Különleges páraelszívó takarások

Olvasási idő 2 perc

Ötletek hihetetlen sokasága kering az interneten, ha páraelszívó takarásról van szó, de sokszor eszünkbe sem jut, hogy design darab helyett design takarásban gondolkozzunk. Általában szeretem, ha egy páraelszívó előröl nem látszik, hiszen így a bútorunk tud érvényre jutni, nem pedig a gépek. A technológia előre haladása is leginkább a rejtett, nem látszó dolgok felé halad. Használjuk hát ki a lehetőségeket és rejtsük el stílusosan.

Az első kép a “látszik és nem is” kombinációját használja ki. Ipari stílusokhoz tökéletes választás lehet a fém keretű, pakolófelületekkel rendelkező kalitka.

Fém kalitkába zárt páraelszívó
Kép forrása: planete-deco.fr

A rendezettséget az egységes, fém színek adják. Azoknak ajánlom, akik szigetre teszik a főzőlapot és kiválogatják azokat a megfelelő konyhai darabokat, amik jól mutatnak rajta. Mert lássuk be, ez az összeállítás csak a szellősségével és átláthatóságával tud működni.

Az aláépített páraelszívók már több lehetőséget kínálnak, a következő három képen felső elem nélküli konyhákat láthattok. Ez például albérletekbe nagyon jó ötlet, de akkor is praktikus, ha az alsó elemeink fiókosak, kényelmesen hozzáférhetőek és nincs szükség felső elemekre.

Fémmel bevont, rejtett páraelszívó
Kép forrása: keltainentaloranalla.blogspot.com
Fekete metro csempével bevont páraelszívó

Kép forrása: keltainentaloranalla.blogspot.com
Fehér páraelszívó takarás
Kép forrása: abeautifulmess.com

Amikor nem kiemelni szeretnénk a páraelszívót, hanem inkább beleolvasztani a környezetbe, akkor is számos lehetőség közül választhatunk. Itt például a hátfallal megegyező borítást kapott az elszívó.

Beleolvadó páraelszívó takarás
Kép forrása: mydomaine.com

De a bútor részévé is válhat, mégis kiemelkedhet kicsit. Ettől izgalmasabb lesz a felső bútor.

Kép forrása: zyhomy.com

Jó példák ezek arra, hogy nem kell beérni a fémes kinézettel, a sokszor nem túl esztétikus kialakítással, hanem bátran gondoljuk tovább.

Miért rémálom egy kivitelezés – 5. Felelősségről

Olvasási idő 3 perc

Miért rémálom egy kivitelezés fejléc

Miért rémálom egy kivitelezés?

Valamiért elmarad a...

5.) Felelősségünk értelmezése

Mindenki kiugorhat a kivitelezésből, csak te nem. És ez nagyon, nagyon fontos tényező, amit értened kell ahhoz, hogy értsd, mettől meddig terjed a felelősséged. Mert mindegy, kiben mennyire bízol meg, kit mivel bízol meg, hány szerződést kötsz, a végeredményben te fogsz lakni, te fogod használni.

A felmerülő problémákat valaki vagy valami mindig megoldja. Amikor ez nem te vagy, akkor is meg van oldva. A végeredmény pedig lutri, hogy neked jó vagy nem jó. Nem kell kontrollálni mindent, de a döntés akkor is meg van hozva, ha te ebben nem vettél részt. Értsd és tudd, hogy amiben te nem döntöttél, abban más döntött:
- a kényelem (mert úgy egyszerűbb megcsinálni),
- a pénz (mert az úgy olcsóbb),
- az önkifejezés (rittyentek neki oda valami szépet)
- a sebesség (jó az úgy, hamarabb kész / órabérben fizetnek, ha rossz, legalább többet kapok)
- a rossz napom van (ott egye meg a fene)
- az úgysem az enyém (nem érdekel, ahogy esik, úgy puffan)

Lehetnek ezek persze pozitívumok is:
- mert szakmailag így korrekt
- mert tapasztalat szerint ez jó megoldás
- hosszú távra tervezünk, ennek rendeljük alá a megoldást is
- a megrendelő motivációját szem előtt tartva

Van, ami a te felelősséged, még sincs rá hatásod. Tényleg nincs, semmilyen. Ettől a végeredményt neked kell elszenvedned. Pontosan úgy, ahogy az élet bármilyen területén.

Ezek alapján talán úgy gondolhatod, az egyetlen megoldás, ha veszel egy rózsafüzért. Szerintem az első pontnál említett stresszkezelés nagyon sokat segít.

Egy eset

Nem konkrét, de szinte állandóan előforduló: megcsinálja az ismerősünk. Az egyik ilyen esetből az lett, hogy tönkretette az alapanyagot, munkadíjat ugyan nem kért, de legalább jól össze is vesztek a tulajdonossal. Aki vehette meg újra az alapanyagot, vagy nézze a szerencsétlen művet.

Tanulság

Ha az olcsóbb munkaerőért beáldozzuk a minőséget és utólag kár ér bennünket, aligha hibáztathatunk érte bárkit. Magunkat is felesleges, mert azzal sem vagyunk előrébb, csak tanuljunk az esetből.
Ami azonban a legfontosabb, hogy ha ügyfélként nem tudjuk valakinek felmérni a kompetenciáját, és az nem megfelelő, a kár attól a miénk.

Mi történt utána

Egy része újra lett csináltatva. De van, hogy erre már nincs lehetőség.

Meg lehetett volna előzni?

Igen, ha a kivitelező az alapanyagok láttán felvállalja, hogy nincs hozzá kompetenciája, nem fogja tudni normálisan megcsinálni. Utólag még korrekt lett volna, ha az alapanyagnak egy részét legalább visszatéríti.
Ügyfélként azzal, ha belátjuk, hogy nem vagyunk képesek megállapítani valakiről, hogy jó-e szakmailag vagy sem, és esetleg ajánlásokat kérünk (nem a szomszédtól!).

Néhány jó tanács

- Az emberi rosszindulattól nincs szerződés, ami megvéd. Az emberi hülyeségtől sem. Mindenki olyan szerződést fog eléd tenni, ami neki jó, nem neked. Ha neked nem jó, ne írd alá, és ne dolgozz azzal az emberrel vagy céggel.

- Annyit bízz oda másra, amit te nem tudsz megcsinálni, ez egy kivitelezés során nagyjából mindenre vonatkozik. Kisebb baj, hogy nincs kontroll. A nagyobb, ha azt hiszed van, de közben nincs.

- Legyenek irányelveid, hogy mit fogadsz el teljesítésként, akár pontokba szedett listád is lehet. Nem baj, ha erről tud a másik fél is.

- Ellenőrízz vagy ellenőríztess mindent. Nem arról van szó, hogy feltételezni kell, hogy minden elromolhat, vagy hogy mindenki rosszindulatú, de igenis nézd meg, és kérd számon, ha valami nem jó. Néha dolgok minden rosszindulat nélkül alakulhatnak az érdekeiddel ellentétesen.

- Vedd figyelembe, hogy különbség van a JÓ és a NEKED JÓ között.

- MINDIG van más opció. Más kompromisszumokkal, más erőforrásokkal, más döntésekkel és felelősséggel. De olyan nincs, hogy nincs választásod. Főleg azzal kapcsolatban, hogy kivel és hogyan dolgozol. Csak akkora kompromisszumot köss, amekkorát el is bírsz.

Fibinger Zsuzsa

lakberendező

Egy általam tervezett lakás látványterveiből:

Itt mindent megtalálsz arról, hogy hogyan dolgozom

Itt pedig fotókat és látványterveket a munkáimról

Lakberendező Pillanatok – Új projekt láz

Olvasási idő < 1 perc

Sokféle láz van rajtunk mostanában, az új projektek pedig mindig hoznak magukkal valamiféle izgalmat. Mielőtt nekiugrunk a tervezésnek, mindig számtalan ötlet kering a fejünkben, hogy milyen szépségeket fogunk beletervezni, aztán ezeket lassan lebontjuk a megvalósítás szintjére, és kiderül, hogy mégis mi megy és mi marad.

Tovább >>

Minimalista tetőtéri lakás

Olvasási idő 2 perc

Kicsivel több, mint egy hónappal ezelőtt keresett meg minket egy fiatal pár, akik nagy várakozással telve, közös lakásuk kialakítását bízták ránk. A projekt különlegessége, hogy egy mindössze 40 m2-es, tetőtéri kis kuckóról van szó, ami már önmagában is nagy kihívás lakberendező berkekben, most viszont még azzal is számolnunk kellett, hogy ha gyarapodik családjuk, akkor gyermekük számára is megfelelő legyen a környezet.

MInimalista tetőtéri lakás alaprajz

A lakás alaprajza

A lakás állapota
Az első látogatásunkkor felmértük a terepet. Mivel nem lakott még ott előttük senki, tulajdonképpen tiszta lappal indultunk. Habár ha rajtunk múlt volna, a falakat máshová tesszük és egészen más térelosztást javasoltunk volna.  Az építészek által tervezett elrendezés sokszor nem praktikus, de ha nem áll módunkban bontani, akkor az adott lehetőségekből kell kihozni a lehető legjobbat! Az elektromos kiállások helye is meghatározott volt, így ebben a tekintetben is csak bizonyos keretek között mozoghattunk.

Minimalista tetőtéri lakás _ Felmérési képekFelmérési képek a lakásról

Kérdések, melyekre választ kellett találnunk
– Milyen konyhabútor illeszthető be az adott térbe?
– Hogyan helyezhető el a páraelszívó?
– Hol megoldható a kerékpárok tárolása?
– Melyik helyiségben fog elférni a babakocsi?

Elképzelések és lehetőségek
A lakás egy új építésű társasház legfelső emeletén található. Az előszoba és a konyha megtervezése jelentette a főszerepet munkánk során, ahol, stílusosan, a konyha lett az igazán „nagy falat”, hiszen éppen a ferde tetősík alá került, ezért ügyfeleink teljes mértékben ránk támaszkodtak a berendezését illetően. Az előszobával kapcsolatban annyi támpontot kaptunk, hogy mindenképpen szeretnének egy gardróbot. Mindezek tetejébe az extra kihívás az volt, hogy egy-egy kerékpárjuknak, valamint a reménybeli babakocsinak is helyet biztosítsunk a lakásban.

Minimalista tetőtéri lakás _ Előszoba látványterv

Az egyik látványtervünk az előszobáról

Stílus 
Modern, minimalista stílust céloztunk meg, vanília és szürke színeket használva.

Látványtervek prezentálása
A cseppet sem átlagos projekt nagy motivációt jelentett számunkra, minden kreativitásunkat latba kellett vetni. Hamarosan elkészültünk az első fotorealisztikus látványtervekkel, melyeket prezentáltunk is a következő személyes találkozás során. A konyha kialakításával maximálisan meg voltak elégedve, az előszobával kapcsolatban azonban kértek egy-egy módosítást.

Minimalista tetőtéri lakás _ Konyha látványterv

Az egyik fotorealisztikus látványtervünk a konyháról.

A konyhaszekrények tolóajtós technikával működnek, hiszen a hagyományos nyitható-csukható opció nem kivitelezhető a tető síkja miatt. Ez a lehetőség  a lehető legpraktikusabb ebben az enteriőrben!

Itt tartunk most
A kivitelezés folyamatban van, az asztalos már megkapta a terveket, jelenleg az ő árajánlatára várunk, s ha vele sikerült mindent megbeszélnünk, elkezdődik a bútorok tervezése.