra ideálisat. Gyakori kedvenc a mozaikcsempe, melyből igazán kreatív koncepciók hozhatóak létre.

kek-fekete-konyhai-hatfal-csempebolfotó: housebeautiful.com 

Előnye: dekoratív, egyedi megoldásokra ad lehetőséget, játszhatunk különböző mintázatokkal, időtálló, sérülés esetén könnyedén cserélhető.
Hátránya: a fugázás miatt nehezebb tisztán tartani.

Jó, ha tudod: mivel kiáll a falból, a legalsó elemet érdemes a csempe alá tolni, a legfelsőt pedig ráengedni a felső lap élére (vagy plafonig burkolni).


Gyönyörű és rusztikus, modern, mégis autentikus hatású lehet a kőből készült konyhai hátfal. Ízléses és karakteres megjelenést kölcsönöz a konyhának.

kobol-keszult-konyhai-hatfal

fotó: cdn.home-designing.com

Jó, ha tudod: Kőburkolatot érdemes impregnálni a felrakás után, hogy egyszerűbb legyen a takarításuk.

+ 1 izgalmas megoldás

3D PANELEK
A 3D falburkolatok népszerűsége folyamatosan növekszik, egyre nagyobb a kereslet irántuk, hiszen minden helyiségbe applikálhatóak, hálószobába, fürdőszobába vagy konyhába egyaránt. Nagyon mutatós, modern és exkluzív hatást kelt. Rengeteg formában, sokféle anyagban kapható. Hátránya, hogy élei megsérülhetnek, tisztán tartása pedig problémásabb a korábban említetteknél.

3d-panel-konyhai-hatfal

fotó: cdn.home-designing. com

Több inspirációra vágysz a konyhák terén? Nézz be a HOMEINFO oldalra az alábbi képre kattintva:

Home Info logo
No Comments

Post A Comment