3+1 tipp padló burkolatokhoz

3+1 tipp padló burkolatokhoz

Egyszerű beírni a keresőbe, hogy padlóburkolati minták, de minden egyes képpel csak még inkább összezavarodunk. A végén pedig legyintünk egyet és azt mondjuk, maradjon a szokásos, ami mindenkinek van, az legalább bevált, elvégre kinek van ideje és pénze kísérletezni?

Nem érdemes feladni, mert a végeredmény meghálálja, csak néhány buktatót kell elkerülni. Hoztam ma néhány konkrét példát, hogy milyen padló lerakási mintát hogyan lehet megvalósítani és mire kell figyelni.

Ezek a cikkek csak a részletekben segítenek, de a lakberendezés sokrétű, szaktudást igénylő folyamat. Kérd a segítségünket, hogy amíg mi a bonyolultabb technikai háttérrel foglalkozunk, addig Te elmerülhess az apró részletekben.
Szolgáltatásaink | Kapcsolat

1. Megfelelő padlóburkolat választása a mintához

Időről időre visszajön a herringbone, chevron vagy halszálka minta, amit lehet imádni vagy utálni. Sokakat a nagypolgári belsők régi parkettájára emlékezteti, de mindig kap egy-egy ráncfelvarrást, amitől újra bele tudunk szeretni.

Chevron herringbone padló lerakás

Viszont nem mindegy, hogy hogyan próbálkozunk ezzel a mintával, legyen az laminált padló, tömörfa vagy kerámia burkolat, mindenképpen olyat kell választani, ami erre van kitalálva és megtervezve. Ugyanis nem minden burkolat alkalmas arra, hogy a hosszabb oldalát illesszük a rövidebbhez, különösen igaz ez a laminált padlókra. A kerámia nem ennyire hálátlan, azonban, ha az egyenesen vágott végekre vágyunk, arra kapható burkolat kifejezetten ilyen alakban.

Ragno halszálka lerakás

Ezt a lerakást nagyobb tereknél érdemes használni, ahol érvényesül, legalább 2-3 sornyi látsszon belőle a bútorok alól.

2. Különböző burkolatok együtt

Például kerámia tömör fával vagy laminált padlóval. Szépen hangzik, jól mutat, de nehéz kivitelezni. A legfőbb problémát ugyanis az jelenti, hogy teljesen mást kíván az egyik mint a másik. A kerámiát ragasztani kell, teljes felületén, a laminált padlót pedig szigetelni. A tömör fa padlókból is többféle van, van, amelyiket ragasztják, van, amit klikk rendszerrel raknak le. A másik nagy problémát a lapok vastagsága jelenti, a padlóburkolatnál 1 mm eltérés és folyton beleakad a lábunk a padlóba.

Fa és kerámia hatású padló

A megoldás általában az, hogy a látszat ellenére a fa hatást kerámiával érik el, vagy fordítva. Esetleg luxux vinylt használnak, ahol kő és fa szintén megtalálható és gond nélkül illeszthető. A lényeg, hogy mintát bármilyet lehet keresni egy anyagon belül, de az egyik anyagot a másikkal összehozni mindig problémás.

3. Játssz a színekkel

Vinyl padló színezéssel

Legalkalmasabb erre a laminált padló, a vinyl és a kerámia. Azonban nem elég, hogy egy gyártótól vesszünk kétféle színt, fontos, hogy egy családból válogassunk, kifejezetten igaz ez a kerámiára. Győződjünk meg a vastagságról a rendelés előtt, egy 8 mm-es laminált padlót nem lehet összehozni egy 12 mm-essel. A szín mellett fontosak tehát a technikai részletek is.

Tömörfa padlóburkolat színekkel

+1 tipp

Minden burkolatnál van egy ajánlott lerakási stílus. A katalógusok végén vagy a gyártó honlapján lehet találni irányelveket arra vonatkozóan, hogy egy-egy lapot hogyan tudunk illeszteni egy másikhoz, legyen ez luxus vinyl, laminált padló, kerámia vagy tömör fa. Ezek jó kiindulást biztosítanak ahhoz, hogy tervezzünk valami egészen különlegeset.

Padló lerakási stílus

Ha további padló lerakási minták érdekelnek, keresd a “floor tile patterns” kulcsszót pl. a Pinteresten vagy Google-ben.

Kerámiáról írtunk már tippeket, ha éppen vásárlás előtt állsz, olvasd el 6 tippünket.

 

Képek forrása: pinterest.com

No Comments

Post A Comment