A kényelmes és inspiráló tanulószoba jellemzői

A kényelmes és inspiráló tanulószoba jellemzői.

A kényelmes és inspiráló tanulószoba jellemzői

A tanulás gondolata eleve nem minden gyermek számára szívderítő, különösen akkor, ha nem csak az iskolában, de még otthon is gubbasztani kell a könyvek és füzetek felett. Tegyük kényelmessé és inspirálóvá gyermekünk számára a tanulással töltött időt egy jól berendezett szobával!

Amikor gyermekünk iskoláskorúvá cseperedik, az első táska és ceruzák megvásárlásán túl arra is gondolnunk kell, hogyan alakítsuk át kicsit a gyerekszobát, hogy környezete segítse, ne pedig akadályozza őt a tanulásban. Felnőttként már tudjuk, hogy a minket körülvevő légkör, a bútorok, a színek, a világítás és asztalunk elhelyezkedése mennyi mindent befolyásol munkavégzésünk során. A gyermekekre ugyanúgy kihatnak ezek a tényezők, a különbség csupán annyi, hogy ők aligha vannak ennek tudatában. Az igények és szükségletek természetesen korosztályok szerint változnak, de vannak alapvető dolgok, melyek minden jól kitalált tanulószobára érvényesek!

Tanulószoba, tanulósarok

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

Ideális eset, ha megengedhetjük magunknak, hogy külön szobát rendezzünk be tanulószobának, ám ha erre nincs lehetőségünk, akkor kétfunkciós szobában kell gondolkodnunk, tehát a gyerekszobában kell létrehoznunk egy tanulósarkot. Bármelyik megoldást választjuk, ugyanazokat a szempontokat érdemes figyelembe vennünk! Lássuk, mik ezek!

gyerekszoba

 1. Bútorok

A megfelelő méretű asztal és a komfortos szék a két alappillére annak, hogy a hatékony tanulás ellen ne legyen kifogás a kényelmetlen ücsörgés. Ha két lurkónak kell osztozni az asztalon, akkor választhatunk nagyobb íróasztalt, aminek nincsenek fiókja, így akár egymás mellett is elférnek a gyerekek. Ebben az esetben viszont szekrényben kell elhelyeznünk a könyveket, füzeteket, esetleg magát az iskolatáskát is. A kényelmes szék esetében fontos szempont, hogy a gyerkőcnek leérjen róla a lába a földre! A legkisebbek esetén elegendő egy aprócska szék, melyen biztonságosan ücsöröghet és nem tud vele billegni, később az állítható magasságú darabok közül érdemes válogatni.

tanulósarok

Mérjük fel a helyzetet, tervezzük meg a bútorok legideálisabb elhelyezését és fontoljuk meg, hogyan tudunk lehetőséget biztosítani minden iskolaszer, ruhanemű és egyéb tárgy elhelyezésére úgy, hogy mégse szorítsák ki az iskolás dolgok a hobbi tárgyakat, játékokat, gyermekeink számára kedves kellékeket.

fiúszoba

Tipp: Ha nagyobb gyermekünknek számítógépe, laptopja van, akkor vegyük figyelembe, hogy elegendő konnektor legyen, továbbá azt is, hogy a kábelek ne jelentsenek veszélyt a közlekedés során!

 2. Világítás

A legkedvezőbb, ha ablak közelében van az asztal, hogy minél több természetes fény jusson a szobába. Persze a tanulással töltött órák néha az estébe nyúlhatnak, ezért egy megfelelő asztali lámpára is szükség lesz. A csillár sajnos nem optimális, hiszen az asztalnál ülve pont magunk elé vetünk árnyékot.

gyerekszoba, falmatrica

Tipp: Egy falra szerelhető kis lámpa asztalra irányított fénye kedvezőbb lehet egy asztali lámpával szemben. Nem foglalja a helyet, és elkerülhető a véletlenszerű leverése is.

tanulószoba

3. Színek

A bútorokon és a világításon túl a minket körülvevő színek is tagadhatatlanul kihatnak ránk. A legnagyobb felületek árnyalatai, a falak, a bútorok és a padló tónusának összhangja együttes erővel befolyásolhatja hangulatunkat. A meleg színek megnyugtatnak, élénk árnyalatban aktivitásra serkentenek, míg a hideg, vagy sötét színek zárkózottá, kedvetlenné tehetnek anélkül, hogy észrevennénk. A világos színek tágítják a teret és kellemes atmoszférát teremtenek. Válasszunk eleven, világos, „játékos” színeket, melyek hatására a gyerekszoba valóban egy gyermeki birodalom marad.

gyerekszoba

4. Személyes kiegészítők

Hogy valóban ne rendeljük alá a gyerekszoba hangulatát a tanulásnak, dekoráljunk csemeténk személyiségéhez, érdedklődéséhez illő kellékekkel! Így tedd bámulatosan egyedivé gyermekeid szobáját című blogbejegyzésünkben falmatricákkal kapcsolatos ötletekről olvashatsz. Nagyobb gyerekek, kamaszok talán szívesen választanának valamilyen öntapadós idézetet, feliratot, vagy képekkel, poszterekkel tökéletesítenék a falfelületeket. Örök kedvenc mindenféle hangulatlámpa, mesefigurás kiegészítő, akár az ágyneműről köszönnek vissza a hősök, akár a tolltartóról. Egy tizenéves esetén már több személyes tárgy kaphat kiemelt helyet az asztalon vagy a polcokon. Ezeket is érdemes praktikusan rendszerezni, hogy ne kelljen mindig elrámolni őket, valahányszor a könyveké a főszerep.

íróasztal, könyvespolc

Forrás: aliensbydaria.com, blog.flipclass.com, cdn.home-designing.com, decoist.com, drawhome.com, lushome.com

Olvastad már?
Gyermekeink műalkotásai a lakásban
Így tárold a biciklidet a lakásban stílusosan

No Comments

Post A Comment