Csodabolygó a lakásban: a kokedama

Csodabolygó a lakásban: a kokedama blogbejegyzés

Csodabolygó a lakásban: a kokedama

Aki érez vágyat arra, hogy művészi alkotással ékesíteni otthonát, nem csupán festmények, vázák vagy szobrok közül válogathat, érdemes a növények terén is körülnézni! A japánok méltán híres kertművészeti és virágrendezési hagyományának egyik gyöngyszeme a kokedama, ami még azok szívébe is azonnal belopja magát, akik egyébként nem preferálják a levélrengetegeket.

kokedama-feher-viraggalfotó: www.atelierchristine.com

A kokedama (koke=moha, dama=gömb) tulajdonképpen egy mohával borított földlabda, melybe különböző növények ültethetőek. Esztétikus és különleges növényköltemény, mely dekorációs elemként is tökéletesen megállja a helyét. Természetesen nem csupán szeretnünk kell, hanem gondját is kell viselnünk!

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

kokedama_kertbenfotó: www.wikipedia.com

A kis „mohabolygók” általában belső terekben kapnak helyet, de  a teraszon, az erkélyen, vagy a kertben is szívesen tündökölnek, ilyenkor azonban még figyelmesebbnek kell lennünk dísznövényünk víz-és napfényszükséglete iránt. A földlabdába ültetett növény típusától függően napimádó, félárnyékot kedvelő, vagy árnyéktűrő lehet kis gömböcünk.

lelogatott-kokedama

Alátétre helyezve kellemesen belesimul a környezetbe, lelógatva izgalmas téralakító szerepet tölt be. (fotó: www.wikimedia.com)

Szerencsére nem kell a széltől is féltenünk és olyan magasra helyeznünk, hogy ne érjenek fel hozzá a kíváncsiskodó kezek. A kokedama hálás és hosszútűrő teremtés, nem érzékeny rá, ha túlcsorduló örömünkben egy kicsit megsimogatjuk vagy megszagoljuk.

kokedama-pafranyokPáfránnyal ültetve úgy néz ki, mint egy mókás ananász. (fotó: www.thesill.com)

Ha mindez még nem lenne elég ahhoz, hogy kokedamánkat családtagként szeressük, a következő tulajdonsága miatt garantáltan imádni fogjuk: kis planétánkat nem öntözni, hanem fürdetni kell, hogy minden részét elegendő víz érje.

petitplanet_orchidea-kokedama

Kokedama orchideákkal a Petite Planet jóvoltából! (fotó: www.petiteplanet.eu)

A kokedamák gyönyörűen mutatnak minimalista és modern stílusú enteriőrben, de magas esztétikai értéküknek köszönhetően szinte minden élettérben dekoratív elemként funkcionálnak. Fürdőszobában, konyhában, hálószobában vagy nappaliban egyaránt megállhatja a helyét, ha sikerül összhangba hoznunk a helyiség karakterével.

Olvastad már?
A minimalizmus ihletője, a japán stílus
Hétköznapi otthonból szállodai szoba 6 lépésben

No Comments

Post A Comment